Proslava Velike Gospe u Sinju

Slavljenje zvona i sviranje fanfara u 9.30 sati označilo je skidanje Slike Gospe Sinjske i slavlje svetkovine Uznesenja blažene Djevice Marije na nebo - Velike Gospe u Sinju 15. kolovoza 2011. godine pod motom "14 stoljeća vjerni Kristu i Mariji". Hodočasnici iz svih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine te mnogi koji se nalaze na odmoru u Hrvatskoj došli su Sinj na proslavu Velike Gospe. Već od 3.00 sata više od 30 svećenika bilo je hodočasnicima na raspolaganju za sakrament pomirenja. Slavlje svetih misa započelo je u 4.00 sata.Sliku Gospe Sinjske u procesiji su nosili: bogoslovi, alkari, alkarski momci, pripadnici četvrte gardijske brigade, redovnice, policija, djevojke u narodnim nošnjama, braniteljske udruge, majke, udruga hrvatskih branitelja i dragovoljaca domovinskog rata, vjeroučitelji, vatrogasci, profesori, glazbari, djelatnice Caritasa župe Sinj, poduzetnici, liječnici, udruga cjeloviti život, Franjevački svjetovni red, udruga tjelesnih invalida, udruga za očuvanje baštine cetinskog kraja, medicinske sestre i tehničari, KUD Sinj, molitveni vijenac Kraljice obitelji.

Za vrijeme procesije razmišljanja na temu "Četrnaest stoljetni hrvatski križni put" čitali su fra Blaž Toplak i fra Gabrijel Jurišić.

.

.

.

 

Zbor Svetišta pod ravnanjem fra Jure Župića i s. Jelene Mijić pratio je pjevanjem procesiju i euharistijsko slavlje.


 

 

Program i razmišljanja za vrijeme procesije

(priredio fra Blaže Toplak)

 

 

 

Euharistijsko slavlje predvodio je mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski i metropolita. (Propovijed mons. Marina Barišića). U koncelebraciji su bili provincijal fra Joško Kodžoman, gvardijan i upravitelj svetišta Gospe Sinjske fra Petar Klapež, župnik Gospe Sinjske fra Ante Bilokapić, dekan Cetinskog dekanata don Stipe Ljubas i još deset svećenika jer su svi ostali ispovjedali veliko mnoštvo vjernika.


 

MOLITVA VJERNIKA

Uputimo svoje molitve Bogu Svemogućemu od kojega nam dolazi svako dobro i  koji nam kroz 14 stoljetnu vjernost Kristu i Mariji u narodu Hrvata, uz 8 stoljetnu prisutnost franjevaca, daje da slavimo svetkovinu Marijina Uznesenja:

Sveti je Franjo na osobit način častio Bl. Djevicu Mariju, jer je slobodno prihvatila Božji poziv na Bogomajčinstvo i dala nam za brata, Spasitelja našega Isusa Krista. Gospodine, daj da po Marijinu primjeru budemo vjerni nasljedovatelji tvoga Sina i njegovi svjedoci u svijetu, molimo te!

U velikoj ljubavi prema Isusu Franjo želi  da radost Evanđelja  njegova braća fratri donesu cijelome svijetu. Sam je stupio na našu  Jadransku obalu prije 8 stoljeća, a njegovi sinovi dođoše u Cetinsku krajinu 1357. godine. Od tada fratar je stoljećima, osobito u osmanlijskom vremenu, bio luč svjetlosti. Gospe Sinjska podrži ga  neka to i nadalje bude na ovim svetim prostorima“Lijepe naše,“ molimo te!

Čitav je svoj život sv. Franjo rastao u sinovskoj ljubavi prema Crkvi. Kad je bio pozvan da obnovi Božju kuću „koja se ruši“ istinski se založio za njezinu obnovu. Gospodine, daj nam da po zagovoru Marije, Majke Crkve i mi svojim vjerničkim životom zajedno sa svojim svećenicima, redovnicima, redovnicama na čelu sa svojim pastirom, biskupom našim Marinom sinovski sudjelujemo u neprestanoj obnovi tvoje Crkve, molimo te!

Povijest Boga s ljudima ujedno je povijest 14 stoljetnog saveza vjernosti koji su prihvatili naši pređi. Bože, savezniče svih naroda molimo te utvrdi i ojači vjeru hrvatskom narodu da uvijek bude svjedok vjere koju su naši pređi preko svoga kneza Branimira izjavili papi Ivanu VIII. obavezujući se na vjekovnu vjernost Kristu, Mariji i Crkvi katoličkoj, molimo te.

