Konferencija za medije u povodu proslave 800. obljetnice dolaska sv. Franje na hrvatsku obalu

Franjevačka obitelj u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini priprema se obilježiti ove godine 800. obljetnicu dolaska svetoga Franje Asiškoga na hrvatski dio Jadrana. U toj prigodi upriličena je prva konferencija za medije u ponedjeljak 16. srpnja u klaustru samostana sv. Frane na Obali u Splitu.

Na konferenciji su govorili: fra Miljenko Šteko, voditelj informativnog centra MIR Međugorje, s. Filipa Smoljo, vjeroučiteljica i Školska sestra franjevka i fra Žarko Relota, glavni koordinator proslave, a program je vodio novinar i publicist Ivan Ugrin. O životu i liku sv. Franje te o nastanku franjevačkih zajednica i njihovu djelovanju na našem prostoru govorio je fra Miljenko, a s. Filipa i fra Žarko predstavili su program proslave, koja će se sastojati od znanstvenoga, kulturnog, katehetsko-pastoralnog i molitveno-liturgijskog dijela.

U sklopu znanstvenoga dijela bit će upriličen, 1. i 2. listopada u Splitu i Zadru, Međunarodni znanstveni simpozij o franjevaštvu na našim prostorima. Brojni franciskanolozi i povjesničari iz Hrvatske, BiH, Italije i Slovenije oslikat će 13. stoljeće te će pokušati znanstveno dokazati dolazak Franje Asiškoga na ovo područje. Kulturni dio proslave započeo je 10. lipnja u crkvi sv. Frane u Splitu koncertom Hrvatsko-talijanskog društva, a nastavit će se scenskim prikazom dolaska svetoga Frane na hrvatski dio Jadrana, koji će biti upriličen 23. rujna u 20 sati u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu. U predstavi sudjeluju djeca i profesori te zbor Školskih sestara franjevki, a prvotni je cilj djecu upoznati sa sv. Franjom i njegovim svjedočanstvom o ljepoti Božjega poziva. Još jedan važan događaj zaokružit će kulturni dio proslave, a to je tribina 24. rujna u klerikatu o. Ante Antića u Splitu na kojoj će o svetome Frani govoriti umjetnici: Jakša Fiamengo, Josip Botteri-Dini, Joško Belamarić, Mijo Đolan, Judita Čovo, Ante Vučković i Žarko Relota. U sklopu katehetsko-pastoralnoga dijela bit će u župama povjerenim franjevcima i samostanima od 26. rujna do 2. listopada priređene Katehetske večeri i razmišljanja o Franji i franjevačkoj karizmi danas, a s tim u vezi uskoro će biti objavljene kateheze.

Središnji dio je molitveno-liturgijski, odnosno središnja proslava je euharistijsko slavlje 6. listopada u 11 sati na splitskom Sustipanu. Tom događaju prethodit će cijelonoćno bdijenje u crkvi sv. Frane na Obali u Splitu, koje započinje u 24 sata, a završava u 6 sati. Cijelu noć bit će izloženo Presveti Oltarski Sakrament i uz njega će do jutarnjih sati bdjeti jedna redovnička franjevačka obitelj s područja grada Splita. Blagoslov s Presvetim na kraju bdijenja i molitve udijelit će fra Ivan Sesar, predsjednik Vijeća franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i BiH. Potom će uslijediti procesija od samostana svetoga Frane na Obali preko zapadne obale do Sustipana gdje će misu u 11 sati predvoditi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Na misi će sudjelovati franjevački provincijali iz Italije, a misu će uživo prenositi HRT. Proslava će završiti istoga dana, dakle 6. listopada, u 13 sati zajedničarsko-rekreativnim dijelom: nastupom i koncertom raznih FRAMA i drugih glazbenih skupina mladih. „Ovo je proslava za sve one koji žele i mogu u njoj sudjelovati. Ona nije radi pompoznosti nego radi aktualnosti Franjine poruke za naše doba“, poručio je Relota pozvavši sve da se prikladno pripreme za proslavu katehezama koje će uskoro izići iz tiska.

Silvana Burilović

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas868
Ovaj mjesecOvaj mjesec868
UkupnoUkupno7615746

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 37