Split: Svećeničko ređenje u splitskoj prvostolnici

„Danas na svetkovinu rođenja sv. Ivana Krstitelja redimo za svećenike četvoricu đakona. Rođenje i ređenje svjedoče istu istinu da su život i poziv darovi Božji“, kazao je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić predvodeći na svetkovinu rođenja sv. Ivana Kristitelja, u nedjelju 24. lipnja u katedrali sv. Dujma u Splitu, euharistijsko slavlje za vrijeme kojega je zaredio za prezbitere četvoricu đakona, trojicu na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije: Matu Munitića (iz župe Porođenja BDM u Grabovcu), Vedrana Torića (iz župe Gospe od Otoka u Solinu) i Ratomira Vukorepu (iz župe Uznesenja BDM u Kaštel Lukšiću) te na naslov Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja Kristiana Perkovića (iz župe sv. Antuna Padovanskoga iz Turjaka).

U slavlju, koje je svojim pjevanjem uveličao Mješoviti pjevački prvostolni zbor sv. Dujma, sudjelovalo je oko 40 svećenika, novoizabrani provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman, generalni vikar Splitsko-makarske mons. Ivan Ćubelić, dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. fra Ante Vučković i brojni profesori, odgojitelji mr. sc. don Boris Vidović i dr. sc. fra Domagoj Runje, potom svećenici iz Rima, sa Filipina, Haitija, iz Španjolske, Denvera te brojna rodbina, prijatelji, župnici i župljani župâ iz kojih potječu te u kojima su ređenici vršili službu đakona.

Nakon što je čestitao novoizabranom provincijalu te pozdravio uvažene goste nadbiskup Barišić je u propovijedi govorio o naravi svećeničkoga poziva i poslanja. Naglasio je kako je poziv Božji dar, kao i sami život te da mu svaki čovjek, osobito svećenik, može najbolje odgovoriti potpunim predanjem i povjerenjem. „Danas na poseban način, mi svećenici, osjećamo svoju ograničenost, ali i veličinu Božjega dara koji nam je povjeren da u Njegovo ime možemo izgovarati riječi: 'Ovo je tijelo moje, ovo je krv moja' ili 'ja te odrješujem od grijeha tvojih'. Svjesni smo da ne možemo sâmi odgovoriti na Božji poziv, ne možemo ispuniti niti službu sluge, a kamoli biti Njegovi prijatelji. Ivan Krstitelj, Isusov preteča, pokazao nam je kojim stavom trebamo pred Gospodina, riječima: 'Nisam dostojan sagnuti se i odriješiti mu remenje na obući'“, naglasio je nadbiskup dodavši da se ohološću ne služi ni Gospodinu ni ljudima. Poziv je plod Božje milosti i ljubavi. On hoće da budemo prijatelji, svjetlo i spasenje braći i sestrama kojima smo poslani. Svećenik je „glasnik“ kojega Gospodin šalje ispred sebe, glasnik života, onaj koji naviješta Radosnu vijest spasenja, odgaja za ljubav, vjernost i slobodu a najviše sam to svjedoči životom i djelom. Takvoga svećenika, nastavio je nadbiskup, „trebaju svi ljudi dobre volje, ne samo vjernici, svi oni koji su u poteškoćama i nevoljama, također i mladi, koji su naša budućnost. Oni očekuju prijatelja, ali iznad svega svjedoka Isusa Krista, koji će duhovno, moralno, iskreno i vjerno živjeti svoj poziv i poslanje i koji će imati euharistijsku strukturu i euharistijski stil života“. Nadbiskup je zahvalio svima koji mole za nova duhovna zvanja i koji su sudjelovali u razvitku zvanja kod te četvorice mladića, zazvao je na mladomisnike zagovor svetaca, osobito Dujma, Staša i Franje, da ih svojim primjerom nadahnjuju te svojim zagovorom prate i očuvaju vjernima. „Neka vaš svećenički život bude poticaj novim naraštajima za nova duhovna zvanja“ – zaželio je metropolit Barišić mladomisnicima.

Nakon homilije uslijedili su obredi svećeničkog ređenja, koje je tumačio dr. sc. don Mario Volarević, vicerektor Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu. Nakon prostracije, nadbiskup je pomazao sv. uljem ruke ređenika, darovao im pliticu i kalež te položio ruke na njihove glave, a okupljeni svećenici su molili za nove prezbitere te su polaganjem ruku izrazili zajedništvo s njima, pružajući im na taj način ohrabrenje i podršku u važnoj zadaći koja je za njih tim danom započela.

U nastavku euharistijskog slavlja mladomisnici su se pridružili nadbiskupu za stolom Gospodnjim. Nakon popričesne molitve i himna „Tebe, Boga hvalimo“, svoju riječ zahvale i čestitke nadbiskupu, novim prezbiterima, njihovim roditeljima, rodbini i prijateljima uputili su novoizabrani provincijal fra Joško Kodžoman i župnik don Tomislav Ćubelić.

Prije završnoga svečanog blagoslova nadbiskup je podsjetio da je ovaj dan radost cijele domovine i šire, da je vidljivi znak zajedništva Crkve u različitim karizmama. Obiteljsko i prijateljsko druženje nastavilo se zajedničkim blagovanjem.

Fotografije 

Silvana Burilović

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas187
Ovaj mjesecOvaj mjesec19546
UkupnoUkupno7634424

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 35