Split-Trstenik: Održan susret ministranata

U subotu, 26. svibnja 2012. godine, održan je susret ministranata u franjevačkom samostanu u Splitu na Trsteniku. Na susretu su iz 27 župa sudjelovala 334 ministranta, njihovi župnici/župni vikari ili voditelji: Banjevci, Drniš, Imotski, Knin, Lovreć, Metković, Otok, Piramatovci, Plina-Stablina, Podbablje, Prgomet-Labin, Proložac, Prugovo, Sinj (i filijale Brnaze, Lučane, Karakašica, Brnaze, Glavice), Siverić, Slivno, Studenci, Šibenik-Dubrava, Šibenik-Meterize, Ugljane, Vinjani, Vrgorac, Zagreb, Zaostrog i Zmijavci.

Susret je započeo okupljanjem oko 9.00 sati i osvježenjem. Prije početka euharistijskog slavlja dr. fra Šimun Bilokapić, gvardijan i profesor na KBF-u u Splitu, u crkvi je izrazio riječi pozdrava i dobrošlice okupljenim ministrantima i njihovim voditeljima. Gvardijan je na početku rekao: „Dragi ministranti, župnici i voditelji, dobro došli! Ono što mogu tvrditi na početku bez imalo suzdržavanja jest da naša crkva nikada nije ljepše izgledala. Ta ljepota nije zahvaljujući ovim zidovima ili ovim starijim ljudima koji su ovdje u prezbiteriju nego zahvaljujući upravo vama. Danas se ostvaruje ono što je Isus u evanđelju govorio 'pustite malene k meni'. Vi ste došli Isusu Kristu, s njime se družiti i biti zajedno. Došli ste u franjevački samostan oca fra Ante Antića. Ako ne znate tko je taj sveti čovjek, molim vas, pitajte svoje župnike da biste znali gdje ste bili. Ova kuća i fratri koji u njoj prebivaju žele vam uistinu dobrodošlicu, široka vas srca i radosno prihvaćaju.“ Zatim je naglasio da u ovom samostanu žive bogoslovi koji studiraju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu i koji se spremaju biti svećenici. Fra Šimun je potom rekao ministrantima da, „ako slučajno nekome danas u glavi klikne da bude svećenik, fratar, časna sestra, nemojte lako odbaciti tu misao. Dobro je da se rodila u ovom samostanu i dobro je da imate uzor koji ćete slijediti, a to je otac Ante Antić i sveti naš otac Franjo.“ Na kraju je o. gvardijan zaželio da se ministranti u ovom samostanu ponašaju kao u svojoj kući i izrazio svima dobrodošlicu rekavši: „Dobrodošli, uživajte i osjetite jedan franjevački duh i budite radosni. Nadam se da ovaj dan uspješno završiti“.

Euharistijsko slavlje u 10.00 sati predvodio je fra Kristian Stipanović, župni vikar u Imotskom. Uvodeći u slavlje i pokornički čin, fra Kristian je pozvao ministrante da se pokaju za svoje grijehe. On ih je pozvao da slijede primjer sluge Božjega oca fra Ante Antića čiji naslov novi i ovaj samostan. U propovijedi je potkao ministrante da nastoje ići za Isusom kao što je i bio poziv u evanđelju „idi za mnom“. Prvo čitanje pročitao je ministrant iz Otoka, a molitve vjernika čitali su ministranti iz različitih župa. Pjevanje za vrijeme euharistijskog slavlja animirao je zbor framaša iz Gospe od Zdravlja pod ravnanjem fra Frane Bosnića. Na kraju slavlja fra Frano Doljanin, provincijski promicatelj za duhovna zvanja, zahvalio je domaćinu ovog susreta gvardijanu fra Šimunu i bogoslovima, ministrantima i njihovim voditeljima na ovom provincijskom susretu ministranata i najavio program koji slijedi.

Nakon euharistijskog slavlja bilo je zajedničko fotografiranje, a zatim su ministranti u samostanskoj dvorani iskušali svoje znanje u kvizu. Kviz za ministrante sastojao se od dva dijela: prvi dio je bio pisani, a drugi usmeni. Na kvizu su sudjelovali ministranti iz slijedećih župa: Banjevci, Drniš, Imotski, Knin, Lovreć, Metković, Otok I, Otok II, Piramatovci, Plina-Stablina, Podbablje, Prgomet-Labin, Proložac, Prugovo, Sinj, Sinj-Brnaze, Sinj-Lučane, Siverić, Slivno, Studenci, Šibenik-Dubrava, Šibenik-Meterize, Ugljane, Vinjani I, Vinjani II, Zagreb, Zaostrog i Zmijavci. Ministranti su se odlično pripremili i za prvi i za drugi dio kviza. Za vrijeme ispravljanja pisanog dijela kviza dva ministranta iz Otoka i framaši su zabavljali su ministrante sviranjem i pjevanjem. Pravila igre kviza određivao je žiri u sastavu fra Mirko Klarić, predsjednik, fra Ante Vugdelija i fra Kristian Stipanović. Fra Mirko je čestitao svim sudionicima kviza na odličnoj pripremljenosti i izvanrednom znanju. U drugom krugu ministranti su izvlačili pitanja i usmeno odgovarali.

U 12.30 sati bio je ručak na igralištu. Ručak su pripremile kuharice Anđelka i Iva, a framaši i bogoslovi su dijelili hranu i piće. Nakon ručka na programu su bile igre: nogomet, balote, potezanje konopa, stolni tenis, stolni nogomet i pikado. Ministranti su iskušali svoje vještine u više igara. Najzanimljivije i najsrčanije bilo je u nogometu. Svi sudionici sureta dobili su molitvenik „Bog moj i sve moje“. Susret je završio oko 16.30 sati.

Fotografije 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2033
Ovaj mjesecOvaj mjesec9037
UkupnoUkupno7623915

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 58