München: Izlet zborova i ljetna proslava

Na izletu u Regensburg sudjelovalo je stotinjak članova crkvenih zborova HKM München te članovi Zbora mladih, članovi klape Croatia HKM München te fra Boris Čarić, fra Ante-Jojo Marković, s. Viktorija Vukančić i s. Nikolina Bilić. U nedjelju 8. srpnja fra Boris i suradnici organizirali su ljetnu feštu prije odlaska na godišnje odmore.

.

Izlet zborova u Regensburg i ljetna proslava

Stotinjak članova crkvenih zborova HKM München koji pjevaju u crkvama St. Michael – Zentrum, St. Gabriel – Heidhausen, Maria Schutz – Pasing, St. Paul – Theresienwiese, St. Jochanes der Täufer – Emmering te članovi Zbora mladih i klape Croatia HKM München posjetili su na spomendan Bezgrješnog Srca Marijina srednjovjekovni njemački grad Regensburg koji se od 2006. godine nalazi na popisu UNESCO-ve Svjetske baštine (Weltkulturerbe).

Na izlet su sa pjevačima pošli fra Boris Čarić, fra Ante-Jojo Marković, s. Viktorija Vukančić i s. Nikolina Bilić.

Po dolasku u Regensburg najprije smo proslavili euharistiju u crkvi St. Pius u kojoj Hrvati s područja HKM Regensburg već 43 godine svake nedjelje slave euharistiju. Misno slavlje predvodio je fra Boris Čarić, voditelj HKM München koji je u propovijedi istaknuo: "Današnji spomendan Bezgrješnog Srca Marijina nam govori o Marijinoj potpunoj raspoloživosti Božjim zahtjevima i predanosti u volju Božju. U takvu je srcu Bog pripravio dostojan stan Duha Svetoga." Fra Boris je poželio svim pjevačima da poučeni Marijinim zagovorom zavrijede biti hramom Božje slave. Ujedno se zahvalio pjevačima i njihovim voditeljicama s. Viktoriji Vukančić, s. Marti Jozić i s. Nikolini Bilić na velikodušnom darivanju i ljubavi koju ulažu u njegovanju liturgijskog pjevanja.

Nakon svete mise pošli smo u "Hrvatski dom" na rubu zapadnog dijela starog grada (Altstadt) gdje smo zajedno ručali a potom pošli u obilazak grada.

Regensburg  je jedan od najstarijih gradova Njemačke star oko 2000 godina. Smješten je u istočnom dijelu pokrajine Bavarske i broji oko 150.000 stanovnika. Nalazi se oko 120 km sjeveroistočno od Münchena. Srednjovjekovni Regensburg bio je jako važan grad tadašnje Europe. Kao glavni grad Bavarske bio je grad europskih dijaloga i političkih pregovora. Kasnije se grad smatrao podobnim i za rješavanje konflikata između katolika i protestanata. Godine 1542., Regensburg, kao i većina slobodnih gradova Carstva, službeno prelazi na luteranstvo, ali ostaje u isto vrijeme i sjedište katoličke biskupije.

Govoreći o gradu Regensburgu svakako treba istaknuti poznato regensburško sveučilište osnovano 1967. godine, koje broji više od od 20.000 studenata, a na kojem je Joseph Ratzinger, današnji papa bio profesor teologije od 1969. - 1977. godine.

Od znamenitosti starog grada koje smo obišli možemo istaknuti: staru gradsku vijećnicu (Altesrathaus) iz 14. stoljeća, klaustar opatije St. Emmeram, gradski trg Neupfarrplatz sa Zlatnim tornjem, ostatke tornja Pretorijanskih gradskih vrata (Porta preatoria) … Najveći utisak na nas ipak  je ostavila prekrasna regensburška katedrala (Regensburg Dom) vrlo zanimljiv primjer čiste njemačke gotike koja se smatra glavnim djelom gotičke arhitekture u Bavarskoj, kao i poznata Alte Kapelle u bavarskom rokoko stilu u kojoj je papa Benedikt XVI., prigodom svog pastirskog pohoda Bavarskoj 2006. godine, blagoslovio nove orgulje.

