Vrlika: Proslava sv. Spasa

U proslavu Sv. Spasa na vrelu Cetinu u župi Vrlika u subotu 19. svibnja 2012. godine uveo je župnik fra Josip Gotovac koji je na početku rekao: „Dragi župljani župe Vrlika, dragi gosti, planinari iz cijele Dalmacije sve vas iskrena srca pozdravljam i želim vam dobrodošlicu. Danas se nalazimo oko najpoznatije starohrvatske nekropole – crkve sv. Spasa na Vrhu Rike Cetine. Ova crkva prozvana je od mnogih «prasvetištem», jer se iz nje miris tamjana uzdizao k Bogu još u 9. stoljeću.

Svake godine za proslavu Kristova uzašašća na nebo – Spasova, ovdje se okupljaju katolici Vrlike i drugih mjesta kako bi obnovili uspomenu i zavjet svojih predaka. Isus krist jest naš Spasitelj i sve naše molitve i misli upućene su njemu. Bez njega nema spasenja. Tradicija koja se kroz stoljeća prenosi do naših dana uči nas da za sva dobra zahvalimo Bogu koji daje da kiša pada i sunce grije... Njemu ćemo i danas uputiti svoje molitve za naše usjeve da urode dobrim plodovima.

Crkva sv. Spasa, koju je zub vremena davno načeo, na pročelju ima ovaj predivni zvonik, koji je ujedno najbolje sačuvani starohrvatski zvonik. U zidu pokraj oltara nalazio se prepoznatljivi hrvatski pleter, koji je tijekom povijesti uništen, ali je na isto mjesto postavljen novi, istovjetni onom koji se nekada nalazio.

Crkvu sv. Spasa na izvoru rijeke Cetine dao je podignuti župan gastika, a što je vidljjivo iz sačuvanog natpisa na kojem piše slijedeće. «Na čast gospodina našega Isusa Krista, ja gastika, župan, dao sam sagraditi ovu crkvu na čast Bogu i za spasenje svoje duše i duše moje majke Nemire i mojih sinova...»

Crkvu su nakon Turaka obnovili visovački fratri 1699. godine i o njoj su vodili brigu. Vrličani su pred Turcima pobjegli s izvora rijeke Cetine. Jedan dio pobjegao je na otok Olib, u zadarskom arhipelagu (1476.), a predvodio ih je pop glagoljaš Juraj cetinjanin. Oni su sa sobom ponijeli raspelo, koje možete vidjeti na pregradi iza oltara. Ovaj križ olibljani časte kao svetu relikviju i uspomenu. Ovaj križ je visio na unutrašnjem zidu crkve prije više od 500 godina. Danas ga možete vidjeti na slici, a volio bih kad bi bilo moguće da kopiju istoga križa čuvamo na u unutrašnjosti crkve. Jedan dio stanovništva na izvoru Cetine pred Turcima je pobjegao na Olib, a drugi se zaustavio uz tvrđavu Prozor i sa sobom su ponijeli ime Vrhrika... Danas je s nama i župnik Oliba. Na kraju mise on će vam reći nešto o životu Vrličana na Olibu. Ponosan sam što stojeći na mjestu gdje počivaju moji preci, upućujem molitve Kristu Spasitelju moga naroda i cijeloga svijeta.

Dragi Vrličani, dragi naši gosti. Želio bi sebi i vama dozvati u pamet svetost ovoga mjesta: kako crkve tako i grobova uokolo. Ovdje je počivaju naši preci. Danas dok upućujemo molitve kristu Spasitelji, nećemo zaboraviti ni njihove duše, da im Gospodin bude vječna nagrada. Želim da današnji dan bude svima blagoslovljen i uz molitvu i zajedničko druženje poslije mise. Za koji trenutak započet ćemo misno slavlje. Počet ćemo procesijom i blagoslovom polja. Molim vas za sabranost i tišinu tijekom svetih obreda“, završio je fra Josip.

Euharistijsko slavlje predvodio je fra Nikola Mate Roščić, franjevac iz samostana sv. Frane u Šibeniku. Na početku propovijedi fra Nikola je pozdravio župljane i sve hodočasnike i istakao kako se na tom mjestu kroz 50 godina nije moglo doći i slaviti Spasovo, a zatim je nastavio rekavši „u mojim mislima redaju se slike i događaji od 9. stoljeća. Ovdje su dolazili knezovi i kraljevi, ovdje se glagoljalo i molimo, ovdje je kršćanstvo zasađeno i hrvatstvo niklo“. Nakon lijepih vremena došla su vremena rušenja, istakao je fra Nikola, i podsjetio na rušenja Turaka i Mlečana. Njima nije bilo stalo do naroda i iz straha narod je pobjegao, iselio i nikada se nije vratio. Život se nikada nije obnovio. U tom mimohodu dolaska na ovaj kraj mnogo su zamrsili i pravoslavci koji su bili ovdje primljeni. Naglasio je kako ova crkva Sv. Spasa ima trostruki simbol. Prvo, ona je simbol žive Katoličke crkve koju su mnogi pokušavali srušiti, mučiti, obespraviti. Pokušavali su mnogi nauditi živom Tijelu Crkve. Za vrijeme komunizma mnogi su svećenici i vjernici bili proganjani. Ali, ova je crkva simbol kako, uza sve što se događalo, ona stoji. I danas Crkva prolazi kroz razna iskušenja ali će izdržati, ostat će jer je sagrađena na temeljima Isusa Krista.

Drugi simbol koji ova crkva predstavlja jest simbol Domovine. Ova naša domovina od 7. stoljeća prolazila je mnogo križne putove, nemoguće ih je izbrojiti, ali ona ipak stoji. Prolazeći različite vladare doživjela je svoju samostalnost. Nažalost, tu našu Domovinu danas iznutra razaraju njeni sinovi.

