Trsat: Proslava 20 godina Frame

Proslava 20. godišnjice Franjevačke mladeži održana je u subotu, 2. lipnja 2012. godine, na Trsatu. Na susretu se okupilo oko 500 framaša iz svih pet područnih bratstava.  U ime nacionalnih bratstava Bosne i Hercegovine kao i iz Slovenije bili su njihovi predstavnici. Zanimljivo je također spomenuti da su na susretu bili i 'prvi framaši' koji su danas očevi i majke.

Program proslave započeo molitvom u 10.00 sati. Molitvu je predvodio fra Milan Krišto, nacionalni duhovni asistent Frame, koji je na početku rekao: „Braćo i sestre, okupljeni na ovom susretu zahvale u kojem se želimo spomenuti svih onih koji su se kroz ovih 20 godina ugradili u život bratstva Franjevačke mladeži, budimo radosni za dar franjevačkoga poziva, osobito u ovoj jubilarnoj godini sv. Klare. Neka ova molitva bude izraz našega bića u želji da nastavimo prelaziti „iz evanđelja u život i iz života u evanđelje“. 

Nakon molitve pozdrav je uputio fra Željko Železnjak, provincijal Provincije Ćirila i Metoda, koji je naglasio da slavlje 20. rođendana kao i obnova obećanja koju framaši daju zapravo je izričaj suvremene želje za življenjem ideala Franje i Klare – dviju legenda koje nas oduševljavaju za evanđeoske vrednote. Obećanja koja se svake godine obnavljaju potiču nas na odgovornost. 

Ivan Bambir, nacionalni predsjednik Frame, kazao je da „dolaskom na dvadesetu godišnjicu svjedočimo svoju vjeru u Boga. Možda to danas i nije baš popularno. Mi se ne obaziremo na to jer želimo jedni drugima posvjedočiti radost franjevačke blizine i prijateljstva koje živimo u našim bratstvima.“

Pozdrav je uputio i fra Ivan Matić, generalni duhovni asistent OFM.

Ana Fruk, međunarodna predstavnica za Framu, rekla je da „sv. Franjo i danas nadahnjuje i privlači. Nastavimo svoje franjevačko zajedništvo, u duhu gesla Pođimo zajedno, i budimo vidljivi znak u ovom svijetu. Karizmu sv. Franje trebamo očitovati kroz konkretne geste. Ono što kao bratstvo vjerujemo u životu trebamo očitovati. Naše je poslanje doći do mladih koji, kao i vi, traže zajedništvo, iskreno i pravo, koji traže radost koja se može naći samo u Bogu.“

Stjepan Kelčić, nacionalni ministar OFS-a, naglsio je povezanost i zajedništvo OFS-a i Frame i zaželio još mnoga ovakva jubilejska slavlja.

Euharistijsko slavlje predvodio je fra Ivan Matić koji je u propovijedi naglasio glavne značajke života sv. Franje koje se ostvaruju u bratstvima Franjevačke mladeži.

Slavlje bratsva započelo je nakon ručka prikazivanjem kratkom filma "Pogled unatrag". Zatim je fra Ivan Matić ukratko podsjetio na stvaranje Frame u Hrvatskoj, zahvalio svima koji su pridonijeli rastu Frame kroz ovih 20 godina i pozvao sve prisutne da nastoje prodbljivati to zajedništvo s Bogom i jedni s drugima. Ana Fruk je kratkom prezentacijom prikazala stanje Frame u svijetu. Pozdrave i čestitke prigodom 20 godina slavlja uputili su i nacionalna vijeća iz drugih zemalja (BiH, Slovenija, Argentina i mnoge druge). Okupljenim framašima obratili su se i svi prisutni dosadašnji nacionalni predsjednici Frame, a prvi je bio Dario Brigić. Susret je završio oko 17.00 sati.

Fotografije (fra Ivan Penava)

 

 

Kateheze ususret 20. obljetnici Franjevačke mladeži u Hrvatskoj

                  v  U tvojoj povijesti dar (1)

                  v  Frama - put poziva (2)

                  v  Pođimo zajedno (3)

 

 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas329
Ovaj mjesecOvaj mjesec67910
UkupnoUkupno7610411

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 28