Gala: Obnovljena kapelica sv. Ante

Prigodom 180. obljetnice župe i zauzetošću župnika fra Ivana Norca Kljaje obnovljena je kapelica sv. Ante uz staru župnu kuću. Kapelica je duga 7,20m i široka 4,60m. U toj su kapelici kršteni i vjenčani mnogi vjernici iz župe Gala. U kapelici se prigodno slave svete mise, na blagdan sv. Ante i za druga prigodna slavlja.

U monografiji župe „Gala-Gljev. Župa Svih Svetih“ prof. dr. Luka Tomašević o kapelici je napisao:

„Kapelica sv. Ante je prvi put ucrtana u mapu župe uz župnu kuću tek 1832. godine.[1] U Alfabetički upisnik u Splitskom arhivu iz 1878. godine uknjižio ju je kao vlasništvo župnika don Pave Vuković kao čestice 784 i 749, tj. župnu kuću i crkvu.[2]

Župnik fra Jere Runjić 1912. godine veli da „kod mjestnog župskog stana obstoji od davnine kapela župska sv. Ante“.[3] Kako župnik fra Jere nikako nije uspijevao dobiti značajniju sumu za popravak ili izgradnju župne crkve Svih Svetih na Krenici, odlučio se za popravak kapelice kraj župnog stana, nadajući se da će lakše doći do sredstava kod Namjesništva u Zadru. Budući da je naglasio da je postojala od davnine, a župnik u njoj „osim svetkovina, svagdano celebrira, ispovjeda i krsti djecu jer je župska crkva udalečena od stana 2 kilm“, župnik naglašava da je „sasvijem istrošena i kao takova nepristojna za službu Božju, a opet kada se uzme u obzir da je duga samo 4 met, a visoka i široka met. 2/2 može pojmiti kakva je“.

U svojoj molbi župnik potom veli da je po želji župljana odredio da kapelicu preuredi, da je nekoliko metara produlji, podigne i proširi i da bude s dva velika prozora sa svake strane. U tu svrhu župljani su već dobrovoljno sakupljali milodare, te je skupljeno 500 kruna, ali za konačne radove treba mu oko 1500 kruna. Župna blagajna mu je darovala 100 kruna, a ostalo se nada dobiti od Namjesništva.

Tu župnikovu molbu je podržalo kotarsko poglavarstvo u Sinju, i to sam kotarski poglavar, koji je u dopisu od 14. studenoga 1912. godine podupro župnikovu molbu i naglasio da „obzirom na siromaštvo sela Gale predlažem, da to c.kr. Namjesništvo izvoli primiti na teret bogoštovne zaklade cjelokupni iznos potrebit za dovršenje crkvice“.[4]

U svom pisanom izvješću od 10 svibnja 1913. godine, a na traženje kotarskog poglavarstva iz Sinja, župnik fra Jere Runjić izvještava da je na kapelici „rađa sva dovršena u podpunom redu, za koju se potrošilo preko 1600 kruna, te za podmiru svijuh trošaka visi dug od preko 700 kruna“, te moli poglavarstvo da s tim izvješćem upozna i Namjesnika u Zadru.[5] Zahtjev za pokrićem duga iz bogoštovne zaklade moralo je odobriti državno Ministarstvo za kult i nastavu u Beču koje je Namjesništvu odgovorilo da za dugove popravka kapele u Gali odobrava iz zaklade 300 kruna.[6]

Kapelica sv. Ante uništena je i zapaljena za vrijeme II. svjetkog rata 1944. godine, kada je bila srušena i zapaljena zajedno sa župnom kućom, a župnik fra Metod Vezilić zarobljen i odveden, od partizanskog suda na smrt osuđen, ubijen u noći od 16. na 17. svibnja 1944. te vjerojatno bačen u Kurbegovu jamu na Vrdovu.[7]

Kuća i kapelica nikada više nisu bile obnovljene, a 29. kolovoza 1969. godine ondašnji župnik fra Ivon (Josip) Lucić je Frani Dedić-Jandreku prodao fratarski vrt ispred stare župne kuće s bunarom.[8] Sve do 1966. godine nije bila izgrađena nova župna kuća u Gali. Na nju se počelo misliti 1963. godine, za vrijeme župnika fra Bernarda Medvida, koji je župu Gala-Gljev, uz teške žrtve, posluživao iz sinjskog samostana. Izgradnja nove župne kuće i kapelice u njoj započela je 26. listopada 1964. godine kada je za župnik u Galu došao fra Ivan Marunica. Nova kuća je dovršena i blagoslovljena 1. svibnja 1966. godine.

Fotografije 

______________

  1. Usp. D. A. Split, Protocolo delle particelle degli edifizi, Gala, 1932, pod br. 140-Galla - Comune, zabilježena je crkva Svih svetih i groblje.
  2. D. A. Split, Elenco alfabetico del comune di Galla. Alfabetički upisnik obćine Gala, 1878, red. Br. 71.
  3. DAZ, Namjesništvo za Dalmaciju-Građevinski odjel (1820-1918), sv. 162, Molba za poprav kapele s. Ante.
  4. Isto.
  5. DAZ, Namjesništvo za Dalmaciju –Građevinski odjel (1820.-1918.), POPRAVAK KAPELE SV. Ante u Gali, Gala, 10. svibnja 1913.
  6. DAZ, Namjesništvo za Dalmaciju –Građevinski odjel (1820.-1918.), Gala, St. Anton (St Rochus) Kapelle, Erweiterung, Subvention, od 7. Jannaer 1914.
  7. AFSS, Potokol samostanskog ureda, br. 15. - 1928-1945. Br. 33/44 – gvardijan javlja o. Provincijalu da je o. Metod Vezilić, župnik Gale na 29/4.1944. odveden od partizana u Vrdovo.
  8. ŽAG, Kupoprodajni ugovor. Svjedoci su bili fra Augustin Krolo, župnik Otoka i fra Jozo Smoljo, župnik Bajagića.

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas172
Ovaj mjesecOvaj mjesec14452
UkupnoUkupno7629330

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 86