Split: Tribina „Zašto (NE) umjetna oplodnja?“

U franjevačkom samostanu na Trsteniku u subotu, 19. svibnja 2012., održana je znanstvena tribina „Zašto (NE) umjetna oplodnja? Između želje za roditeljstvom i štetnih posljedica“. Tribinu su organizirali Hrvatski savez za život, Hrvatski bračni i obiteljski savez i Vigilare – udruga koja je pokrenula građansku inicijativu „I ja sam bio embrij“. Osim u Splitu, tribina je održana i u Zagrebu, Osijeku i Rijeci.

Gosti-predavači na tribini bili su liječnici iz Italije: dr. Antonio Salvatore Maria Oriente, ginekolog i stručnjak za medicinsku pomognutu oplodnju, i dr. Cinzia Baccaglini, obiteljski psiholog i psihoterapeut. Tribina je započela u 19 sati u „Dvorani dr. fra Karla Balića“, a organizirana je kako bi se čula istina o umjetnoj odnosno medicinski pomognutoj oplodnji; koju je potrebno sagledati u kontekstu shvatljive želje za roditeljstvom, ali i neminovnih štetnih posljedica za sve uključene. Oni su na temelju znanstvenih činjenica te svojih osobnih znanja i iskustava ukazali na stvarnost medicinski pomognute oplodnje koja u medijima ostaje prikrivena.

Dr. Oriente je iskustvo stekao u 34 godine profesionalnog rada u medicini, a govorio je pomognutoj oplodnji općenito, tehnologijama pomognute oplodnje, nuspojavama vezanim uz postupke medicinski pomognute oplodnje, o zamrzavanju embrija, o odnosu pobačaja i pomognute oplodnje. Na kraju je iznio i potresno osobno svjedočanstvo. Dr. Baccaglini je govorila o psihološkim posljedicama pomognute oplodnje, kako za dijete, majku i oca, tako i za cijelo društvo. Treba istaknuti da su se gosti za svoje vrijeme i trud odrekli svake novčane i bilo koje druge naknade. Sredstva koja se prikupe tijekom njihova nastupa na sličnim tribinama u Italiji, ovi predavači usmjeruju za potrebe centra za pomoć životu, a osobito trudnicama u nevolji. Tribina je bila popraćena računalnom prezentacijom, a završila je u 21.30 sati. Na kraju su sudionici mogli potpisati Deklaraciju o početku i zaštiti ljudskoga života te uzeti letak građanske inicijative „I ja sam bio embrij“ koji potiče da se opredijelimo za kulturu života: Pokrenimo se! Zauzmimo se za život i obitelj! Budimo za Hrvatsku!

Organizatori nakon serije tribina zašto valja reći NE umjetnoj oplodnji planiraju sredinom lipnja organizirati drugu seriju tribina koja će se usredotočiti na otkrivanje kako se na različite načine može reći DA ostvarenju roditeljstva, kako reći DA vjernosti u braku, kako reći DA prevenciji neplodnosti te dijagnosticiranju i liječenju uzroka neplodnosti, a da pri svemu tome uvijek jasno kažemo DA životu.

.

.

Fotografije: Borko Gunjača

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas840
Ovaj mjesecOvaj mjesec20199
UkupnoUkupno7635077

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 54