Visovac: Proslava 45. obljetnice svećeništva

U utorak i srijedu (26. i 27. lipnja 2012. godine) na Visovcu su 45. godišnjicu svećeničkog ređenja proslavila sedmorica svećenika:

·  Don Pavo Banić – župnik u župi sv. Marka u Makarskoj,

·  Don Josip Barišić – župnik u župi Ćilipi,

·  Don Stanko Lasić – katedralni župnik u Dubrovniku,

·  Don Frano Markić – župnik u župi Lopud,

·  Don Filip Pavić - župnik u župi Mravince,

·  Fra Stjepan Poljak – član franjevačke samostanske obitelji u Omišu,

·  Fra Eugen Poljak – član franjevačke samostanske obitelji u Sinju.

Od dvanaestorice svećenika ove generacije koji su zaređeni 1967. godine dvojica su pokojna:  don Ivan Vlašić i don Vlado Puce. Na ovom slavlju zbog zdrastvenih razloga i obveza nisu sudjelovala trojica svećenika: don Grgo Tomić, fra Mile Čirko i fra Silvestar Bota.

U utorak, 26. lipnja, u poslijepodnevnim satima svećenici su stigli na Visovac. Nakon kratkog osvježenja krenuli su u razgledavanje Roškog slapa pod vodstvom fra Stojana Damjanovića, domeštra novaka na Visovcu. Poslije večere bila je prilika za druženje i šetnju po otočiću Visovcu.

U srijedu, 27. lipnja, nakon doručka fra Stojan Damjanović pokazao je slavljenicima kulturne i povijesne dragocijenosti koje se nalaze u samostanskom muzeju. 

Središnji dio ovog susreta na Visovcu bila je misa zahvalnica za dar 45. obljetnice svećeništva koju je u 10 sati na Visovcu predvodio župni vikar Gospe van Grada (Šibenik - Varoš) fra Perica Maslać. Fra Perica je ujedno i voditelj duhovnih vježbi za novake na Visovcu koje su počele 24. lipnja, a završavaju 29. lipnja 2012.  Novaci su na misi animirali pjevanje i sudjelovali u Službi riječi.

Fra Perica je u propovijedi svećenicima rekao kako ovim slavljencima treba odati priznanje za tolike apostolske napore, toliko neumorno i samozatajno služenje, toliku ljubav i žrtve. Zatim je nastavio i istakao njihovu vjernu odvažnost da su unatoč svim teškoćama i nerazumijevanjima vremena i svijeta u kojem su djelovali, ostali vjerni svojemu pozivu da budu „Kristovi prijatelji“, koje je On po imenu pozvao, odabrao za sebe i u svijet poslao. A priznanje i pohvalu On će im dati. Objašnjavajući svojim vjernicima važnost sakramenta Svetoga Reda govorio je župnik Arški: „Bez sakramenta Svetoga Reda, ne bismo imali Gospodina. Tko je Gospodina stavio tamo u svetohranište? Svećenik. Tko je dočekao vašu dušu kada je prvi put pristupala k životu? Svećenik. Tko će je pripraviti da se pojavi pred licem Božjim, perući je po posljednji put u krvi Isusa Krista? Svećenik, uvijek svećenik. A ako bi ta duša umrla (zbog grijeha), tko će je podići na novi život, tko će joj vratiti spokoj i mir? Ponovno svećenik!“ (...) Na završetku propovijedi fra perica je rekao kako „danas ne biste bili ovdje da niste kroz svih 45 godina svećeništva bili iskreno odani Svetoj Stolici ili da ste ijednu biskupovu naredbu ili propis svjesno prekršili! Vi ste, misnici Božji, tijekom ova četiri i pol desetljeća, djelovali u pastoralu u raznim mjestima, na različitim službama, i uvijek ste se morali prilagoditi novim sredinama i pokazati se kao svećenik, alter Christus – drugi Krist, a ne kao kameleon u reverendi ili habitu! 'Ne stidi se nikad svjedočanstva za Gospodina našega'“, završio je fra Perica.

Na kraju mise poticajne riječi okupljenoj braći svećenicima i novacima uputili su: Don Stanko Lasić u ime dijecezanskih svećenika i fra Stjepan Poljak u ime franjevaca. Ukazali su na važnost i ljepotu zajedništva među svećenicima, redovničkim i dijecezanskim, te važnost ustrajnosti na putu svećeništva i nasljedovanja Isusa Krista. Poslije mise slavlje se nastavilo za bratskim stolom.

Fra Jerko

Fotografije 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas208
Ovaj mjesecOvaj mjesec19567
UkupnoUkupno7634445

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 55