Sinj: Blagoslov klaustra

U nedjelju 22. srpnja 2012. godine u 20 sati, nakon četverogodišnje gradnje, fra Ante Čovo je blagoslovio samostanski klaustar.  Fra Bože Vuleta, gvardijan i upravitelj Svetišta, ukratko je prikzao nastajanje i gradnju klaustra i zahvalio svim dobročiniteljima. Kipar Kažimir Hraste predstavio je ukratko umjetnike koji su svojim djelima doprinijeli ljepoti klaustra. Ljepoti događaja pridonijela je i Klapa Sinj.

Istog dana, u nedjelju 22. srpnja, od župljana su se oprostili župnik i samostanski vikar fra Paviša Norac Kevo, gvardijan i župni vikar fra Bože Vuleta, i župni vikari fra Ante Čovo i fra Tino Labrović. 

Fotografije 

.

Fra Bože Vuleta, gvardijan, o četverogodišnjoj izgradnji samostanskog klaustra napisao je:

.

Kratki opis okolnosti i stanja od 1702. godine

Idejni projekt crkve i samostana Čudotvorne Gospe Sinjske izradio je ing. Antonio Benoni 1702. godine. Prema tom je projektu sagrađena crkva (pokrivena 1712.), ali ne i samostan s predviđenim klaustrom. (Taj je nacrt urezan u kamenu ploču i postavljen u pod sadašnjega klaustra!). Naime, najavljeni rat (1715.), a i poraće onemogućili su neposredni nastavak gradnje.  Sagrađen je tek jedan dio sjevernog samostanskoga krila u produžetku sakristije. Godine 1740. podignut je tek vanjski zid zaopadnoga krila. Na ulaznim vratima bila je postavljena kamena ploča sa zazivom Božje zaštite toga zdanja. To zapadno krilo samostana nije nikada dovršeno. Na tom je mjestu 1853. godine sagrađena zgrada u kojoj je sljedeće godine smještena Franjevačka gimnazija s pravom javnosti. Bila je to prva gimnazija na jugu Hrvatske s hrvatskim nastavnim jezikom. Koncem 19. stoljeća skinuta je spomenuta ploča iz 1740. godine. Ploča je izgubljena. Prijepis izvornoga latinskoga teksta s te ploče postavljen je na sredini poda sadašnjega klaustra, zajedno s hrvatskim prijevodom. Sam klaustar koji je prema spomenutom nacrtu iz 1702. godine bio predviđen na mjestu današnjega klaustra nije sagrađen. Poslije Drugog svjetskoga rata jugoslavenske su vlasti, među ostalim, oduzele Samostanu tu gimnazijsku zgradu. Oduzimanjem zgrade uzurpirano je i pola dvorišta. Poslije društvenih promjena 90-ih godina Samostanu je dopušteno „očistiti“ dvorište. U tom zemljanom dvorištu ispovijedalo se posebno za Veliku Gospu. Osim općenito neprimjerenih uvjeta za ispovijedanje dvorište je, zbog neadekvatnog sustava odvodnje oborinskih voda, često poplavljivalo, a u nekoliko navrata voda je iz dvorišta poplavila i crkvu. Devedesetih se godina također razmišljalo o proširenju crkve što bi obuhvatilo barem dio tog dvorišta.

.

Zamisao i priprava izgradnje klaustra

U neformalnom susretu s ing. Antom Todorićem, početkom kolovoza 2006. godine, o. gvardijan započeo je razgovor o natkrivanju tog dvorišta. Uvažavajući građevinske smjernice ing. Ante Todorića o. gvardijan je razgovarao s ing. Mariom Todorićem, koji je došao na zamisao da se na tom mjestu izgradi klaustar. Predložio je da potražimo nacrte samostana što bi nam olakšalo izradu projekta. U traženju nacrta naišli smo na već gore spomenuti nacrt Antonia Benonia iz 1702. godine. S tom smo zamisli stupili u kontakt s arhitektom Ivanom Vučkovićem. On je na temelju okvirnog projektnoga zadatka, u travnju 2008. godine izradio idejno rješenje koje je poslužilo fratrima za jasnije definiranje projektnoga zadatka. Uvaženim primjedbama na idejno rješenje otpočeli su razgovori s Upravom za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH u Splitu na čelu s ravnateljem dr. Joškom Belamarićem i gospođom Anitom Gamulin. Održan je niz radnih sastanaka. S velikim razumijevanjem za naše potrebe, a ne žrtvujući temeljne zahtjeve konzervatorskih normi, spomenuta Uprava odobrila je gradnju. 

