Sisak: Susret hrvatske katoličke mladeži

U Sisku je 5. svibnja održan Susret hrvatske katoličke mladeži. Na susretu je sudjelovalo oko 25000 mladih u duhu gesla „U svjetlosti hodimo". U nedjelju 6. sbinja mladi sudjeluju u misnim slavljima u župama sisačke biskupije.

 

Procesija od katedrale do crkve sc. Kvirina

Rijeka mladih predvođena sisačkim križem krenula je od sisačke katedrale do prostora kod crkve Sv. Kvirina, gdje će se održati svečano misno slavlje Susreta hrvatske katoličke mladeži.

Mladi, njih gotovo 25.000 iz svih dijelova Hrvatske, Bosne i Hercegovine, te hrvatskih katoličkih misija iz europskih zemalja su se hodeći uz rijeku pretočili u svjetlosnu rijeku u duhu gesla „U svjetlosti hodimo". U procesiji se nosio i križ, koji će od ovog susreta biti križ susreta hrvatske katoličke mladeži.
Radost prisutnosti tolikog broja mladih iskazali su i građani koji su ih pozdravljali sa svojih prozora.

 

 

Održan pretprogram na prostoru misnog slavlja susreta mladih

Na prostoru uz crkvu sv. Kvirina gdje je održano misno slavlje susreta hrvatske katoličke mladeži u sklopu pretprograma prikazan je film o dosadašnjim susretima katoličke mladeži u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a potom je zbor mladih Sisačke biskupije otpjevao ovogodišnju himnu.

Lijepi pozdrav, dobrodošli u Sisak. Pozdravljam sve prisutne i crkvene i civilne vlasti, posebno pozdravljam vas dragi mladi koji ste došli iz svih biskupija domovine Hrvatske i Bosne i Hercegovine i katoličkih misija diljem Europe. Dobrodošli u drevni Sisak, grad koji vas prima otvorena srca, grad koji vas grli i svojoj kršćanskom i ljudskom ljubavlju prihvaća, rekao je biskup domaćin Vlado Košić, te izrazio želju da ovo popodne svi budu jedno, te tako slaveći istinu svijetu svjedoče da smo mi kao kršćani pozvani graditi društvo mira, sloge, zajedništva.

Neka i ovaj vjetar, kao znak Duha Svetoga u svima nama pokrene nove silnice, novu snagu za ono što je lijepo i što je plemenito. Slavimo zajedno Gospodina da nam ovo bude jamstvo kršćanskog zajedništva, da doista u svjetlosti hodimo, rekao je biskup.

Povjerenik za mlade Sisačke biskupije Branko Koretić izrazio je dobrodošlicu u ime svih mladih koji su dočekali sudionike, koji su sudjelovati u realizaciji i koji su sudjelovali i realizaciji. Posebno je pozdravio svećenike i povjerenike za mlade.

Okupljenima se obratila i županica Sisačko-moslavačke županije Marina Lovrić Menzel, koja je posebno istaknula tisuće mladih koji su u Sisak i županiju donijeli ljubav i nadu, najljepši i najplemenitiji dar ovom biskupskom gradu.

Želim da lijepu uspomenu na sve ono što ćete ovdje doživjeti ova dva dana ponese sa sobom, kao što ćemo mi kad odete u svojim srcima imati vašu vjeru, ljubav, mladost i nadu, rekla je.
Riječ dobrodošlice uputio je i gradonačelnik Siska Dinko Pintarić koji je podsjećajući kako je Sisak grad triju rijeka, ovim susretom kroz njega protekla još jedna rijeka, ona svjetlosna rijeka.
Tu rijeku Sisak srdačno pozdravlja, jer sve rijeke zajedno čine rijeku života u kojoj djetinjstvo i mladenaštvo zauzimanju posebno mjesto.

 

Misno slavlje Susreta hrvatske katoličke mladeži

Na prostoru ispred crkve sv. Kvirina u Sisku na kojem se okupilo oko 25.000 mladih, svečano misno slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. U koncelebraciji su bili otpravnik poslova Apostolske nuncijature u RH mons. Mauro Lalli, svi hrvatski nadbiskupi i biskupi na čelu s predsjednik Hrvatske biskupske konferencije đakovačko-osječkim nadbiskupom Marinom Srakićem, vojni ordinarij u BiH Tomo Vukšić, kotorski biskup Ilija Janjić, srijemski biskup Đuro Gašparović i pomoćni biskup banjalučki Marko Semren.

Na misnom slavlju su bili nazočni i županica Sisačko-moslavačka Marina Lovrić Menzel, gradonačelnici Siska i drugih gradova biskupije koji će ugostiti mlade, sisački paroh Veselin Ristić i paroh u miru Petar Olujić, glavni imam sisački Alem ef. Crnkić i imam Fuad ef. Karaga.

