Homilija fra Viktora Papeža na dan izbora

Fra Viktor Papež, predsjednik Kapitula

Treći dan Kapitula - 21. lipnja 2012.

.

Draga braćo,

naš kapitul je danas pred važnim zadatkom: izborom nove provincijske uprave, to jest: Provincijalnog ministra kojega su u prvom krugu birala sva braća sa svječanim zavjetima, ako ne bude izabran apsolutnom većinom, tada pravo izbora pripada kapitulu, koji će potom izabrati i provincijalnog vikara te šest definitora.

Izbori u vodstvu neke zajednice uvjek su bili važni, a to na poseban način važi u „vodstvenim“ institucijama Crkve i u redovničkim zajednicama. U tim zajednicama izbori imaju ne samo pravni i sociološki vid, nego ono što je mnogo važnije, imaju teološki vid. Zato je određeno u crkvenom pravu da za valjanost izbora, svaki glasač mora biti pri izboru slobodan od fizičke i moralne prisile, prijetnje, nagovaranja i prijevare, da je glas tajan, bezkompromisan i pouzdan (kan. 172).

Svi ovi pravni uvijeti u službi su zaštite slobode birača, jer djelovanje protiv slobode je djelovanje protiv čovjeka i za što je osoba moralno i pravno odgovorna (kan. 170).

Sloboda je ona teološka krepost po kojoj je čovjek sličan Bogu, koji je apsolutno slobodno biće i koji je dio svoje slobode utisnuo u čovjeka, jer ga je stvorio po svojoj slici i prilici.

Čovjek, samo kao slobodno biće, može Boga ljubiti, u Boga vjerovati, Njemu služiti i moliti ga.

Zato se, kad je riječ o izborima u našim zajednicama, uvijek prije upućuje zagovor i molitva po uzoru na jednaestoricu apostola kako stoji u Djelima apostolskim (Dj 1,23-26). Prije početka izbora apostola Matije obratili su se Bogu s molitvom: „Gospodine, ti poznaš naša srca, pokaži nam, kojega si izabrao za službu.“ Zato je izbor u našim zajednicama uvjek teološki čin, kojem prethodi molitva, odgovornost i traženje blagoslova zajednice.

Božja riječ nam u današnjem evanđelju kaže kakva treba biti naša molitva. Ne smije biti poput molitve farizeja ili pogana, koji misle da će ih Bog uslišiti zbog mnogo riječi. Svaka molitva je prije svega čašćenje Boga, jer čovjek je jedino biće koje može moliti Boga. Molitva Očenaša je najljepša molitva svih vremena i uzor je svake naše molitve. Neka Gospodnja molitva djeluje danas na naše izbore, neka nam učvrsti vjeru, nadu i neka nas oslobodi svih naših egoističkih (osobnih) interesa.

Moja molitva neka bude slična vatri koja simbolizira proroka Iliju, jakost i svjetlost njegovih riječi i djela. Valja mi, svaki put, prije početka molitve, sabrati misli te iz dubine srca i duše reći: Gospodine, nauči me moliti! Nauči me da te ljubim, da vjerujem i da se nadam, da moje misli, moje rječi, djela i odluke budu u skladu s Tvojom voljom. Amen.

.

.

.

 .

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1740
Ovaj mjesecOvaj mjesec8744
UkupnoUkupno7623622

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 78