Offenbach: Održan 21. hrvatski folklorni festival

Tradicionalni 21. hrvatski folklorni festival za folklorne skupine odraslih iz hrvatskih katoličkih misija (HKM)  i zajednica (HKZ) iz Njemačke održan je u subotu 21. travnja u Kulturnom i sportskom centru “Martinsee” u Heusenstammu kod Offenbacha na Majni, u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni. Program je započeo hrvatskom himnom koju je izvela tamburaška skupina “Plavi Dunav”. Potom je Službu riječi predvodio delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina. Pjevali su mladi iz HKM Offenbach na Majni pod vodstvom voditelja misije fra Petra Vučemila i pastoralnog referenta Zvonka Orlovića. Pjevanje su pratili na orguljama Kornelija Nikolić, a na gitarama Anita Marić i Dominik Vukušić. Ćitali su i predvodili molitvu vjernika mladi iz HKM Nürnberg, koji su na smotru pristigli s voditeljem misije don Matom Križićem. Delegat vlč. Komadina je u prigodnoj riječi istaknuo kako je Isusov pozdrav “Ne bojte se, ja sam” pozdrav koji i svakom od nas može biti poticaj i snaga u našem životu. “I onda kad se dignu valovi, napose u životnim nedaćama, kojima su posebno mladi izloženi, a i mi stariji nismo pošteđeni raznih udaraca i valova. Važno je svoju lađu očuvati da sretno dospije do obale. Važno je izdržati udarce i lađu privesti u sigurno. Crkva se često uspoređuje s lađom, koja je također na putu i koja je izložena nedaćama. Povijest našeg naroda je i povijest nas pojedinaca, koja može biti i burna i uzburkana. Važno je pritom čuti Isusov glas ´Ne boj se, ja sam s tobom´”, kazao je vlč. Komadina posebno zahvalivši okupljenima na svesrdnoj pomoći koju pružaju u svojim hrvatskih misijama i zajednicama. „Ponosni smo na vas što prenosite i hrvatsku kulturu i hrvatske običaje i vjerujem da će vam to ostati u lijepoj uspomeni. I vaši roditelju su ponosni na vas. Želimo i ovaj dan provesti u prijateljstvu i sigurnosti da je Isus s nama i da se nemamo čega bojati“, zaključio je.

 


 

Nakon Službe riječi slijedili su pozdravi. Okupljene je pozdravio generalni konzul Generalnog konzulata R. Hrvatske iz Frankfurta Josip Špoljarić zahvalivši sudionicima i svima koji su pritom pomogli da se smotra održi. Zahvalio je i organizatorima. „Mladi su orijetnirani na budućnost. Zato mladost gleda optimistično. Vi ste u Njemačkoj kao Hrvati i kao Hrvati budite ponosni ovdje u Njemačkoj, ali ne zaboravite svoje hrvatstvo. Na ovaj način pokazujete bogatstvo kulture i tradicije svoga naroda. Tako izgrađujete sebe, a i njemačko društvo.“ Generalni konzul generalnog konzulata R. Bosne i Hercegovine iz Frankfurta Nikica Džambo poželio je sudionicima uspješan nastup te je zahvalio pastoralnom osoblju u hrvatskim misijama i zajednicama na dragocjenom djelovanju kojega je plod i ova smotra.

Delegat vlč. Komadina prije nego je otvorio smotru zahvalio je okupljenima na odazivu te je sudionicima poželio uspješan nastup. U kasnijem vremenu pristigli su i bivši ministar zdravstva i samorski zastupnik dr. Darko Milinović i bivši saborski zastupnik dr. Ivan Bagarić s pratnjom. Na smotri je bilo više svećenika koji su pristigli sa svojim skupinama.

Slijedio je nastup folklornih skupina. U prosudbenoj komisiji bili su ugledni istraživač hrvatskog folklora prof. Vidoslav Bagur i prof. Srebrenka Šeravić, rukovoditeljica Odjela za kulturu Hrvatske matice iseljenika. Nastupile su folklorne skupine iz Offenbacha na Majni, Duisburga, Kölna, Esslingen-Nürtingena, Sindelfingena, Gelsenkirchena, Filderstadta, Nürnberga, Vaihingen/Enza, Stuttgart-centra, Stuttgart-Bad Cannstatta, Mainza i Münchena. Tijekom festivala nastupile su na gajdama Tanja Maleš-Krznar i Alice Lovrić.

Na kraju je u ime prosudbene komisije prof. Vidoslav Bagur potaknuo sudionike na odaziv i na buduće smotre istaknivši kako je to divana energija koju treba iskoristiti na očuvanju svoje tradicije. Prof. Bagur i prof. Šeravić su nakon smotre svakoj skupini pojedinačno uputili stručnu riječ te ukazali na ono što je bilo dobro, a što bi ubuduće trebalo poboljšati. Delegat vlč. Komadina je zahvalio svima na odazivu te posebno obitelji Vuko koja je i ove godine pomogla ostvarenju smotre u toj dvorani. Predstavnicima skupina uručene su zlatne medalje nakon čega je slijedilo fotografiranje. Program je uspješno vodila Kristina Kovačević. U završnom programu nastupila je skupina “Plavi Dunav”.

Tekst i snimka: Adolf Polegubić

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2525
Ovaj mjesecOvaj mjesec21884
UkupnoUkupno7636762

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 98