 

Prikupljanje sredstava

Samostan i Svetište nisu raspolagali potrebnim financijskim sredstvima za taj projekt. Gvardijan se obratio brojnoj braći franjevcima u Domovini i inozemstvu za pomoć pri prikupljanju sredstava. Na poziv se odazvalo njih 38 (trideset i osam). Tijekom samih radova financijsku pomoć dale su i neke pravne osobe: Grad Sinj; HAKOM – Zagreb; Promet d.o.o., Split; Kirche in Not (Njemačka); Splitsko-makarska nadbiskupija; Franjevačka provincija Presvetoga Otkupitelja – Split; Hrvatska katolička misija u Münchenu i Hrvatska katolička misija u Frankfurtu koje su pozvale o. gvardijana da održi duhovnu obnovu i tom prigodom su prikupljani prilozi za izgradnju klaustra. 

 .

Izvođenje radova i postupno korištenje klaustra

Betonski radovi. Čim su prikupljena inicijalna sredstva, samostanska uprava donijela je odluku da se otpočne s izgradnjom. Koncem travnja 2008. godine sklopljen je ugovor s građevinskim poduzećem Domoizgradnja za izvedbu zemljanih i betonskih radova. Ta je faza završena koncem srpnja iste godine. Već te godine pri ispovijedanju tijekom devetnice i svetkovine Velike Gospe blagodati tog prostora osjetili su i vjernici i ispovjednici. Naime, središnji dio klaustra improvizirano je bio zaštićen od sunca građevinskom mrežom. Osim toga, prostor za paljenje svijeća ispred reljefa Majke od Milosti, tada još improvizirano postavljen, postao je primjerenijim kako za samo paljenje svijeća tako i za molitve u kojima se zadrži većina vjernika koji zapale svijeću.

Izolacijske radove na gornjoj šetnici besprijekorno je izveo gosp. Vinko Šarić u proljeće 2012. godine.

Održavanje koncerata. U sklopu Dana Alke i Velike Gospe te je godine (2008.) u klaustru održan prvi koncert - Božo Župić i prijatelji. Time je naznačena jedna od namjena klaustra s kojom se nastavilo sve do danas. 

Postavljanje i „testiranje“ krova. Zbog nedostatka sredstava sljedeće godine nije bilo nikakvih radova. No, to je vrijeme iskorišteno za detaljnu pripravu krovne konstrukcije. U prosincu 2010. godine potpisan je ugovor s tvrtkom Quovis modo iz Splita. Prva faza radova na postavljanju krovne konstrukcije s ostakljenim pokrovom dovršena je u srpnju 2010. godine. U isto je vrijeme iznad krova postavljeno sjenilo. To je dodatno poboljšalo korištenje klaustra.

Krov je prvi put „testiran“ 21. svibnja iste godine kad je Svetište u klaustru na ručku ugostilo više od dvjesto hodočasnika Udruge sv. Vinka Paulskoga za osobe s posebnim potrebama. Naime, za vrijeme ručka padala je kiša, a krov nije propustio ni kapi kiše. Taj je događaj nazvan prvim i pravim „blagoslovom“ klaustra, naravno neformalnim. Time je otpočela još jedna vrsta namjene klaustra – za različite hodočasničke potrebe, među ostalim i za „hodočasničko skrovište“, osobito u noći pred svetkovinu Velike Gospe.  

Izložbeni prostor. U prosincu 2010. godine udruga „Cjelovit život“ u sklopu tjedna djeteta u klaustru je postavila izložbu dječjih radova. To isto je ponovljeno u isto vrijeme 2011. godine. Dana 29. srpnja ove godine (2012.) najavljena izložba nacrta crkve i samostana s određenim promjena koje su pratile gradnju Svetišta i samostana bit će postavljena u dovršenom objektu u uvjetima potrebnim za izložbe. Imajući u vidu projekt udruživanja Franjevačkih zbirki i Muzeja Cetinske krajine u jedinstven muzej smješten u spomenutu zgradu prve Franjevačke gimnazije može se očekivati velik broj izložbi u sklopu te ustanove, naravno, uz brojne druge izložbe. U vrijeme kad nema povremenih izložbi, u prostoru će biti postavljene fotografije iz života Svetišta.

