Makarska: Nadbiskup Barišić predvodio "Antićevo"

Veliki broj vjernika okupio se na drugu korizmenu nedjelju, 4. ožujka, u franjevačkoj crkvi Uznesenja BDM u Makarskoj, kako bi proslavio spomen na 47. obljetnicu preminuća sluge Božjeg o. Ante Antića. Time su završeni još jedni tradicionalni "Antićevi dani" koji su se u makarskom franjevačkom samostanu, gdje je Antić proveo najveći dio svoga života kao magister klerika, upriličili od 1. do 4. ožujka. Bogati vjernički i liturgijski program započeo je prvog dana trodnevnice kada je misu predvodio fra Frano Doljanin, duhovni asistent FSR-a, a završio je molitvom za proglašenje sluge Božjeg blaženim. Drugi dan trodnevnice započeo je pobožnošću Križnog puta, a uz propovijed na temu "Sluga Božji o. Antić i naša korizmena ispovijed" misu je predvodio don Pavao Banić, makarski katedralni župnik i dekan Makarskog dekanata. Posljednjeg dana trodnevnice misu je predvodio fra Vladimir Tadić, donedavni vicepostulator fra Antine kauze.

"Omiljevši cijelim svojim bićem Bogu i ljudima, Antić je svakim svojim dijelom težio savršenstvu, živeći pritom nauk sv. Franje u skladu s evanđeljem i svojim svećeničkim pozivom. Fra Ante je bio utočište svima, posebno siromašnima, a svoja vjernička načela nastojao je prenijeti na svećenike, redovnike i laike", rekao je fra Vladimir Tadić u propovijedi na temu "Sluga Božji o. Antić - veliki Božji dar Makarskoj i Makarskom primorju".

Na samu obljetnicu Antićeva preminuća, u nedjelju 4. ožujka večernju misu predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji s više svećenika Makarskog dekanata. Uime vjerničkog puka, nadbiskupa Barišića pozdravio je fra Vladimir Tadić, ocijenivši to slavlje kao priliku za zajedničko okupljanje u znaku Antićeva poziva na vjerničku svetost. Nadbiskup je, pak, svoj dolazak iskoristio kao zahvalu Bogu na primjeru koji Antićev život daje u vremenu korizmenog hoda prema Bogu i bližnjemu.

Osvrćući se u propovijedi na evanđeoski tekst vezan uz Kristovo preobraženje, nadbiskup Barišić je vjernički život postavio između dva brda: Tabora i Kalvarije. Između njih je, kako je istaknuo, dolina ljudskih sumnja, poteškoća i izazova kojima je isprepleten život. Hoćemo li se kao ljudi i vjernici više vezati uz preobraženje i Božju slavu ili će nam život biti neprestana Kalvarija, ovisi o nama samima. Ipak, kako je rekao nadbiskup, doživjeti Božju slavu i gledati Mu lice, nemoguće je bez spremnosti uzimanja životnog križa u iskrenoj zauzetosti za bližnjega.

"Idealan primjer proslave Boga u čovjeku pruža nam život i djelo o. Ante Antića koji je uvijek imao vremena za drugoga. Njegova vjera nije bio isključivo privatni odnos s Bogom u zatvorenosti vlastitih misli. Štoviše, Antić je upravo u svakodnevnim susretima s drugima svjedočio svoje nutarnje bogatstvo te kao takav zaista znao izliječiti ljudsko srce. Za razliku od današnjeg čovjeka koji uza svu tehničku pomoć ne može izdvojiti vrijeme za drugoga, Antić je u svojoj poniznosti i suosjećanju uvijek imao vremena. Takav čovjek potreban je i našem vremenu, a korizmeni hod prema Uskrsu kojeg smo započeli još protekle nedjelje lakše ćemo ostvariti ako se ugledamo u primjer sluge Božjeg", zaključio je nadbiskup Barišić.

Spomen 47. obljetnice preminuća sluge Božjeg o. Ante Antića u makarskoj franjevačkoj crkvi završio je tradicionalnom zajedničkom molitvom za beatifikaciju.

Tekst: Petar Kelvišer

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2091
Ovaj mjesecOvaj mjesec9095
UkupnoUkupno7623973

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 52