Na kraju cjelodnevnog posjeta Regensburgu svi smo se sastali na "Kamenom mostu" koji potječe iz 12. stoljeća. Vitezovi 2. i 3. križarskog rata su njime prelazili Dunav na svom putu u Svetu zemlju. Od "Kamenog mosta" uputili smo se pješke do parkiranih autobusa odakle smo se puni prekrasnih utisaka i zahvalni Gospodinu kao i voditelju misije fra Borisu, koji nam je omogućio ovaj lijepi izlet, radosni i s pjesmom na usnama vratili u München.

s. Nikolina Bilić

Fotografije 

.

Ljetna proslava

Prije odlaska na godišnje odmore većine Hrvata iz Münchena i okolnih gradova, fra Boris Čarić, voditelj HKM München sa svojim suradnicima  i misijskim vijećem je u nedjelju 8. srpnja organizirao ljetnu feštu kako bi se uz druženje i pjesmu označio kraj jedne pastoralne godine u kojoj su hrvatski vjernici još jednom potvrdili koliko im je životno bitna vjera svoga naroda i povezanost sa katoličkom misijom. Ovo je bila prva ljetna proslava koju je organizirao novi voditelj misije fra Boris Čarić. Ujedno je ovogodišnja ljetna proslava iskorištena za predstavljanje hrvatskih udruga koje djeluju na području bavarske metropole. Tako su se posjetiteljima proslave predstavili djelatnici Hrvatske nastave Bavarske, Matice Hrvatske iz Münchena, Hrvatske zajednice Herceg Bosna i hrvatskog Svjetskog kongresa Njemačke. Veliki broj posjetitelja različitih generacija se okupio u dvorištu Misije gdje je ljetno vrijeme pogodovalo ugodnom ozračju i druženju iseljenih Hrvata.

Podjednako veselo je bilo medu onima koji su posluživali kavu, pića i kolače, kao i među vrijednom posadom koja je pripremala jela sa roštilja. Mnogobrojne mlade obitelji su zajedno sa svojim mališanima posjetili ljetnu feštu koristeći prigodu za razgovore i ugodno druženje sa prijateljima, dok su mališani sebi pronalazili izvore zabave.  Mladi tamburaši iz Misije su ugodnom svirkom zabavljali mnogobrojne posjetitelje koji su nedjeljno popodne odlučili provesti u hravtskom okruženju.

U crkvi sv. Pavla je održano misno slavlje povodom završetka pastoralne i vjeronaučne godine uz sudjelovanje velikog broja vjernika koji su mogli uživati u impresivnom nastupu mladih svirača i pjevača koji djeluju u okrilju Misije. Tako su  stoljetnom crkvom Sv. Pavla odzvanjali prelijepi glasovi mladih pjevača iz dječjeg zbora "Hrvatskis lavuji", i iz zbora mladih Misije koje neumorno priprema i vodi sestra Nikolina Bilić, diplomirana crkvena glazbenica. Nakon nastupa u crkvi mladi pjevači i svirači su svoje umijeće i ljubav prema crkvenom pjevanju i duhovnoj glazbi potvrdili i pred velikim brojem posjetitelja u kapeli bl. Alojzija Stepinca, koji su njihov nastup nagradili toplim pljeskom.

Osim pjevača posjetiteljima su svoje umijeće prezentirali i članovi misijskih folklornih skupina počevši od onih najmlađih od 4 do 6 godina koje priprema Biljana Šibenik, pa do onih većih između 6 do 12 godina koje vodi Tanja Ojvan. Publici su se predstavili i malo veći folkloraši između 6 i 12 razreda koje uvježbava Slavica Tavra, kao i najstariji folkloraši iz folklorne skupine Narodni vez. Glazbeni užitak je upotpunio i nastup misijeke klape Croatia koje je izvela nekoliko popularnih klapskih hitova. Tako je uz nastup misijskih skupina uspješno završena ljetna proslava Hrvata iz Münchena.

Fotografije 

Tekst i snimke: Anđela Drmić

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1165
Ovaj mjesecOvaj mjesec1165
UkupnoUkupno7616043

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 48