Kelkheim: Nedjelja Dobrog Pastira i Majčin dan

Slavlje Majčinog dana organizirano je u Hrvatskoj katoličkoj župi Main-Taunus/Hochtaunus u nedjelju 29. travnja 2012. godine. Svečano misno slavlje u punoj crkvi sv. Dionizija u Kelkheimu predvodio je delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina u suslavlju s domaćim župnikom fra Marinkom Vukmanom. Pozdravnu riječ na početku uputio je fra Marinko potaknuvši okupljene neka posebno toga dana, kada crkva slavi nedjelju Dobroga Pastira, mole za duhovna zvanja. Delegat vlč. Komadina je u propovijedi istaknuo kako trebamo dobro poznavati Kristov glas, glas Uskrsloga, ali i njegov patnički glas, glas s križa. Isusov glas je onaj koji me voli, ali i koji me opominje, kazao je vlč. Komadina, ukazavši na potrebu molitve za duhovna zvanja, poglavito u našim misijama i zajednicama u Njemačkoj i u svijetu jer je bez duhovnih zvanja upitna budućnost naših misija i zajednica u inozemstvu. Kazao je kako se opća, ali i domovinska Crkva sve više suočava s tim problemom. S obzirom da je svibanj Marijin mjesec, potaknuo je okupljene na molitvu Kristovoj, a i našoj majci Mariji te je kazao kako nam je svim potrebna živa vjera prenošena primjerom naših baki i majki.

Misno slavlje uveličao je izvrsnom izvedbom Zbor mladih Gospe od Zdravlja iz Splita pod ravnanjem fra Stipice Grgata i orguljskom pratnjom s. Zorislave Radić.

Slavlje je nastavljeno u popodnevnim satima u Gradskoj dvorani u Kelkehimu zajedničkim objedom. Potpom je okupljene pozdravio fra Marinko: “Braćo i prijatelji, cijenjeni gosti, drage majke i štovane žene, dobro došli na radosno i svečano slavlje Majčina dana. Svake godine slavimo ovo slavlje, ali je svake godine ono, uistinu, novo, jedinstveno i neponovljivo. Narodna mudrost kaže kako čovjek nikada dovoljno ne može zahvaliti dragom Bogu i majci. Zato smo i pripremili ovaj bogati program s kojim želimo izraziti zahvalnost našim majkama. Posebno se na ovaj dan sjećamo svih kršćanskih majki, koje su oblikovale duše djece i čitavog naroda. Ovaj dan posvećujemo svojoj rođenoj majci koja je oblikovala našu dušu i naše srce i koja zaslužuje našu pozornost i ljubav. Uz rođenu majku koja je za nas izvor života, velika je i uloga Marije, majke Isusove i majke naše jer je po Mariji materinstvo ušlo u plan Božjeg otkupljenja i blagoslova. Uz Mariju, našu majku imamo još i majku domovinu, koja nas je oblikovala i koja nas uvijek ponovno zove na stara ognjišta. I upravo ovim slavljem želimo reći veliko hvala svim našim majkama i trudimo se da ovo slavlje svake godine bude sve ljepše“, kazao je fra Marinko koji je svim majkama i ženama od srca čestitao njihov dan, a njihove kćeri i sinove pozvao je na još veću ljubav, konkretnu zahvalnost i odanost.

Prigodnu riječ okupljenima uputio je konzul Generalnog konzulata R. Hrvatske iz Frankfurta na Majni Damir Sabljak, koji je sudjelovao u slavlju sa svojom obitelji. Posebno je čestitku uputio majkama, koje, kako je kazao, rade najljepši i najodgovorniji posao na svijetu – odgajaju djecu. „Hvala vam za vaše osmjehe i lijepe riječi. Hvala što ste uvijek tu kad vas vaša djeca trebaju.“ Ujedno je zahvalio i toj hrvatskoj župi na uspješnim organizacijama kako Majčina dana, tako i drugih proslava na čelu s fra Marinkom i časnom sestrom Magdalenom Višić.

U programu je s više duhovnih i narodnih skladbi nastupio Zbor mladih Gospe od Zdravlja iz Splita, a djeca su krasnoslovila recital „Ave Maria“, kao i pjesmu „Majci“. Baletnu točku izvela je Iva Badrov. Nastupila je i plesna skupina mažoretkinja. Dojmljiv je bio i nastup male i srednje župne folklorne skupine pod vodstvom Klare Banovčić i Mariane Opačak, te odrasle župne folklorne skupine pod vodstvom Julije Bijelić i Tanje Kadoić.

U zabavnom programu nastupila je Klapa mladih Gospe od Zdravlja pod vodstvom fra Stipice Grgata te „Slash-band“, „CROunitas“ i Anđela Kolar. Organizirana je i bogata tombola, a fra Marinko je svim majkama i ženama za njihov dan darovao krunice iz Svete Zemlje.

Čisti prihod od proslave u iznosu od 3000 eura bit će upućen Udruzi roditelja za djecu najteže tjelesne invalide i djecu s posebnim potrebama „Anđeli“ iz Splita. Kroz program je uspješno vodila koordinatorica hrvatske nastave iz Hessena Smiljana Veselić-Vučina.

Fotografije (Adolf Polegubić)

Fotografije (2) (Crkva i dvorana)

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2389
Ovaj mjesecOvaj mjesec21748
UkupnoUkupno7636626

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 74