Zweifalten: Hrvatsko marijansko hodočašće

Trideset i drugo marijansko hodočašće Hrvata iz biskupije Rottenburg-Stuttgart održano je na svetkovinu Presvetoga Trojstva u svetištu Rođenja Blažene Djevice Marije u Zwiefaltenu. Svečano misno slavlje predvodio je mostarsko-duvanjski biskup mons. Ratko Perić. Prije misnog slavlja išlo se u ophodu kroz crkvu u kojoj su četvero mladića i djevojaka u narodnim nošnjama nosli lik Gospe Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta i položili ga ispred oltara. U suslavlju su bili u ime biskupije Rottenburg Stuttgart kanonik Matthäus Karrer, njemački župnik vlč. Paul Zeller, tajnik Stalne misije Svete Stolice pri Vijeću Europe u Strasburgu mons. dr. Slađan Ćosić, delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina, predstavnik hrvatskih katoličkih zajednica (HKZ) iz te regije fra Jure Zebić, u ime organizatora voditelj HKZ Reutlingen, Mezingen i Tübingen vlč. Ante Kutleša te još petnaest biskupijskih i redovničkih svećenika, uglavnom voditelja hrvatskih zajednica u toj biskupiji. Misnom slavlju pribivao je i generalni konzul Generalnog konzulata R. Hrvatske iz Stuttgarta Ante Cicvarić.

Oca biskupa i sve okupljene na početku je pozdravio vlč. Kulteša. Prigodnu riječ uputio je i mons. Karrer koji je okupljenima prenio pozdrave domaćeg biskupa mons. Gebharda Fürsta. „Raduje nas što ste se i ove godine okupili u tako velikom broju u ovom dragom svetištu, a imam mogućnost po prvi put s vama sudjelovati u ovom slavlju. Važno je vjeru nositi u srcu i prenositi dolazećim generacijama svoj jezik i tradiciju.“ Pozdravnu riječ uputio je i domaći njemački župnik vlč. Paul Zeller pritom istaknuvši kako je hrvatsko hodočašće u to svetište uvijek posebno. Delegat vlč. Komadina je istaknuo kako Hrvati hodočašćima Gospi u Njemačkoj nastavljaju prastaru tradiciju svojih časnih predaka. „Duboko smo uvjereni da nam je Blažena Djevica Marija svojim nebeskim zagovorom pomogla očuvati više od trinaest i pol stoljeća vjeru u Isusa Krista i vjernosti Katoličkoj Crkvi. Dao Bog da Blažena Djevica Marija i na ovim prostorima ostane naša zvijezda pratilja i naša najvjernija zagovornica“, kazao je potaknuvši okupljene da mole jedni za druge.

Mons. Perić je u uvodnoj riječi prenio pozdrave domaćem biskupu mons. Gebhardu Fürstu, a pozdravnu riječ uputio je svima okupljenima.

Danas je svaki svećenik, pogotovo biskup dužan govoriti o Presvetom Trojstvu. Nema teže teme ni za svećenika ni za biskupa govoriti o toj najuzvišenijoj tajni naše svete vjere. Kakvi su odnosi između vječnoga Oca, vječnoga Sina i vječnoga Duha Svetoga, kakavi su odnosi između te tri božanske osobe i jedne naravi, a tu narav ima savršenu i Bog Otac i Bog Sin i Bog Duh Sveti i jednako kažemo svima trima osobama da su pravi pravcati Bog, pa opet kažemo da je samo jedan Bog, ništa tu mi ne možemo rauzumjeti. Tu mi možemo samo reći zajedno s najvećim katoličkim umom sv. Tomom Akvinskim „Klanjam Ti se smjerno, tajni Bože naš, daj da vjera moja uvijek življe sja, kazao je u propovijedi mons. Perić. „Ali ipak moramo nešto reći u odnosu na djelovanje tih triju Božanskih osoba na ovaj svijet i nas ljude. Bog Otac u svojoj vječnoj ljubavi odlučuje poslati svoga jedinorođenoga Sina da postane jednim od nas, da se očovječi, utjelovi, da uzme tijelo od jedne djevice iz Nazareta, Blažene Djevice Marije i postane čovjekom. Eto Presvetoga Trojstva koje se maksimalno angažiralo u jednoj zemaljskoj ljudskoj osobi. Otac koji šalje, Sin koji se utjelovljuje i Duh Sveti pomoću koga se sve to događa. I Isusovo uskrsnuće događa se isto tako s voljom Oca nebeskoga gdje mu sastavlja dušu i tijelo i dolazi na preobaženi uskrni život i to sve pomoću Duha Svetoga, snage odozgo.“ U nastavku je mons. Perić govorio o udjelu Presvetog Trojstva u Svetoj Obitelji u kojoj je središte Isus Krist, sa strane Blažena Djevica Marija koja je dala Isusu od svoga srca, duha i tijela, i sv. Josip, koji je po naredbi, a ne po naravi Božjoj bio otac Isusov. Posjetio je na hodočašće Svete Obitelji u Jeruzalem. „Hodočašće znači ići putom, hodom počastiti neku osobu, neko mjesto, neko svetište. U Jeruzalemu je bio hram, a u hramu su bile tri svetinje: kovčeg zavjetni s deset Božjih zapovijedi, Aronom štap pomoću kojeg je brat Mojsijev činio čudesa pred faraonom u Egiptu i uspio izvesti narod i Egipta i posuda mane kojom je Bog u pustinji hranio izabrani narod. To su za Židove bile tri najveće vidljive svetinje. To se čuvalo u hramu i to onom pravom Salomonovom. Kad je Babilon i to osvojio, netragom je nestalo svetroje. Tako da je bila samo slika toga u hramu kad je Isus zajedno s Josipom i Marijom došao u Jeruzalem. Isusu je bilo tada dvanest godina, a u tim godinama se tretirao kao odrasla osoba. I sudjelovanje na nedjeljnoj sv. misi je hodočašće. Smisao hodočašća je vjera i molitva. Kao što su Marija i Josip izgubili Isusa u hramu, i mi smo svi izgubili Isusa i svi smo u stalnom traženju za Isusom i to tražeći ga po molitvi, ispovijedi, sakramentima, vjeri, ufanju i ljubavi. To je smisao svega našega života. Život je hodočašće od začeća do preminuća“, istaknuo je mons. Perić.

Prikazne darove pripremila je HKZ Göppingena i Geislingen, a prineseni su kruh i vino, Biblija, košarica hrvatskih proizvoda, buket cvijeća i gruda hrvatske zemlje. Pjevanje je animirao na orguljama pastoralni referent Branko Galić koji djeluje u tim zajednicama i zbor tih zajendica. Na kraju je svima zahvalio vlč. Kutleša, a također i mons. Perić.

Popodnevno je slavlje nastavljeno objedom i prigodnim programom u obližnjem šatoru. Sve je još jednom pozdravio vlč. Kutleša, a pozdravnu riječ uputio je i generalni konzul Cicvarić. Okupljene je svojim nastupom osvježila folklorna skupina HKZ Ulm.

U zabavnom programu nastupila je VIS „Cro express“ iz Ludwigsburga.

Tekst i snimke: Adolf Polegubić

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas934
Ovaj mjesecOvaj mjesec934
UkupnoUkupno7615812

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 49