Samobor: Održan VI. nacionalni tečaj za duhovne asistente FSR-a i Frame

Konferencije nacionalnih duhovnih asistenata Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži u Hrvatskoj te nacionalni asistenti FSR-a i Frame u Bosni i Hercegovini organizirali su u Samoboru od 14. do 16. veljače 2012.  VI. nacionalni tečaj za duhovne asistente na temu „Elementi komunikacije u asistenciji FSR-u i Frami“.

Tečaj je započeo u Kući susreta Tabor u Samoboru u utorak 14. veljače 2012. godine u 16.00 sati molitvom Srednjeg časa. Nakon molitve nacionalni asistent FSR-a fra Augustin Kordić, uveo je u rad tečaja podsjećajući na teme i sadržaj dosadašnjih tečajeva.

Na početku tečaja pozdrave su uputili fra Željko Železnjak, OFM, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, fra Zvonimir Brusač, TOR, u ime nacionalnih duhovnih asistenata, zahvaljujući na odazivu i želeći blagoslovljen rad, fra Ivan Matić, u ime generalnih duhovnih asistenata, podsjećajući na 800. obljetnicu dolaska sv. Franje u naše krajeve i na 800. obljetnicu Reda sv. Klare, fra Josip Vlašić, nacionalni duhovni asistent Frame u Bosni i Hercegovini, izražavajući radost zbog sudjelovanja na tečaju i izražavajući želju da braća u Bosni i Hercegovini budu domaćini tečaja sljedeće godine.

Na Tečaju je sudjelovalo oko 40 asistenata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine i jedan asistent iz Slovenije. Iz naše Provincije sudjelovali su fra Frano Doljanin i fra Jure Hrgović.

 Uvodno predavanje održali su fra Ivan Matić i Ana Fruk,  član Predsjedništva Međunarodnog vijeća OFS-a u ime Franjevačke mladeži. Fra Ivan Matić je predstavio zaključke XIII. Generalnog kapitula FSR-a koji je održan u Brazilu u listopadu prošle godine. Naglasio je i objasnio pet prioriteta Kapitula: formacija, komunikacija, Franjevačka mladež, prisutnost u svijetu, nacionalna bratstva u nastajanju.

Ana Fruk je predstavila dokument Međunarodnog vijeća Franjevačkog svjetovnog reda (MVOFS) Smjernice za bratsku animaciju“. Dokument je upućen bratskim animatorima OFS-a kao i vijećima bratstava OFS-a i Frame. Dokument sadrži sedam poglavlja: Uvod, Bratska animacija, Bratski animator, Odnos s Franjevačkom mladeži, Odnos s bratstvom FSR-a, Odnos s duhovnim asistentom i Zaključak.

Nakon njihovih izlaganja uslijedio je rad u skupinama, izvješća o tom radu i osvrt na predavanja.

Tema drugog dana u srijedu 15. veljače  bila je „Elementi komunikacije u asistenciji FSR-a i Frame“. Rad na tu temu vodio je fra Vlatko Badurina, TOR, magistar psihologije, koji je u svojim predavanjima obradi tri bitna elementa komunikacije sa stajališta psihologije i duhovnosti: umijeće slušanja, empatija i povratna informacija. U okviru obrađivanja teme bilo je i nekoliko praktičnih vježbi u kojima su sudionici, u malim skupinama, iskusili vjerodostojnost elemenata komunikacije koji su bili prikazani.

 


Trećega dana predavanje je održao fra Ivan Matić, generalni asistent FSR-a i Frame, na temu "20 godina Franjevačke mladeži u nas – iskustvo evangelizacije mladih“. Govorio je o približavanju evanđelja mladima i kako se evanđelje živi u bratstvu Frame. Nakon  predavanja nastavio se susret u kojem se govorilo o iskustvima u radu s Framom u nas i u svijetu.   

I ovaj, VI. Tečaj, pokazao je interes i potrebu sudionika da se nastavi s ovim oblikom formacije. Susret duhovnih asistenata FSR-a i Frame završio osvrtom na tečaj, predlaganjem tema za sljedeće tečajeve i euharistijskim slavljem koje je predvodio fra Ivan Matić, generalni duhovni asistent FSR-a.

 

Prilozi:

  1. Zaključci XIII. generalnog kapitula Franjevačkog svjetovnog reda (Brazil-Sao Paolo, 22.-29. listopada 2011.)
  2. Smjernice za bratstku animaciju

 

 

 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas327
Ovaj mjesecOvaj mjesec67908
UkupnoUkupno7610409

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 28