Povijest Hrvata oslikava se u vjernosti Bogu i svome rodu. Neprekinuti niz vjere i žrtava naših starih, kroz duga stoljeća s krunicom u ruci i oko vrata, ulijevao je snagu preko brojnih Kalvarija sve do Domovinskoga rata. Gospodine sve sinove i kćeri, a osobito one iz Domovinskoga rata, koji su položili živote u obrani vjere, kućnoga praga i Lijepe naše, pridruži svetima u nebeskoj Domovini, molimo te!

Pomolimo se: Svemogući Bože, po zagovoru Majke od Milosti, Gospe Sinjske, primi naše molitve i prošnje. Čuvaj nam vjeru, obitelj i Domovinu, po Kristu Gospodinu našemu. Amen!

 


Nakon popričesne molitve župnik fra Ante Bilokapić obaviejstio je vjernike o daljnjem tijeku proslave, a zatim je riječi zahvale izrekao fra Petar Klapež, gvardijan i upravitelj svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske.

 .

Riječi zahvale

Fra Petar Klapež, gvardijan i upravitelj Svetišta Gospe Sinjske

Preuzvišeni oče nadbiskupe, mnogopoštovani oče provincijale, subraćo svećenici, cijenjene časne sestre, dragi hodočasnici i štovatelji Čudotvorne Gospe Sinjske!

Dok se približavamo kraju ovog svečanog slavlja Uznesenja BDM na nebo, dopustite mi, braćo i sestre, dragi hodočasnici, da se najprije molitvom zahvalim Bogu na svim milostima kojim nas je obdario svetkovinom uznesenja BDM na nebo. Gospodine Bože, Oče naš nebeski, hvala ti na daru Majke od Milosti - naše Čudotvorne Gospe Sinjske.

A Tebi, Majko naša, povjeravam grad Sinj i sve njegove stanovnike i sve ove drage hodočasnike. Bdij, o Marijo, nad obiteljima i nad radnicima; bdij nad onima koji su izgubili vjeru i nadu; utješi bolesne, zatvorenike i sve koji trpe; budi potpora, Pomoćnice kršćana, mladima, starijima i svima koji su u nevolji. Bdij, o Majko Crkve, nad pastirima i nad čitavom zajednicom vjernika, da budu „sol i svjetlo" u društvu.

Tebi, o Presveta  Djevice Marijo, Čudotvorna Gospe Sinjska, povjeravam sa zahvalnošću sve one koji su dobrovoljno pomagali u ovom slavlju Tvoje svetkovine. Molim za njih i neka današnja svetkovina uznesenja BDM na nebo pridonese dubokoj duhovnoj obnovi ove plemenite cetinske krajine i cijelog hrvatskog naroda. Čudotvorna Gospe Sinjska, budi naše spasenje.

U  ime našeg svetišta i u ime subraće svećenika redovnika i redovnica te u ime svih vas hodočasnika zahvaljujem predvoditelju današnjeg slavlja mons. dr. Marinu Barišiću, nadbiskupu i metropoliti splitsko-makarskom, koji nas je i ove godine pohodio i u svojoj pastirskoj riječi potakao na one vrijednosti vjere koje je živjela i od koje je proslavljena naša nebeska majka BDM.

Preuzvišeni oče nadbiskupe, od srca Vam zahvaljujem i preporučam ovo naše Gospino svetište u Vaše svakidašnje molitve, za koje je Vaš predšasnik, blagopokojni nadbiskup dr. Frane Franić, uvijek volio reći da je svetište Gospe Sinjske srce i duša naše nadbiskupije. Neka i Vas zajedno s nama u Vašoj pastirskoj službi ove naše starodrevne nadbiskupije prati moćni zagovor Čudotvorne Gospe Sinjske. Preuzvišeni oče nadbiskupe, od srca Vam hvala!

Pozdravljam mnogopoštovanog o. provincijala  fra Joška Kodžomana. Mnogopoštovani oče provincijale, i sinoć sam naglasio da Vam je ovo prvo slavlje Velike Gospe u Sinju od kad ste na službi provincijala Provincije Presvetog Otkupitelja. Najveći dio Vaše svećeničke službe proveli ste ovdje pod okriljem Čudotvorne Gospe Sinjske kao profesor na našoj Franjevačkoj gimnaziji. Neka Vas u novoj službi provincijala i dalje prati zagovor naše nebeske majke Gospe Sinjske. Mnogopoštovani oče provincijale, hvala Vam za sva Vaša nastojanja u kojima se žrtvujete za dobrobit naše franjevačke provincije.

