Podbablje: Korizmena duhovna obnova

Za nadolazeće dane Velikog tjedna župljani župe sv. Luke u Podbablju pripremali su se prigodnom korizmenom duhovnom obnovom koja je započela u četvrtak 29. ožujka, a završila velikim misnim slavljem na Cvjetnicu u nedjelju 1. travnja.

Uvod u prigodnu duhovnu obnovu bila je zajednička ispovijed svih župljana koja je u nedjelju 25.ožujka održana u župnoj crkvi Sv. Luke na Kamenmostu u jutarnjim satima, a u poslijepodnevnim u crkvi Sv. Ante u Drumu.

Duhovna obnova započela je u večernjim satima četvrtka kada je u podbapskoj središnjoj crkvi Sv. Ante u Drumu održana zanimljiva pasionska igra „Muka Gospodina našega Isusa Krista“ koju su pred mnoštvom sabranih vjernika iz domaće župe izveli župljani župe Knin predvođeni svojim župnim vikarom fra Ivanom Lukačom i redateljem predstave Antom N.T. Šutrom.

Pred oko 500 župljana glumci iz Knina su, iako svi amateri, svojim umijećem zorno prikazali glavne događaje zadnjih dana Kristova ovozemnoga života od Posljednje večere, Kristove Muke u Getsemanskom vrtu i njegovo hvatanje od strane židovskih vojnika, Judinu izdaju, grižnju savjesti i vješanje, Petrovo zatajivanje i kajanje zbog toga, suđenje pred židovskim svećeničkim vijećem te Anom i Kajfom, te na koncu suđenje pred Pilatom i razapinjanjem, a na koncu su svi bili nagrađeni velikim pljeskom i prigodnom večerom u dvorani župne kuće koju je pripremio župnik fra Nikica u suradnji sa župljankama članicama FSR-a.

Drugog dana duhovne obnove u petak 30. ožujka župljani Podbablja nazočili su prigodnom križnom putu od Kamenmosta do Druma. Već oko 17 sati mnoštvo vjernika ispunilo je dvorište župne crkve Sv. Luke na Kamenmostu gdje je župnik fra Nikica, pred vratima ove najstarije imotske crkve čiji prvi spomen seže iz 1562. godine, započeo pobožnost Križnog puta. Nakon uvoda mnoštvo vjernika uputilo se u procesiji dugoj 2,5 kilometra prema centralnoj crkvi Sv. Ante u Drumu gdje su zastajali pokraj četrnaest bijelih križeva puta moleći Križni put. Od postaje do postaje međusobno se izmjenjujući križeve su nosili muškarci iz svih dijelova prostrane župe Podbablje. Nakon sat i pol dugog pobožnoga koračanja za križem, a nakon dolaska u crkvu Sv. Ante u Drumu vjernici su nazočili prigodnoj svetoj misi koju je predvodio sinjski gvardijan fra Božo Vuleta.

Trećeg dana duhovne obnove mnoštvo vjernika nazočilo je prigodnom bdijenju koje je održano u crkvi Sv. Ante, a u nedjelju je u župnoj crkvi Sv. Luke na Kamenmostu održana sveta misa i blagoslov maslinovih grančica uz pjevanu Muku koju je otpjevao župnik fra Nikica Ajdučić uz fra Ivana Jukića i članove župnog zbora.

Fotografije 

Josip Šerić

 

 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1165
Ovaj mjesecOvaj mjesec1165
UkupnoUkupno7616043

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 49