Fra Vinko Prlić dobio nagradu za životno djelo

Gradsko vijeće grada Ploče dodijelilo je, u petak 25. svibnja 2012. godine, nagradu Grada Ploča za životno djelo župniku Staševice fra Vinku Prliću za nesebični doprinos u izgradnji i sanaciji crkava, te unapređenju kulturnog i duhovnog života Župe.

U obrazloženju, koje potpisuje gradonačelnik Krešimir Vejić, dipl. oec., navodi se da je fra Vinko Prlić od samog početka službe u župi Staševica aktivno sudjelovao u unapređenju kulturnog i duhovnog života Župe. Pokrenuo je izdavanje župnog lista "Staševica", a do sada je tiskano ukupno 6 brojeva. Otvorio je Župnu knjižnicu sa fondom od 2.000 knjiga koja nosi ime po fra Anti Gnječu. U monografiji je kroz tekst i fotografije prikazana povijest župe Staševica u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, koja datira još s kraja 5.1 početka 6. stoljeća, o čemu svjedoče ostaci starokršćanske bazilike sv. Anastazija (Stasa) te srednjovjekovni stečci i nadgrobne ploče.

Fra Vinko je prikupio materijale i fotodokumentaciju o sakralnoj baštini Staševice, te 2011. godine izdao vrijednu fotomonografiju "Sakralna baština Župe Staševica" u nakladi od 500 primjeraka, na 120 stranica sa ukupno objavljenih 120 fotografija i slika.

Aktivan je u očuvanju sakralne baštine Staševice. Organizira obnovu i nadogradnju Crkve Sv. Stasa u Staševici, nastavlja započete radove i završava izgradnju crkve Gospe Lurdske u Spilicama.

Organizirao je sanaciju i proširenje starih puteva, kao i izgradnji novih cesta prema napuštenim selima i crkvama župa Pasičina i Brista, zbog čega se ljudi danas vraćaju na svoja napuštena "ognjišta", obnavljaju stare kamene kuće spašavajući ih od propadanja i ponovo obrađuju svoju zemlju.

.

ŽIVOTOPIS

Fra Vinko (Marinko) Prlić rođen je 22. srpnja 1940.godine u Sovićima (Općina Grude, BiH). Osnovnu školu završio je u Sovićima, a Franjevačku klasičnu gimnaziju u Sinju i Zagrebu. Bogosloviju je završio u Makarskoj, gdje je zaređen za svećenika H.srpnja 1966.godine.

Svećeničku je službu započeo u Metkoviću. Prefekt je Sjemeništa u Sinju. Godine 1977. imenovanje župnikom Miljevaca, gdje pokreće župni list "Miljevci". Od 1982. do 1991.godine župnik je Prološca gdje pokreće župni list "Proložac". Godine 1991. imenovanje gvardijanom, župnikom i dekanom u Imotskom, gdje nastavlja sa izdavanjem lista "Grad na gori". Od godine 1997. župnik je Zmijavaca, te nastavlja sa izdavanjem lista "Zmijavci". Godine 2006. imenovanje župnikom Staševice gdje pokreće izdavanje župnog lista "Staševica". U Staševici se zauzima za izgradnju brdskih cesta do starih crkava.

Godine 1992. i 1993., za vrijeme službe u Imotskom, sudjelovao je o organiziranju i pružanju pomoći kod izlaska oko Židova iz okupiranog Sarajeva. Na molbu Caritasa zagrabačke nadbiskupije, predstavnici Židovske zajednice dr. Vladimiri Šalomon (koji je bio glavni voditelj i pregovarač) i Abinud Bencion došli su u Imotski i bili smješteni u samostanu, gdje im je gvardijan fra Vinko Marinko Prlić pružao svu potrebnu pomoć i smještaj za Židove koji su dolazili iz okupiranog Sarajeva, kao i pomoć u organiziranju dostave hrane Židovima u Sarajevu. U znak zahvalnosti Vlada Izraela formirala je delagaciju koja je posjetila samostan u Imotskom 16. rujna 1992. godine kako bi uručila zahvalu "za pomoć koju su dobili u Imotskom od svećenika u samostanu" koju su potpisali istaknuti Židovi gosp. Ben-Shachar Samuel, pukovnik Izraelske vojske i gosp. Raviv Tuvya, voditelj židovske agencije u Budimpešti.

Odlukom Predsjednika RH dr. Franje Tuđmana odlikovanje Redom hrvatskog pletera 26.svibnja 1998.godine.

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas749
Ovaj mjesecOvaj mjesec70743
UkupnoUkupno7613244

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 46