Homilija provincijala fra Joška Kodžomana

Uvod u euharistijsko slavlje i homilija provincijala fra Joška Kodžomana u crkvi Presvetog Otkupitelja u subotu, 23. lipnja 2012. godine, na završetku Provincijskog kapitula u samostanu o. fra Ante Antića u Splitu na Trsteniku.

.

Uvod u slavlje

Na početku euharistijskog slavlja o. Provincijal je rekao kako "ovom svetom misom želimo zahvaliti Bogu što nam je omogućio ovaj bratski susret, na kojem smo, između ostalog, u duhu uzajamnog poštivanja izrazili svoju volju u pogledu izbora nove provincijske uprave a isto tako i svoja  mišljenja i prijedloge za bolju organizaciju života u našem franjevačkom bratstvu. Od srca hvala o. Vizitatoru što nas strpljivo slušao i mudro vodio do usvajanja konačnih zaključaka i donošenja  obvezujućih odluka. Ako smo se u nastojanju oko dobrobiti našeg bratstva jedni drugima i zamjerili, ovo je trenutak da jedni drugima i oprostimo, te da  s velikim pouzdanjem u Boga i u vlastite snage hrabro krenemo naprijed prema daljnjim izazovima koji nas očekuju.

 .

Homilija provincijala fra Joška Kodžomana

Draga braćo,

Već sam u više navrata izrazio svoju spremnost i odlučnost da obnašajući službu provincijskog ministra služim Vama i svima onima koji su Vas s povjerenjem delegirali da na Provincijskom kapitulu artikulirate njihove stavove i mišljenja.

Ovaj me Kapitul nije samo počastio, već me je isto tako na samom početku moje službe prisilio na korekciju nekih mojih dosadašnjih stavova. Uviđam, nadam se kao i Vi sami, da ne postoje samo osobne želje i interesi i da nije riječ o ispunjavanju pojedinačnih ambicija. Riječ je o tome da smo svi mi zajedno na svoj način i u različitim ulogama u službi Boga, koji nas je u svojoj neshvatljivoj providnosti pozvao, taknuo i potaknuo da mu služimo, da ga svojim životom proslavimo.

U svom pismu kapitularcima naš nas je generalni ministar upozorio na neke manjkavosti ili nedostatke. Kao zajednica ili bratstvo, smatram, možemo napraviti iskorak u bolju budućnost samo uz uvjet da  svaki od nas žrtvuje dio sebe, odnosno dio sebičnih ambicija ili bolje rečeno, da odustane od svih onih ljudskih prisila u koje smo zarobljeni. Te se prisile u našem slučaju očituju, u čovjekovoj potrebi da uvijek mora biti u pravu, da nikada ne smije biti, uvjetno rečeno, poražen ili nadglasan, da iz svake situacije mora izvući maksimum osobne koristi itd.

Vjerujem, draga braćo, da ste i Vi ovaj put ispravno otkrili mnoge opasnosti koje nagrizaju samu jezgru našeg bratstva ili zajedništva, koje isto tako dovode u pitanje vjerodostojnost našega poslanja, odnosno, daljnji smisao i opstanak neautentičnog svjedočenja izvornih evanđeoskih vrednota, koje je živio sv. Franjo.  

Nadam se isto tako da smo svi zajedno, svatko pred sudom vlastite savjesti, zreli za odluke koje će konačno prekinuti ili barem usporiti povijest stalnog ulaženja u kompromis sa samim sobom, s vlastitim idealima, na štetu našeg zajedništva, veće solidarnosti, uzajamnog povjerenja, pa i vjerodostojnosti prema vanjskom svijetu koji od nas s pravom više očekuje.

Svijet nije izgubio interes za događanja u Crkvi, koja prema našem učenju predstavlja samo mistično tijelo Kristovo, to nam uostalom potvrđuju i brojna čestitanja povodom izbora novog provincijskog vodstva, a i tisuće ulaza na našu web stranicu. I dok nas, s jedne strane, veseli to zanimanje javnosti za naše aktualnosti, s druge pak strane, još smo više svjesni potrebe, nužnosti i hitnosti da tom istom svijetu dokažemo da je i u današnjem društvenom kontekstu moguće svjedočiti vrednote Evanđelja, odnosno, trajnu vrijednost franjevačke karizme, koju karakterizira jednostavnost, malenost, siromaštvo koje se pokazuje u nenavezanosti na materijalna dobra, poslušnost, raspoloživost za potrebe zajednice, brigu za čisti okoliš itd.

Neka nas Duh Božji vodi i dalje i upravlja putovima kojima su kročili naši zaslužni prethodnici, a po kojima smo i u Crkvi i u Domovini pa i čitavom svijetu, stekli veliki ugled i neupitno povjerenje. Amen.

Fotografije 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1877
Ovaj mjesecOvaj mjesec8881
UkupnoUkupno7623759

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 94