Na početku mise riječ pozdrava uputio je sisački biskup Vlado Košić.

Dobrodošli u Sisak drevni grad kulture i bogate povijesti, grad sv. Kvirina, sisačkog biskupa i mučenika. Vama dragi mladi ide prvi pozdrav i izraz radosti i zahvalnosti radi vašeg dolaska. Doista iskreno i radosno pozdravljam sve vas hrvatske mlade katolike pridošle u Sisak na ovo zborovanje, rekao je biskup Košić, te pozdravio i prisutne nadbiskupe i biskupe, svećenike, vjeroučitelje i sve one koji su dopratili mlade. Pozdrav je uputio i predstavnicima županijskih i gradskih vlasti, te predstavnicima drugih vjerskih zajednica.

Biskup je pozdravio i volontere, župne animatore te svećenike, redovnike i redovnice i sve koji su se uključili u taj događaj. Na poseban način je zahvalio obiteljima koje su otvorile svoja srca i svoje domove mladim hodočasnicima.

Neka je svima radosno ove zajedništvo sa željom da u svjetlosti hodimo. Mi želimo s ovog susreta odaslati poruku nade našoj Crkvi i našem hrvatskom narodu i svima reći 'ne bojte se, Krist je s nama', njega voljeti i slijediti s njime graditi svoj osobni i zajednički život naroda i društva pruža nam svima sigurnost da ćemo prevladati poteškoće i s njime u svemu pobijediti. Svima želim ugodan boravak u Sisku, zajedno s Kistom uskrslim, zajedno jedni s drugima kao braća i sestre zajedno u vjeri, nadi i ljubavi, rekao je biskup Košić te istaknuo kako su u Sisku i dar oltara s hipodroma na kojem je Sveti Otac služio misu te ambon i krov sa nezaboravnog susreta mladih s Papom na Trgu bana Josipa Jelačića. Neka u zajedništvu sa Svetim Ocem s ovog susreta polete nove nade i misli za bolje sutra za našu Crkvu i domovinu, zaključio je.

Poruku Svetoga Oca upućeno sudionicima susreta, koju je potpisao državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone pročitao je povjerenik za pastoral mladih Sisačke biskupije vlč. Branko Koretić.

Sveti Otac s radošću upućuje svoj pozdrav svim sudionicima, biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicima, a na poseban način mladim katolicima iz čitave Hrvatske, BiH i svih dijelova svijeta okupljenima u Sisku kako bi zajedno slavili Gospodina, ističe se na početku poruke.
Mladima se poručuje kako je još svima u lijepom sjećanju prošlogodišnji susret pape Benedikta XVI. s mladima na Trgu bana Josipa Jelačića. Riječi kojima je tada Papa ohrabrio mlade, slijedi i geslo „U svjetlosti hodimo".

To je odgovor na ono što vam je Papa poručio. Doista hod s Kristom je hod u svjetlu, jer On za se kaže da je svjetlo svijeta i tko ide s njim neće u tami hoditi, nego će imati svjetlost života. No, Gospodin ide još dalje i poziva nas da i mi budemo svjetlo svijeta. Svjesni smo napasti koje prijete da umanje sjaj na licu kršćanina i Crkve. Stoga je i Godina vjere koja je pred nama izvrsna prilika za osobni ispit savjesti: koliko svjetlo moje vjere obasjava put drugima, kako bi i oni u svjetlu hodili. Dragi mladi prijatelji, odlučno hodite i pronosite ovim svijetom svjetlo koje je upaljeno vašim krštenjem. Ono isto koje je obasjalo vazmenu noć, a to je Krist Uskrsnuli povratnik od smrti koji svijetli svakom čovjeku, kaže se u Papinoj poruci mladima.

Započinjući svečanu misu Susreta hrvatske katoličke mladeži, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić izrekao je zahvalu biskupu Vladi Košiću, domaćinu susreta, a pozdrav i zahvalu uputio je i Crkvi Kvirinove sisačke biskupije, drevne i nove.

Pozdravljam u ljepoti vjere Kristove, hrvatske biskupe zajedno sa svom braćom i sestrama okupljenima na ovom Zelenom brijegu, a poseban pozdrav tebi Crkvo mladih u Hrvata. Dragi mladi, ovaj nas susret snažno povezuje s onim u zajedništvu s Benediktom XVI. na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Papa je rekao, „ondje sam se susreo s novim hrvatskim naraštajem i primijetio sam snagom njegove mlade vjere nošene velikim poletom prema životu i njegovu smislu, prema dobru, prema slobodi, tj. prema Bogu". Hrvatska mladeži, ovdje smo da to jačamo i svjedočimo. Krist uskrsli živi, ovdje je s nama Njega pozdravljamo, u Njemu se radujemo i s Njim u Duhu Boga Oca molimo, rekao je kardinal.

