Gospina kruna - zastava Europske Unije

U prigodi blagdana Bezgrješnoga Začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca, prisjetimo se kako je došlo zastave ujedinjene Europe.

Nakon njemačko-francuskoga ugovora, 9. svibnja 1950., o ujedinjavanju industrije ugljena i čelika pod zajedničku vlast, osnovana je, 18. travnja 1951., Europska zajednica za ugljen i čelik, da bi, 25. ožujka 1957., bio potpisan Rimski ugovor o osnivanju Europske ekonomske zajednice, nakon čega je, 19. ožujka 1958., osnovan i Europski parlament. Poslije udruživanju različitih djelatnosti, 1. srpnja 1967., počeo se koristiti samo naziv Europska zajednica, a Europska unija formalno je osnovana Ugovorom iz Maastrichta, 7. veljače 1992. godine.

Poslije Lisabonskoga ugovora, od 1. prosinca 2009., Europsku Uniju čini 27 zemalja članica, a kao 28. članica, s predpristupnim ugovorom od 9. prosinca 2011., postaje i Republika Hrvatska, službeno od 1. srpnja 2013. godine.

Odmah nakon prvih ujedinjavanja, zemlje članice pokušale su pronaći rješenje za zastavu međuvladinih i nadnacionalnih zajednica europskih država, ali se odustalo od ponuđenih prijedloga.

Zato je, 18. kolovoza 1950., raspisan natječaj za novu zastave ujedinjene Europe. Od natječaja do usvajanja prednost je išla u prilog bijelim ili zlatnim zvijezdama na plavoj podlozi. Kako je došlo do današnje zastave nikada nije bilo službeno objavljeno, ali se nagađalo da je pobijedio francuski umjetnik Arsène Heitz.

Slučajno ili namjerno, na blagdan Bezgrješnoga Začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 1955., Vijeće Europe, prihvatilo je upravo to rješenje da zastava bude s 12 zlatnih zvijezda na plavoj pozadini.  

Istu zastavu, 11. travnja 1983., prihvatio je Europski parlament, a 26. ožujka 1986. i Europska Zajednica. Ugovorom u Maastrichtu, godine 1992., potvrđena i kao službena zastava Europske Unije.

Zastava Europske Unije, u omjeru 3:2, ima krunu od 12 zlatnih zvijezda na plavoj podlozi. Zvijezde se ne okreću u osi, nego su pravilno raspoređene u krug kao brojevi na satu.

Arsène Heitz, začetnik zastave Europske Unije, izjavio je u razgovoru za časopis Lourdes, 2004., da je, kao član marijanske udruge i nositelj Čudotvorne Gospine medaljice, za idejni prijedlog dobio nadahnuće u sakralnom motivu koji prikazuje Gospu Bezgrješnoga Začeća sa zlatnom krunom na glavi, kako je opisano u Knjizi Otkrivenja: "I znamenje veliko pokaza se na nebu: Žena odjevena suncem, mjesec joj pod nogama, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda" (Otk 12,1).

Likovni motiv - kruna od 12 zvijezda - poznata je u kršćanskoj umjetnosti. Nakon Gospinih ukazanja, 27. studenog 1830., vidjelica sv. Katarina Labouré preporučila je vjernicima Čudotvornu Gospinu medaljicu, koja na sebi ima krunu od 12 zvijezda. Takvu medaljicu nosila je i vidjelica sv. Bernardica Soubirous kada joj se, 11. veljače 1859., prvi put ukazala Gospa u Lurdu; istu medaljicu, kako je isticao, nosio je i Arsène Heitz, pobjednik na natječaju za zastavu Europske Unije.

Tako je sakralni simbol, corona stellarum duodecim - kruna od 12 zvijezda Žene iz Otkrivenja, postao simbol ujedinjenja europskih naroda, a zastava Europske Unije - marijanska zastava.

Pročelnik Odjela za kulturu Vijeća Europe - belgijski židov Paul Michel Gabriel Lévy, koji je prešao na kršćanstvo, vidio je u ovom prijedlogu savez između Židova i kršćana, jer je Žena iz Otkrivenja, kao Kći sionska, poveznica između Staroga i Novoga zavjeta, između 12 plemena Izraelovih i 12 Isusovih apostola.

Zasigurno su tako razmišljali i oci Europske Unije - Konrad Adenauer, Alcide De Gasperi i Robert Schuman, jer su, vođeni kršćanskom naukom, vjerovali da je Europa kći kršćanske Majke.

Iako u Lisabonskom ustavu, od 10. srpnja 2003., nije spomenuto da Europa počiva na kršćanskim temeljima, ipak možemo reći, da je Ustav izravno počastio Gospu kada je, potvrđujući svoje simbole, odlučio da se zastava Europske Unije sastoje od 12 zlatnih zvijezda na plavoj podlozi. Toliko je taj simbol prepoznatljiv kao kršaćnski da ga nije mogao zanijekati, u povijesnom lukavstvu, ni „veliki Zmaj plamene boje“ (Otk 13,3).

Obistinilo se tako ono što je Papa Pio XII., u pozivu na ujedinjenje europskih nacija, 3. ožujka 1953., izrekao kada je Gospu nazvao da je 'Majka svih naroda'. A milanski nadbiskup Giovanni Montini, kasnije papa Pavao VI., na planini Serenissima, u prigodi blagoslova Gospina kipa, naglasio je da je 'Naša draga Gospa, Vladarica Europe'.

Da je ideja ujedinjenja europskih naroda - kršćanska ideja, potvrdili su i hrvatski biskupi u okružnom pismu, 22. ožujka 2010., u prigodi predpristupnih pregovora za ulazak Republike Hrvatske u Europsku Uniju.

Bez obzira je li zastava Europske Unije samo likovna slučajnost ili je nastala kao plod kršćanske ideje, promatrajući zastavu, svi katolici, kao Gospini štovatelji, mogu s ponosom zapjevati pjesmu Žene iz Apokalipse: "Odsad će me 'blaženom zvati' svi naraštaji" (Lk 1,48).

Nakon što je Gospina kruna ujedinila europske narode, bez obzira na ironiju Ustava, možemo zaključiti da je Europska Unija, pravi znak Neba, jer je u svom korijenu - Imperium Marianum - Marijino Carstvo. 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1168
Ovaj mjesecOvaj mjesec54894
UkupnoUkupno7521727

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 807