Kelkheim: Župno pokladno slavlje

Hrvatska katolička župa Main-Taunus/Hochtaunus sa sjedištem u Kelkheimu organizirala je u subotu 18. veljače pokladno slavlje u dvorani Bürgerhaus Kirdorf u Bad Homburgu. Sve je na početku pozdravio župnik fra Marinko Vukman istaknuši: „Poštovane sestre i braćo, sve vas srdačno pozdravljam ove večeri u gradu Bad Homburgu, gradu prijatelju našeg hrvatskog bisera – drevnog nam Dubrovnika. Prije nego započnemo korizmu, vrijeme četrdesetodnevne sabranosti, molitve i razmišljanja, okupili smo se na župnom pokladnom slavlju. Sveto pismo kaže kako sve ima svoje vrijeme – vrijeme radosti, vrijeme žalosti, vrijeme šale i smijeha i vrijeme ozbiljnosti. Kako bismo što sabranije ušli u nadolazeću korizmu, opustimo se večeras, odmorimo se od brojnih briga i problema i budimo radosni. Smijmo se braćo i sestre, jer smijeh je lijek“, kazao je. Potom je protumačio značenje karnevala te je podsjetio na raznolikost hrvatskih pokladnih običaja. „Svi smo mi doživjeli to vrijeme svatko na svoj način u domovini i inozemstvu. Nikada, pa ni večeras ne smijemo zaboraviti potrebne. Tako ćemo sav prigod s našeg slavlja darovati našem hrvatskom gradu mučeniku i heroju - Vukovaru.”

Podravnu riječ je uputio i generalni konzul Generalnog konzulata R. Hrvatske iz Frankfurta na Majni Josip Špoljarić koji je sudjelovao sa suprugom.  Podsjetio je na važnost okupljanja Hrvata u Njemačkoj istaknuvši kako je hrvatska zajednica u ovoj zemlji dobro integrirana. „Posebno mi je drago vidjeti okupljenu djecu. Osim njemačkih vrijednosti, nemojte zaboraviti ni svoje hrvatske vrijednosti.“

U programu je nastupila odrasla župna folklorna skupina koja je izvela svatove iz Bosanske posavine na pokladni način te s prigodnom točkom tri mažoretkinje iz Bad Homburga. Priređena je i tombola, a prihod od 5000 eura namijenjen je hrvatskom gradu heroju i mučeniku – Vukovaru. Birane su i nagrađene najzanimljivije maske za djecu i za odrasle. U zabavnom programu nastupila je tamburaška skupina iz Đakova „Slavonske lole”. 

Tekst i snimke: Adolf Polegubić

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2587
Ovaj mjesecOvaj mjesec21946
UkupnoUkupno7636824

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 89