Rasvjetu cijelog prostora, osmislio je gosp. Nikica Parat iz tvrtke Tim trade Reljić d.o.o. iz Splita, a radove je izveo gosp. Draško Talaja uz pomoć brata Ivana i sina Frane.

Humanitarni sajam i „proširena crkva“. Na glavni ulaz u klaustar u studenom 2011. godine, u svakom od pet ulaznih površina postavljena su trokrilna klizna vrata. Te se godine tradicionalni Božićni sajam Caritasa Župe Gospe Sinjske, na zadovoljstvo organizatora i posjetitelja, odvijao čitav tjedan u klaustru. Potom je u izvedbi tvrtke ACV iz Zagreba postavljena video oprema koja je omogućila prijenos slike iz crkve u klaustar. Braća Tadići iz Rude instalirali su ozvučenje koje je povezivo s crkvenim ozvučenjem. Već su te godine za božićnu ponoćku vjernici koji nisu mogli stati u crkvu (njih oko pet stotina) u klaustru sudjelovali u istom euharistijskom slavlju. Boravak u klaustru učinili su im udobnijim četiri „plinska topa“ kojima je prethodno zagrijan prostor. S još većim brojem vjernika isto se ponovilo za Veliki petak i Uskrsno bdijenje 2012. godine. Time se kalustar „dokazao“ i kao „prošireni crkveni prostor“.  

Kamenoklesarski radovi. Prema zamisli i nacrtu ing. Ivana Vučkovića popločan je pod klaustra i obloženi stupovi. Kapiteli na stupovima postavljeni su prema rješenju akad. kipara fra Duje Botterija u zajedničkoj izvedbi s akad. kiparicom Katom Marović, akad. kiparom Mariom Franićem i gosp. Krešimirom Pletikosićem. Kamen „kanfanar“ u tehnici paljenja i antikne obrade nabavljen je posredovanjem gosp. Joze Baraća po povoljnoj cijeni u tvrtci Kamen Pazin iz Pazina. Postavljanje kamena izvelo je poduzeće Domoizgradnja iz Hrvaca.

Prema skici akad. kipara Kuzme Kovačića, fra Duje Botteri, zajedno s Katom Marović, Mariom Franićem i Tomom Šalovom, isklesao je „oltar“ koji je postavljen ispred reljefnoga lika Majke od Milosti smještenog u desnom kutu klaustra.

Oslikavanje prozora i postavljanje kipa sv. Franje. Postavljanjem krovne konstrukcije omogućeno je daljnje uređivanje klaustra. Akademski kipar fra Duje Botteri, mladi franjevac s jednostavnim zavjetima, član Samostana u Sinju, preuzeo je projekt oslikavanja prozorskih stakala, uključujući i zabat na pročelju i začelju klaustra. Odlučio se za prikaz Hvalospjeva stvorenja sv. Franje Asiškoga. Projekt je rađen u radionici Bokart u Zagrebu. Kako je fra Duje istovremeno radio drugu postaju za put križa na Gospinu Gradu – i u svibnju ove godine završio – taj projekt još nije dovršen. Planirano je da ga dovrši nadolazeće jeseni.

U cjelokupnom rješenju tog prostora fra Duje je zamislio i predložio postavljanje kipa sv. Franje. Imao je namjeru sam izraditi kip. No, spletom okolnosti susreo se s renomiranim njemu iznimno zanimljivim akad. kiparom Ivanom Kožarićem. Iz tog je susreta rođena zamisao da gosp. Kožarić dade dopuštenje za odlijevanje njegova kipa sv. Franje, na što je gosp. Kožarić pristao.

Naime, gosp. Kožarić već je prije izradio i u bronci odlio kip sv. Franje za bosanske franjevce u Sarajevu. U ljevaonici Likum u Zagrebu ostao je gipsani model tog kipa djelomično oštećen. Pod nadzorom gosp. Kožarića sanirana su oštećenja i učinjene intervencije prema njegovoj zamisli tako da se može reći da je to novi rad. Odljeven je u bronci u ljevaonici Likum i postavljen 17. srpnja 2012. godine pri dnu klaustra, bez postolja, izravno na pod čime se željelo istaknuti njegovu poniznu nazočnost među narodom u okružju uprizorenja drugih stvorenja, Franjine i naše „braće i sestara“, iz njegova Hvalospjeva stvorenja. Financijska sredstva za troškove odlijevanja priskrbio je fra Miroslav Modrić. 