Treći simbol je slika mnogih živih osoba koje podržavaju vatru na mnogim ognjištima da se ne ugasi. Mnoge su majke i očevi bez sinova i kćeri koji se nalaze u Australiji, Novom Zelandu, Americi, Njemačkoj i mnogim drugim državama. Majke su izgubile mnogo i oplakuju svoju sudbinu. Nažalost, od službenih struktura ne možemo mnogo očekivati.

Na kraju propovijedi fra Nikola je izrekao molitvu: „Gospodine Bože, na blagdan Spasova, okupljeni oko ove crkve Sv. Spasa, molim te za Crkvu u Hrvata da ustraje u služenju Bogu i čovjeku. Molim te za naš hrvatski narod da izdrži sva iskušenja i da se vrati vjeri i ognjištima svojih pradjedova. Molim te za sve naše ožalošćene djedove i bake. Daj im snage i jakosti da dozovu svoje koji možda misle samo na materijalno blagostanje. Bože, ne ostavi nas, zaštiti nas, blagoslovi nas!, završio je fra Nikola.

.

Fra Josip Gotovac na kraju slavlja izrekao je riječi zahvale:

„Dragi Vrličani, hodočasnici i gosti, na kraju današnejg slavlja iskrena srca zahvaljujem Gospodinu Isusu Kristu našem Spasitelju na lijepom danu. Hvala mu što smo za u zajedništvu srca i duše slavili i preporučili mu svoje molitve.

Zahvaljujem se predvoditelju današnjeg misnog slavlja fra Nikoli Mati Roščiću, koji nam je uputio lijepe riječi poticaja. Zahvaljujem braći svećenicima koji su koncelebrirali i tako uzveličali misno slavlje. Hvala svima vama koji ste došli i slavili Boga s nama. Hvala fra Leu i župnom zboru Vrlike što su uzveličali liturgiju današnjega dana.

Hvala civilnim vlastima Općine Civljane i grada Vrlike. Oni su pripomogli oko organizacije današnje proslave. Općina Civljane danas slavi dan općine, stoga načelniku, općinskim vjećnicima i svim žiteljima želim sretan i blagoslovljn dan općine i da ih čuva naš nebeski Spasitelj.

Hvala vrličkim komunalcima koji su pripremali današnje slavlje, uređenjem oltara. Hvala Vrličanima, Drnišanima, Sinjanima, posebno franjevačkoj klasičnoj gimnaziji i profesorima.

Poslije blagoslova nastavit ćemo druženje uz hladnu Cetinu. Tamo će biti okrijepa za tijelo. Nastojte biti strpljjivi čekajući svoj red.

Već duže vremana se preko medija priča o medicinski potpomognutoj opladnji. Kod takvih oplodnji začme se 4 ili više djece. Samo jedno ima šansu preživiti a ostale se neko vrijeme čuva u hladnjacima. Katoličke udruge i crkva protivi se takvom novom moralu koji legalizira ubijanje najnejačih. Stoga je pokrenuta peticija da se zaustavi takav nemoralni zakon i da se poštuje ljudski život od začeća do smrti. Tko želi danas može potpisati peticiju. Potpisivanje će biti tijekom ručka. Neka vas sve čuva Krist Spasitelj s Vrha Rike Cetine", završio je fra Josip.

.

Don Jerko Vuleta, župnik Oliba, istakao je povezanost Vrlike i Oliba jer su mnogi župljani Vrlike 1476. godine došli na otok Olib i donijeli križ. Nažalost, od tog vremena do danas mnogo se promijenilo jer kroz zadnjih sto godina mnogi su napustili Olib. Prije sto godina na Olibu je bilo oko 2000 vjernika a danas oko 150. U Americi ih ima između 4 i 5 tisuća, istakao je don Jerko. Zahvalio je župniku fra Josipu na pozivu da sudjeluje na ovom slavlju i nada se, usprkos svemu, da će budućnost biti bolja.

Pjevanje za vrijeme procesije i euharstijskog slavlja animirao je zbor župe Vrlika pod ravnanjem fra Leona Delaša, župnog vikara. U slavlju su sudjelovali fra Bože Vuleta, vikar Provincije Presvetog Otkupitelja i gvardijan samostana u Sinju, fra Ivan Udovičić, ravnatelj sjemeništa u Sinju, don Jerko Vuleta, župnik Oliba i još šest svećenika. Osim hodočasnika iz okolnih gradova, na slavlju su sudjelovali sjemeništarci i učenici Franjevačke klasične gimnazije u Sinju.

Crkva Sv. Spasa,  starohrvatska crkva, najvjerojatnije izgrađena u 9. st. za vrijeme vladavine Branimira, hrvatskog kneza Primorske Hrvatske, nalazi se u selu Cetina, na izvoru istoimene rijeke, 8 km od Vrlike. Prvi pisani spomen crkve sv. Spasa u srednjem vijeku nalazi se u zaključcima Splitskog crkvenog sabora iz 1185. godine.

Nekada su katolički vjernici u procesijama iz Vrlike i Kijeva hodočastili na Sveti Spas, a onda su procesije i slavljenje blagdana Spasovo (Uzašašća Gospodinova), na ruševinama ove starohrvatske crkve, bile zabranjene više od pedeset godina. Slavljenje Spasova (koji se nazivao i Križevo) obnovljeno je tek nakon Oluje, a te 1996. godine postavljena je i kopija hrvatskog pletera na mjesto otučenog.

Fotografije 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2359
Ovaj mjesecOvaj mjesec21718
UkupnoUkupno7636596

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 88