Homilija fra Viktora Papeža

Fra Viktor Papež, predsjednik Kapitula

Prvi dan Kapitula - 19. lipnja 2012.

.

Draga braćo, dragi članovi provincijskoga kapitula!

Sa zajedničkim euharistijskim slavljem započeli smo naš redovni provincijski kapitul, za kojega Generalne Konstitucije kažu, da je vrhovna vlast - auctoritas suprema - u provinciji (GK čl. 173) te kako je ustanova od najvećeg značaja za uređivanje života i poslanja braće (GS čl. 165).

Poznato vam je, da je glavna zadaća provincijskog kapitula, da razmotri aktualno stanje života i aktivnosti braće u Provinciji, da traži i predloži sredstva i metode za rast i obnovu braće i bratstva te da zajedničkim savjetovanjem odluči o novim programima o budućnosti provincije, u koje na poseban način spada priprema i izrada provincijskih statuta.

Kao članovi provincijskog kapitula trebamo se opredijeliti za konkretne aktivnosti, to jest, da sadašnjost ne živimo samo kao spomen na prošlost, nego kao proročki duh za budućnost Budućnost je ona koja daje dinamizam našoj sadašnjosti i smisao našoj prošlosti. Zato je nužno, da u sebi i u našim bratstvima nadiđemo strah i nesigurnost pred samim sobom i pred slabostima našega hoda za Isusom, siromašnim, čistim i poslušnim. S povjerenjem, nadom i hrabrošću trebamo kročiti putem, kojega nam pokazuje sv. Franjo - još uvijek suvremen svetac našega doba.

I za vašu Provinciju treba citirati riječi svetog oca Ivana Pavla II. iz dokumenta o Posvećenom životu, da „nemate samo slavne povijesti, na koju možete gledati sa ponosom i drugima o njoj govoriti, nego imate pred sobom veliku povijest, koju trebate još izgrađivati“ (PŽ 110). Da bismo u tom uspijeli, potrebno nam je imati hrabrosti i vjere te mnogo ljubavi prema istini o sebi, o našim bratstvima, o provinciji i o našem Redu. Našu povijest o prošlosti mijenjajmo u povijest naše svjetlosti u sadašnjosti, koja će izražavati naš hod za Kristom po uzoru na sv. Franju, tako da i danas živimo avanturu Duha Svetoga.

Božja riječ u današnjom prvom čitanju iz Staroga zavjeta govori o tome kako je kralj Ahab nepravednim postupkom prigrabio Nabotov vinograd. Ovo krivično djelo zaslužuje kaznu i sa sobom nosi određene posljedice. Kralj Ahab je predstavnik svih onih koji su na nepravdan (krivičan) način prisvojili ne samo materijalna dobra nego i službe, mjesta, pa čak i ljude za svoje interese. Sv. Franjo govori o tome, da manji brat živi siromašno, „sine proprio“, koji živi slobodno od svih i od svega, pa zato je toliko više slobodan i spreman, da živi u dinamičnoj lojalnosti Evanđelju.

Svi smo u nekom smislu robovi funkcionalnosti i posesivnosti svih vrsta, zato smo premalo slobodni za svjedočenje naše karizme i premalo duhovni i materijalno solidarni sa braćom.

Isus u današnjom evanđelju naglašava kako treba posjedovati ljubav koja je temelj svakoga pojedinca i zajednice. Ljubav treba ići zajedno s pravdom; bez pravde ljubav gubi na svojoj kvaliteti i odgovornosti, gubi svoj smjer. Sveti Toma Akvinski piše: Ljubav bez pravde je zastranjenje, pravda bez ljubavi je oštrina. Naše zajednice se mogu graditi samo na ljubavi i pravdi. Božja ljubav i pravda šalje sunce i kišu dobrima i zlima, pravednima i krivima.

Drago braćo, vjerujmo u našu karizmu i da svijet treba našega svjedočanstva frajevačkoga života, možda više nego u prošlosti. Današnja vremena u društvu pa i u Crkvi su slična onima u vrijeme sv. Franje. Zato je empatija za sv. Franju danas velika među mladima, zato je sv. Franjo bio 2003. izabran za čovjeka drugoga tisućljeća. Nama franjevcima pripada budućnost, jer naš život nije otkriće nekog čovjeka, nego je dar Duha Svetoga, koji nas usmjerava u budućnost. Zato je naš avanturizam - avanturizam Duha Svetoga. Prihvatimo individualnu i zajedničku odgovornost za budućnost provincije u smislu riječi Talmuda: 'Niste dužni završiti svoj rad, ali niste slobodni, da ga ne bi počeli'. Amen.

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1693
Ovaj mjesecOvaj mjesec8697
UkupnoUkupno7623575

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 60