Nakon što je đakon Damir Ceković pročitao Evanđelje, na starohrvatskom jeziku je Evanđelje otpjevao Danijel Hranilović, kapelan grkokatoličke župe Sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu, a potom je uslijedila prigodna homilija koju je održao predsjednik odbora HBK za mlade i pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski.
U duhu gesla susreta, biskup je podsjetio kako Sveto pismo upotrebljava taj simbol svjetla da bi izrazilo Božji svijet u kojem je svjetlo simbol reda, zakonitosti po kojoj netko ili nešto postoji, simbol prave spoznaje i života. Osim toga označava i nestvoreno, vječno svjetlo, samoga Boga koji omogućava ispravnu spoznaju.

Kad ti u noći svjetlo udari u lice iz suprotnog pravca, ništa ne vidiš, a sav si u svjetlu, tako je s ponudom i blještavilom svijeta. Misliš: kupaš se svjetlu, a ne vidiš gdje ti staje noga, i u kom pravcu hodiš. Blještavilo svijeta i sjaj je privlačan, jer se temelji na naravnoj sklonosti, ali oni zasljepljuju i ne vidiš kuda ideš. Nisu li nam najbolji dokaz mnogi koje poznajemo: toliki promašeni u svojemu životu, toliko tuge i razočarenja, možda i kod nas sami, upitao je biskup, te je ohrabrio mlade „ne dajte se draga braćo i sestre zavesti prividom dobra koje se nudi, a ostavlja u vama prazninu. Blještavilo svijeta ima svoj paradoks: vodi te u tami, odvojenost od Boga, odvojenost od braće."

Stoga je nastavio kako Krist rasvjetljuje tamu u kojoj smo zarobljeni potrošnim idejama da nam spoznaja bude istinita, a misao plemenita, rasvjetljuje tamu srca u kojoj smo zarobljeni pogrješnim željama da naši osjećaji budu čisti.

Da vaša mladenačka, prijateljska, i u budućnosti bračna ljubav bude čista i sveta, rasvjetljuje vašu volju da ostanete postojani u tome. Krist ide pred tobom i osvjetljava tvoj cilj, pravac, on je pokraj tebe, rasvjetljava životnu stazu kojom kročiš. On je iza tebe, rasvjetljuje mrak ljudske duše da vidiš sebe u sjeni svojih promašaja, upozorio je biskup Gorski, te pozvao mlade „prigrlite Kristovo evanđelje da zapali svjetlo u vašem umu i srcu, u vašim savjestima da bude znak blizine živoga Boga koji u vas ima silno povjerenje. Ta pozvao vas je u život baš sada, baš u obitelj u kojoj ste rođeni, baš u župi u kojoj se sastajete na molitvu, baš u ovoj biskupiji, baš u ovoj našoj divnoj domovini i želi da učinite nešto lijepo za sebe, da oplemenite svoj život, da se ostvarite kao cjeloviti muškarci i žene, da razvijete čistu ljubav, vjerno prijateljstvo, ostvarite Božji naum u sebi i bit ćete sretni. Ne bojte se stoga budućnosti kako ona neizvjesna bila. Nije li Bog Gospodar vremena i povijesti? Ni braka ni obitelji se ne bojte, zar ne kaže danas prorok 'narod koji je u tmini hodio svjetlost vidje veliku'? Ma koliko god su iskustva obiteljskog i bračnog života ponekad loša, nema na zemlji ljepše i svetije zajednice koju čovjek može stvoriti osim braka i obitelji. Ne bojte se odgovornosti u Crkvi, ono vas čeka to je vaš prostor, to je prostor u kojem vas Crkva zadužena od Isusa Krista uvijek hrani evanđeljem. Ne bojte se odgovornosti u društvu, gospodarstvu, umjetnosti, kulturi, politici".

Ohrabri se draga hrvatska katolička mladeži, s Bogom možeš više i bolje. Budite ponosni i radosni Kristovi vjernici, budite ponosni članovi Katoličke Crkve, budite hrabri i časni gađani naše domovine Hrvatske, rekao je na kraju propovijedi biskup Gorski.

Uslijedila je molitva vjernika koju su predmolili Elizabeta Mikulić Zagrebačka metropolija, Igor Rački, Splitsko-makarska metropolija, Krešimir Šaf, Đakovačko-osječka metropolija, Josip Karabaić, Riječka metropolija, Luka Žilić, Zadarska nadbiskupija, Teo Radić, Vrhbosanska metropolija i predstavnik mladih iz iseljeništva Filip Anđić, HKM Linz, Austrija.

