Split-Trstenik: Proslavljen Presveti Otkupitelj

Na svetkovinu Presvetog Otkupitelja, zaštitnika Provincije i na godišnjicu posvete crkve, u nedjelju 15. srpnja 2012. godine, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman predvodio je euharistijsko slavlje u Splitu na Trsteniku. U koncelebraciji su bili  gvardijan dr. fra Šimun Bilokapić, dekan KBF-a prof. dr. fra Ante Vučković i drugi svećenici, predstavnici gradske i županijske vlasti te oko stotinjak vjernika.

Na početku propovijedi o. Provincijal je, govoreći o razlogu imena Provincije „Presveti Otkupitelj“, rekao kako je pobožnost fratara i vjernika u obliku zavjeta prema Isusu Otkupitelju došla do izražaja u vrijeme kuge koja je vladala u tom trenutku povijesti. Isus se umiješao u ljudski život i spasio narod. Ta se potreba Isusova otkupljenja i spasenja očituje i danas. Zatim je o. Provincijal rekao kako mu je drago „vidjeti da ova zajednica, na prvu godišnjicu posvete crkve, raste i živi u svima vama“. Rast i život ove zajednice, naglasio je o. Provincijal, opravdava investicije i žrtve koje su uložene u izgradnju ove crkve i samostana. Ovo mjesto može biti izvor nove nade u životu jer se ovdje očituje ljubav Božja. Bog želi da budemo u njegovoj blizini prihvaćajući sebe i druge u bilo kojoj ograničenosti. U tom smislu o. Provincijal je naglasio blizinu bolnica koje okružuju ovaj samostan i pozvao prisutne da svojom ljubavlju pokažu osobito bolesnicima svoju blizinu i ljubav. Kao što je Isus otkupio i spasio nas, potrebno je da se svatko od nas ohrabri na predanje Bogu koji čovjeku daje mir i smisao života. Važno je davati cijelog sebe poput Isusa Krista na dobrobit i preporod zajednice i naroda, a ne gledati svoj osobni interes. Na završetku propovijedi o. Provincijal je zaželio da u našem životu ljubav Isusa Krista bude mjerilo života jer će nas ta ljubav dovesti do otkupljenja i spasenja u Bogu.

Na završetku slavlja gvardijan samostana o. fra Ante Antića na Trsteniku dr. fra Šimun Bilokapić, u ime cijele zajednice, zahvalio je Bogu na svim darovima koje nam dijeli, zatim provincijalu fra Jošku Kodžomanu, predvoditelju slavlja, braći koncelebrantima, osobito predstavniku iz inozemstva, i svima prisutnima koji su uzveličali ovo slavlje. Gvardijan je posebno zahvalio vjernicima „pionirima“ koji su učinili da ova crkva raste i živi. Zatim je izrazio nadu da će vjernici ovdje pronaći sugovornike u teškim trenucima svoga života. Zahvalio je časnim sestrama na čelu s njihovom provincijalkom Antonijom Vugdelija. Na kraju je pozvao uzvanike na osvježenje i okrepu u samostanskoj blagovaonici.

Zbor bogoslova i vjernika, pod ravnanjem fra Frane Bosnića i sviranjem fra Kristiana Šilića, svojom pjesmom uzveličao je ovo slavlje.

U samostanskoj blagovaonici o. Provincijal je pozdravio crkvene i civilne uzvanike, zahvalio profesorima i dekanu KBF-a na svemu što čine na širenju ugleda Provincije Presvetog Otkupitelja i izrazio nadu da će ova zajednica iz dana u dan biti još veći izvor duhovne, karitativne i intelektualne snage ne samo za Provinciju i  grad Split nego i šire.

Gvardijan fra Šimun Bilokapić u svom pozdravu posebno je spomenuo „neumorne radilice“ (sv. Franjo) koje svojom ljubavlju i doprinosima pomažu ovu zajednicu u njezinim najelementarnijim potrebama. Još je jednom zahvalio svima i zaželio da ove trenutke radosno provedu u ovoj franjevačkoj zajednici

Fotografije 

 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1160
Ovaj mjesecOvaj mjesec1160
UkupnoUkupno7616038

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 52