Podbablje: Proslava sv. Ante

Blagdan sv. Ante Padovanskog, sveca svega svijeta kojem se tradicionalno svake godine utječe mnoštvo vjernika svečano je proslavljen i u našoj župi Podbablje gdje je navedeni svetac naslovnik filijalne crkve koja je smještena u središnjem dijelu župe u mjestu Drum gdje se od 1723. godine nalazi župna rezidencija. Ove godine na sam blagdan održane su dvije mise, a tri dana uoči blagdana održana je trodnevna duhovna priprema.

Svečanost ovogodišnje proslave sv. Ante , franjevca i gorljivog vjerovjesnika, započela je u jutarnjim satima na svečev blagdan u srijedu 13. lipnja kada je mnoštvo vjernika pristiglih iz domaće župe Podbablje te iz susjednih župa napose iz Imotskih Poljica napunilo svečevu crkvu. Nakon tradicionalne pobožnosti kod zavjetnog kipa četiri muškarca iz župe koji ime nose u čast slavljenog sveca ponijeli su kip svoga zaštitnika noseći ga kroz crkveno dvorište do kapelice koja je sagrađena na mjestu nekadašnje svečeve crkvice koja je izgrađena 1891. godine, a  koju je krasio lijepi drveni oltar izrađen u drvodjelskoj radionici Rako u Imotskom, a koja je šezdesetih godina prošlog stoljeća porušena, a njezin kamen klesanac upotrijebljen za gradnju današnje crkve koja je prostorno jedna od najvećih  u Imotskoj krajini.

Po dolasku procesije u crkvu uslijedilo je svečano misno slavlje koje je predvodio župnik fra Nikica Ajdučić uz pjesmu Mješovitog zbora župe Podbablje.

Svečanost je nastavljena u kasnim poslijepodnevnim satima svečanom svetom misom i blagoslovom djece i ljiljana. Još prije početka euharistijskog slavlja centralnu podbapsku crkvu Sv. Ante ispunilo je mnoštvo djece uz nazočnost njihovih roditelja da bi se potom uputili prema zavjetnoj kapelici sv. Ante ispred koje je izvršen blagoslov ljiljana. Po dolasku u crkvu uslijedilo je svečano misno slavlje koje je predvodio i skladno propovijedao fra Luka Norac, župni vikar Brnaza (župa Sinj), a tijek mise svojim glasovima oplemenjela su djeca koja su članovi nedavno osnovanog Dječjeg zbora župe Podbablje koji broji više od sedamdeset članova, a koji su na ovom misnom slavlju dali posebno svečani ugođaj pod ravnanjem Snježane Perkušić, a uz orguljašku pratnju Branimire Zujić.

Na kraju svečane svete mise održan je blagoslov djece koji je upotpunio nastup dječaka Josipa Karina, člana Dječjeg zbora koji je prošle godine sa pjesmom "Sveti Ante pronađi mi ključ" koju je izveo na kraju mise, prošle godine na festivalu Kninfest osvojio nagradu za najbolji tekst.

Kroz proteklu godinu u crkvi Sv. Ante u Drumu su napravljeni brojni materijalni zahvati od kojih posebno treba istaknuti uređenje prezbiterija uz nabavku novoga oltara i ambona koji je izgrađen u kamenoklesarskoj radionici Maršić u Prološcu prema nacrtu akademskog kipara Gorana Balića iz Splita.

Također, za ovu prigodu su renovirane postojeće klupe koje su i tapecirane te je uređeno novo sjedište za vjernike u pokrajnim lađama crkve.   

Tri dana uoči blagdana vjernici su se duhovno pripremali za blagdan svoga suzaštitnika svečanim svetim misama koje su predvodili: fra Ivan Jukić, fra Frano Laco koji je župnik u Zmijavcima te gvardijan u Zaostrogu fra Ivica Omazić.

Fotografije 

Josip Šerić

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1816
Ovaj mjesecOvaj mjesec8820
UkupnoUkupno7623698

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 61