Jeruzalem: III. međunarodni kongres povjerenika Svete zemlje

U Jeruzalemu je održan III. međunarodni kongres povjerenika Svete zemlje od 30. siječnja do 4. veljače 2012. godine, pod predsjedanjem generalnog ministra fra Joséa Rodrigueza Carballa i oca kustosa Svete zemlje fra Pieerbattiste Pizzaballe. 

Molili smo zajedno na Svetim mjestima našega otkupljenja, molili smo križni put ulicama Jeruzalema u spomen muke, smrti i uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista. Cijeli tjedan smo razmišljali i raspravljali zajedno u našem identitetu, ulozi i poslanju Manje braće u Svetoj zemlji, o naporima koji se čine na polju komunikacije, o važnosti našega odnosa prema biskupijama i drugim crkvenim institucijama po cijelome svijetu.

Razmijenili smo naša iskustva, naše poteškoće i radosti u različitim povijesnim, kulturnim i običajnim prilikama u krajevima u kojima djelujemo. Kao ponizni sinovi svetoga Franje, koji su u Svetoj zemlji prisutni oko osamsto godina, propitkivali smo se o načinu našega djelovanja, kako utjeloviti Evanđelje, kako prenijeti radost vjere svim osobama koje susretnemo na našemu putu.

Kako bi naše djelovanje bilo što plodonosnije, posvetili smo veliki dio našega vremena u izradi Vademecuma, koji će povjerenicima biti pri ruci u različitim etapama njihova apostolata u osjetljivoj zadaći materijalne pomoći kustodiji Svete zemlje i u odnosima prema biskupijama i drugim crkvenim institucijama.

Susreli smo i mnoge laike suradnike, kojima izražavamo posebnu zahvalnost. Oni nam pomažu u našim aktivnostima i dijele s nama ljubav prema Svetoj zemlji. 

.

Na završetku ovog „tjedna milosti“ donosimo nekoliko preporuka koje će nam pomoći u našoj misiji Manje braće u Svetoj zemlji. 

1) Poslanje povjerenika Svete zemlje, koje spada na misijsko djelovanje Reda Manje braće, sastoji se u pomaganju kustodije Svete zemlje. Djelujući u zajedništvu s braćom iz vlastite provincije i različitim crkvenim institucijama svoje zemlje, povjerenik promiče poznavanje Svete zemlje kao najprikladnije mjesto za produbljenje poznavanja Božje riječi i susreta s Kristom. U svetim mjestima se susreću kršćanske zajednice,tj. živa Crkva, sa svim njihovim ljudskim, socijalnim i religioznim problemima. U ovim povijesnim prilikama na Bliskom istoku, procesu političkih promjena, koje mogu dodatno otežati opstojnost kršćanskih zajednica na ovim prostorima, želimo nastaviti svjedočiti ljepotu i snagu kršćanske tradicije u Svetoj zemlji, kojoj pripadamo i koja je sastavni dio država ovih prostora.

2) U svijetu koji se brzo razvija i mijenja, mi nastojimo pronaći nove prikladnije načine djelovanja i promoviranja Svete zemlje. Vrlo važno mjesto zauzimaju sredstva društvenog priopćavanja. Zato ćemo nastojati poboljšati sve oblike društvenog priopćavanja (časopisi, TV, Internet, drustveni network) koji će nam pomoći govoriti današnjem čovjeku o Kristu i Svetoj zemlji.

3) Godina vjere koju je proglasio papa Benedikt XVI, poticaj nam je da promičemo bolje upoznavanje i solidarnost sa Svetom zemljom. Organizirajući hodočašća, nastojimo biti prvi u svjedočenju vjere. Želimo prenijeti sveopcoj Crkvi posebnu milost koja se u Svetim mjestima prima. Sveta zemlja nas je osvojila i stoga smo njezini radosni navjestitelji.

General Reda nas je podsjetio u svojoj propovijedi, na otvaranju Kongresa, da na nas braću kustodije i povjerenike Svete zemlje obvezuje ono što i sveti Ivan napisa u svojoj Prvoj poslanici - „što smo čuli, što smo vidjeli očima svojim, što razmotrismo i ruke naše opipaše“ - biti svjedoci i neumorni navjestitelji.

Preveo: Fra Josip C

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas751
Ovaj mjesecOvaj mjesec7755
UkupnoUkupno7622633

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 45