Split: 20 godina Obiteljskog savjetovališta u samostanu Gospe od Zdravlja

U pinakoteci samostana Gospe od zdravlja u Splitu, u ponedjeljak, 12. prosinca 2011. godine, povodom 20 godina djelovanja Savjetovališta za obitelj, održana je Obiteljska tribina  na temu „Gospa Guadalupska. Molitva za nerođene“. U prvom dijelu susreta dr Danijela De  Micheli Vitturi spec. obiteljske medicine ukratko je prikazala rad Savjetovališta za obitelj, koje je 16. 12. 1991. počelo s radom zahvaljujući dobrohotnosti tadašnjeg župnika fra Stanka Radića i inicijativi dr. Danijele i dr. Igora Jelovca neonatologa. Motiv je bio pomaganje trudnicama da zadrže trudnoću i savjetovanje o prirodnom planiranju obitelji. Ubrzo se proširio krug suradnika i područje djelovanja. Za trudnicama je osnovano savjetovalište pri Caritasu. Ovom savjetovalištu za obitelj pridružili su se stručnjaci raznih profila: socijalna radnica, pravnik, defektolog, psiholog, psiholog-pedagog, psihijatar, karitativna djelatnica, pedijatar neonatolog. Održano je niz susreta za obitelj u prostoru Savjetovališta i 20 Obiteljskih susreta u Franjevačkom samostanu u Zaostrogu, animacije za Dan života, susreti sa zaručnicima u pripravi za brak, obnovljen je Bračni vikend, a djelatnici su sudjelovali na raznim obiteljskim tribinama, pučkim misijama, radio i tv emisijama, godinama strpljivo i s puno ljubavi poklanjaju svoje vrijeme i ljubav potrebnima.

Fra Stanko je u nastavku kazao kako  je mnogima savjetovalište pomoglo da sačuvaju brak i da u životnim lutanjima nađu put. Pročitao je nekoliko  svojih prigodnih aforizama iz nedavno objavljene knjige Školjkini biseri. Psihologinja Doris Grgurin pročitala je dio teksta iz Knjige Pismo nerođenom djetetu O.Fallaci. Dr. Danijela je podsjetila da članovi HKLD nekoliko godina za redom na blagdan Gospe Guadalupske mole za nerođene, zatim je pročitala svoju pjesmu Molitva nerođenog djeteta. Viša medicinska sestra Dušanka Matas, iz Šibenika, prikazala je rad Savjetovališta za trudnice u Šibeniku, koje djeluje 15 godina. Uz mukotrpan i uporan rad djelatnice šibenskog savjetovališta su uspjele  spasiti 200 djece od pobačaja, što je jedna čitava mala škola.

U drugom dijelu susreta fra Petar Lubina je govorio o značenju ukazanja Gospe Guadalupske 1531. U Meksiku, o  slici Gospe prikazanoj kao tamnopute trudnice nastaloj do sada neobjašnjenom tehnikom aheropita i o niz čudesnih detalja na slici i   o najvećem svjetskom marijanskom svetištu u Guadalupi koje je blagopokojni papa Ivan Pavao II posjetio pet puta. Na kraju je prikazan film autora Petra Jurčevića Gospa Guadalupska.

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1246
Ovaj mjesecOvaj mjesec54972
UkupnoUkupno7521805

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 773