Zavjetni darovi i istaknuti posjetitelji Svetišta. Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske brojni vjernici ostavljaju zavjetne darove. Među njima je znatan broj zlatnina – ogrlice, naušnice, prstenje… Dio tih zlatnina koristio se i koristi za izradu novog i pozlatu postojećeg liturgijskoga posuđa i crkvenoga inventara. Preostali zavjetni darovi postavljeni su u nišu ispod brončanoga reljefa prema zamisli akad. kipara Kuzme Kovačića, autora Gospina reljefa. Čelične konstrukcije za reljef, nosač stakala i aluminijski okvir za zavjetne predmete strpljivo su izradili braća Jozo i Stipe Radoš iz Brnaza. Na vrlo zahtjevnom poslu slaganja i pričvršćivanja zavjetnih predmeta radila je akad. umjetnica Kate Marović i fra Duje Botteri uz pomoć nekoliko vrijednih župljanki.  

Ploče na kojima su ispisane zahvale za različite milosti postavljene su na zidnu plohu s lijeve strane niše s likom Majke od Milosti. S desne pak strane postavljeni su neki drugi zavjetni darovi, među kojima su i fotografije s osnivanja Društva Čudotvorne Gospe Sinjske u Chicagu u Americi 1906. godine, kao i fotografija s proslave 100. obljetnice Društva (2006.) koju su kao prinos darova donijeli hodočasnici iz Chicaga za Veliku Gospu 2007. godine.

U Svetište su hodočastile istaknute osobe među kojima je i dvoje blaženika. Spomen na njihova hodočašća čuvaju njihova lica na brončanim medaljonima, promjera 25-30 cm, postavljenima u klaustru. Likove su izradili različiti akademski kipari: bl. Majka Terezija (Kate Marović), bl. Alojzije Stepinac (Goran Balić), nadbiskup Frane Franić (Kažimir Hraste), kardinal Franjo Šeper (Kuzma Kovačić), kardinal Franjo Kuharić (Kažimir Hraste), kardinal Vinko Puljić (Tomislav Kršnjavi), kardinal Angelo Sodano (Dragan Dužević). Tu zacijelo pripada i sluga Božji misionar Ante Gabrić za koga se nadamo da neće biti posljednji koji će u tom prostoru „dobiti svoje mjesto“.

.

Zahvale

Zahvaljujemo svim gore imenovanim sudionicima ovoga za Svetište i Župu važnoga projekta. Posebnu zahvalnost dugujemo brojnim donatorima koji su željeni ostati anonimni, a njihova su imena zapisana u našim aktima. U svojoj zahvali moramo istaknuti arhitekta gosp. Ivana Vučkovića iz Zagreba. On ne samo da zaslužuje čestitku za uspješan projekt, već i veliku zahvalu što je sav svoj rad prikazao kao dar Gospi Sinjskoj. Nije htio uzeti niti putne troškove kojih je bilo mnogo na relaciji Zagreb-Sinj. I ovdje sa zahvalom napominjemo njegovu prethodnu veliku donaciju za uređivanje hodočasničke dvorane u našem Svetištu.

Jednako tako ističem braću Antu i Maria Todorića. Mario je besplatno izradio cjelokupnu statiku i zajedno s Antom nesebično pomagao u brojnim konzultacijama i povremenim nadzorom gradnje. U tom kontekstu na osobit način zahvaljujemo i ing. Mladenu Vukoviću, našem župljaninu koji je „bdio“ nad izgradnjom klaustra kao da mu je to vlastita kuća. Jednako se tako prema objektu odnosio gosp. Jozo Pletikosić, vlasnik Domoizgradnje iz Hrvaca, i svi njegovi djelatnici. Takav je odnos imao i gosp. Ilija Bašić vlasnik Stroping poduzeća iz Otoka, gosp. Draško Talaja, elektroinstalater, Tomislav Jukić, vodoinstalater, Danijel Jukić, vlasnik Jukić-Dam poduzeća, kao i braća Jozo i Stipe Radoš.

Ističem također nesebični doprinos fra Duje Botterija kako za oslikavanje stakala, oblikovanje kapitela za stupove, izradu oltara sa suradnicima i za svekoliku suradnju u konzultacijama i uređivanju prostora. 

 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1530
Ovaj mjesecOvaj mjesec20889
UkupnoUkupno7635767

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 146