Darove na oltar su u narodnim nošnjama prinijeli mladi iz osam dekanata Sisačke biskupije, i to Kristina Jalšić, župa Svetog Antuna Padovanskog, Voloder (Kutinski dekanat), Josip Brcko, župa uznesenja BDM, Kloštar Ivanić (Ivanić-gradski dekanat), Martina Mlinarić, župa Svete Marije Magdalene, Sunja (Dubičko-kostajnički dekanat), Marko Antolic, župa Svetog Martina, Martinska Ves (Sisačko- pešćenički dekanat), Brankica Blagaić, župa Svetog Antuna Pustinjaka, Odra (Sisačko- dekanat), Ivan Konječić, župa Svete Marije Magdalene, Donja Kupčina (Pokupsko- vukomerički dekanat), Ivona Knežić, župa Svetog Bartola, Hrastovica (Petrinjski dekanat) i Stjepan Gregurić, župa Svetog Ivana Nepomuka, Glina (Glinski dekanat).

Osim hostija, vina i vode, prinesena je i škrinjica s prikupljenim novčanim sredstvima od sudionika SHKM, a namijenjeni su za Zakladu Sisačke biskupije „Brat Bonifacije Ivan Pavletić" koja stipendira studente s područja Sisačke biskupije.

Na kraju pričesti mladi su ostali u tišini, te tako podsjetili na prošlogodišnju tišinu koja se svima duboko urezala u sjećanje.

Nakon popričesne molitve, predsjednik HBK đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić uputio je pozdrav u ime HBK i BK BiH.

S ovim susretom, vi draga mladeži želite dati do znanja sebi i drugima da vam je stalo hoditi ne u blještavilu, nego u onoj svjetlosti koja nema zalaza, u Kristu Gospodinu.

Svjetlost u kojoj želite hoditi ne samo da obasjava, nego i govori i to rječnikom jasno zacrtanim, živim i postojanim. To je rječnik istine. Istina je svjetlost. Istina je Krist svjetlo svijeta, rekao je nadbiskup Srakić.

U ime HBK zahvalio je Sisačkoj biskupiji za ovaj lijepo organizirani susret.

Draga hrvatska mladeži nakon blagoslova pođite svojim kućama obasjani Isusom, svjetlošću svijeta, i neka tako svijetli vaša svijetlost pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave Oca vašega, rekao je nadbiskup.

Uslijedio je trenutak iščekivanja, a potom je objavljeno kako će domaćin Susreta hrvatske katoličke mladeži 2014. godine biti Dubrovačka biskupija. Križ, simbol SHKM su preuzeli od domaćina, te ga u duhu završnih riječi kardinala Bozanića prije blagoslova „Dragi mladi s Božjim blagoslovom prema Dubrovniku" odnijeli u svoju biskupiju.

Misno slavlje pjevanjem je animirao Biskupijski zbor mladih pod ravnanjem prof. Jelene Blašković i suradnju vlč. Mladena Vuka.

 

Dubrovnik domaćin 2014.

„Pogledajmo tko nas to poziva na sljedeći Susret hrvatske katoličke mladeži", pozvao je okupljene mlade na završetku misnog slavlja Susreta hrvatske katoličke mladeži u Sisku predsjednik Hrvatske biskupske konferencije đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić. Nakon toga na zidu je emitiran promotivni spot kojim dubrovački biskup Mate Uzinić s mladima Dubrovnika poziva sve mlade katolike na slijedeći Susret hrvatske katoličke mladeži 2014. godine u Dubrovnik. Mladi Sisačke biskupije predali su križ mladima Dubrovačke biskupije dok su sudionici susreta s oduševljenjem skandirali „Dubrovnik, Dubrovnik".

„Neizmjerno se radujemo toj časti što ćemo biti domaćini nacionalnog susreta katoličke mladeži u Dubrovniku 2014. To je za nas jedan veliki izazov, ali ujedno i poseban poticaj za oživljavanje pastorala mladih na području naše biskupije. Bogu hvala za iskustvo koje imamo sa dosadašnjih SHKM i to će nam biti od velike pomoći. Vjerujemo kako će vjernici Dubrovačke biskupije otvoriti svoja srca i svoje domove rijekama mladih koji će se 2014. godine sliti u Dubrovnik te ćemo još jednom pokazati svoje gostoprimstvo", rekao je vjeroučitelj Krešimir Marković iz Vijeća za mlade po objavi informacije da će Dubrovačka biskupija biti domaćin sljedećeg SHKM 2014.

Promotivni spot SHKM 2014. u Dubrovniku može se pogledati na linku: http://www.dubrovacka-biskupija.hr/portal/index.php?option=com_k2&view=item&id=479:dubrova%C4%8Dka-biskupija-doma%C4%87in-shkm-2014&Itemid=466

Izvor: IKA

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2674
Ovaj mjesecOvaj mjesec22033
UkupnoUkupno7636911

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 69