Rim: Susret vijeća za studij i formaciju

Generalni tajnik i zamjenik za Formaciju i studij, fra Vidal Rodriguez Lopez i fra Sergiusz Baldyga, zatim fra Albert Schmucki, odgovoran za Master za odgojitelje, studenti Mastera te fra Siniša Balajić, rektor studenata. Svrha susreta je bila povezati iskustva tri tijela koje se direktno bave formacijom i studijem na razini Reda: Generalno tajništvo, Master za odgojitelje, Zavod (Bratstvo Sluge Božjega Gabriele Allegra), analizirajući dvije dimenzije: prva se odnosi na upoznavanje s linijama djelovanja Tajništva za Formaciju i studij, imajući u vidu njegovu funkciju, dokumente i susrete na globalnoj razini, a druga na podjelu iskustva studenata i profesora čija se iskustva odnose na osobnu formaciju za vrijeme Mastera i mogućnosti primjene stečenih znanja i iskustava na formaciju u provincijama. Ovim se susretom željela dobiti jasnija i cjelovitija slika trenutačne vizije ili vizija formacije u Redu (u različitim provincijama) i saznanja o novim perspektivama.

Susret je moderirao fra Siniša. Nakon molitve i njegovog pozdrava, pristupilo se predstavljanju problematike i raspravi.

Tema susreta je imala u vidu početnu i trajnu formaciju, kao i neke dimenzije odgoja u predpočetnoj fazi. Naglasak je bio na psiho-pedagoškim dimenzijama formacije.

Upravo je svrha Mastera za formaciju, analizirajući postojeća opća i osobna stanja, pripremiti odgojitelje za susret s budućom službom kako bi znali odgovoriti zahtjevima odgajanika i provincija novim i produbljenim odgojnim metodološkim oblicima i pristupima, imajući u vidu smjernice Reda.

Sudionici su se posebno bavili analizom pojedinca u formaciji. Bez obzira što je formacija u provincijama prilično različita jer ovisi o broju odgajanika, postojećim odgojiteljima i utjecaju zajednice na formaciju, postoji mnoštvo pozitivnih linija u raznim provincijama. Stoga se naglašava potreba kontinuiteta tih istih linija i metoda rada. Nakon uvida u pozitivne smjernice, rasprava je usmjerena na neke od problematika vezanih uz formaciju. 

 

Problematike:

Uviđa se problem nedostatka važnosti zajednice: odgojitelji su i provincijal, definitori i zajednica u kojoj živi i kreće se odgajanik. 

 

Jedan od problema koji se susreće jest i nedostatak koordinacije s tajništvima za formaciju. Odgojitelj, koji je direktno uključen u svakodnevni život odgajanika, jest direktno vezan uz tajništvo i odgojnu komisiju.

Budući da je gotovo u svim provincijama danas naglasak na inter-personalnom odgoju – ta potreba jednako izvire i u provincijama u kojima je broj novaka i bogoslova dosta velik – potreban je i takav pristup. No, u tom se pristupu otkrivaju nedostaci, tj. takav pristup nije dovoljno ciljan ni jasan.  

Jedan od većih problema svakako se jasno očituje na prijelazu s početne na trajnu formaciju, tj. iz jednog prostora odgoja koji je „uzak”, na područje djelovanja u svijetu, koje je jako širok. U takvim se  prijelaznim razdobljima očituju nedostaci zbog nesnalaženja, pritiska zahtjeva službe, obujma posla ali i nedostatka upućivanja u službu. Zbog toga nastaju moguće emocionalne krize, frustracije što rezultira i mogućom krizom zvanja ta na površinu znaju izbiti nezrelosti na raznim područjima osobnosti kao i nedoraslost za određenu službu. Naravno, nezrelost i nedoraslost ne znači nedostatak spoznaja, inteligencije ili nekih drugih osobnih sposobnosti, nego prije svega problem nošenja tereta službe i mogućih loših odnosa koji se susreću u samostanu, župi ili provinciji, što dovodi do osamljenosti, loma, bijega i kriza koje se rješavaju.

 

Neke potrebe i perspektive:

Bez obzira što se u novije vrijeme u Redu velik naglasak dan na trajnoj formaciji, sada se naglašava, prije svega zbog problematike prijelaznih razdoblja, potreba novijeg pristupa početnoj formaciji. U početnoj formaciji postoji razvijen sustav, struktura, pogotovo ono što se odnosi na studij ili liturgijski život, al je još uvijek nedovoljno izražena osobna problematika, tj. susret s osobom kao i samo-analiza unutrašnjih osobnih dinamika i mogućeih problematičnih stanja. Stoga je potrebno praćenje i analiza stanja cjelovite osobnosti. To se odnosi pogotovo na rečena prijelazna razdoblja: kada se prelazi iz novicijata u bogosloviju, a pogotovo iz bogoslovije na područje pastoralnog ili nekog drugog djelovanja (župa, samostan, profesorska služba itd.). Nužan je određeniji pristup u početnoj formaciji i bolja povezanost (pred-početne), početne i trajne formacije.

Rad, bili u početnoj bilo u trajnoj formaciji, na jasnijem odnosu prema cijeloj osobnosti, a to znači razvoj kapaciteta kritičnosti kroz analizu osobnosti i samo-analizu. U svakom slučaju svi pozitivni intelektualni, liturgijski karakteri i postojeći psiho-pedagoški kapaciteti i metode rada ne smiju se nikako zanemariti. 

To se može odvijati kroz način stručnog praćenja ili kroz različite susrete koji omogućuju otvorenu komunikaciju. Analiza vlastite intime, koja je karakterizirana stalnim progresivnim razlučivanjem vlastitoga stanja i praćena razmišljanjima, nužno dovodi do boljeg uvida u vlastito stanje. Stoga bi i bila svrha otvorenih formativnih susreta, tj. uz komunikaciju i uz pomoć drugih, onih koji imaju određenih iskustva ili onih koji poznaju problematiku, razlučiti postojeću osobnu ili zajedničku problematiku, te steći određene spoznaje koje bi mogle voditi potrebnoj promjeni. Zato se nameće važnim način praćenja rasta, pogotovo u prijelaznim razdobljim, na razini svih provincija. Ovaj način praćenja i razlučivanja stanja vodi k jasnijem životnom planu fratra, koji je realniji i svjesniji nedostataka i mogućnosti.

Susret je završen zajedničkom molitvom Večernjom te večerom sa studentima međunarodnog zavoda.

Fotografije 

 

 

 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas136
Ovaj mjesecOvaj mjesec14416
UkupnoUkupno7629294

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 68