Pozdravljam i dekana cetinske krajine vlč. don Stipu Ljubasa! Cetinski dekanat je nepresušni izvor duhovnih zvanja. To je poseban dar Crkvi molimo svi za duhovna svećenička i redovnička zvanja, jednu od najvećih potreba Crkve.

Poseban pozdrav upućujem fra Zvonimiru Križanoviću koji nam je došao iz daleke Australije iz Sydney-a gdje se posebno časti Čudotvorna Gospa Sinjska. Fra Zvonimire, dobro nam došli i prenesite naše pozdrave  svim Hrvatima u dalekoj Australiji.

Danas grad Sinj slavi svoj dan. Svim dragim Sinjanima čestitam dan Sinja, s  našim  gradonačelnikom gosp. Ivicom  Glavanom. Gradu Sinju je najveći poklon dat s neba a to je Čudotvorna Gospa Sinjska.

Zahvaljujem našim alkarima koji već skoro tri stoljeća čvrstom desnicom i okom sokolovim pod zaštitom čudotvorne Gospe Sinjske slave sinjsku Alku. Dragi alkari, dok ste god pod zaštitom čudotvorne Gospe Sinjske, onda se nikada ne trebate bojati da nećete imati čvrstu desnicu i oko sokolovo. Čuvajte ovo naše kulturno blago te zajedno idimo u susret proslavi tristote obljetnice pobjede nad Turcima, koju nam je Gospa davne 1715. godine izvojevala. Neka vam je i dalje sritno. Još jednom iskrene čestitke  ovogodišnjem pobjedniku 297. sinjske alke alkaru gosp. Alenu Filipoviću Grčiću.

Opet posebno zahvaljujem gradskoj glazbi na čelu s ravnateljem gosp. Grgom Grubišećem – Petrom Pavlovićem. Naša gradska glazba ove godine slave svoj 150. jubilej  iskreno i od srca Vam čestitam  vaš jubilej te vam žarko želim da i kroz iduća stoljeća vašom glazbom  širite radost ulicama grada Sinja.

Pozdravljam sve dužnosnike državnih i vojnih vlasti.

Poseban pozdrav upućujem županu splitsko dalmatinske županije gosp. Anti Sanaderu, kao i našem dožupanu gosp. Luki Brčiću.

Pozdravljam i sve gradonačelnike i načelnike općina iz Cetinske krajine i drugih prijateljskih gradova i općina, kao i sve članove udruga invalida i udruge branitelja proizišlih iz Domovinskog rata.

A posebnu molitvu Gospi upućujem za naše haške uznike da do kraja časno i ponosno izdrže svoju životnu kalvariju. Gospe Sinjska budi im na pomoći!

Posebna zahvalnost našim policajcima,  vatrogascima, hitnoj pomoći, tehničkim službama, kao i svim gradskim službama.  Svi oni iz godine u godinu doprinose svojom revnošću i zauzetošću u proslavi Gospe Sinjske. Gdje je god red i mir tu je Gospa s Vama i dok je ona tu uz njezinu pomoć dobivat ćete uvijek iznova nove snage koja vam je u vašem pozivu danas itekako potrebna. Iz dana u dan uz Gospinu pomoć čuvajte nas  i  naše nacionalno blago.

Posebnu  zahvalu Gospi upućujem za naše ispovjednike koji su kroz cijelu devetnicu, posebno danas  neumorno ispovijedaju.

U svim svetištima Gospa nas posebno poziva na pokoru, a Ispovijed je sakramenat pokore. Gdje se god ispovjeda to je poseban poklon Gospi i kroz osobnu ispovijed Gospa nam najviše od Boga isprosi milosti koje su nam u ovom trenutku našeg života najviše potrebne. Tko zna koliko se čudesa kroz ovu devetnicu dogodilo po sakramentu svete Ispovijedi.. Molite za sve svećenike koji su u svako doba dana i noći spremni djelit ovaj Božji dar nama ljudima.

Zahvaljujem našim bogoslovima, časnim sestrama, ministrantima i liturgijskim čitačima, našoj Frami i našim neokatekumenima kao i svim  dobrovoljcima. Svi su poseban dar našem svetištu.

S nama su danas ovdje i naši franjevački bogoslovi sa svojim magistrom dr. Domagojem Runjom, koji se pripremaju za svečane zavjete. Preporučimo ih Gospi da ih prati na njihovom redovničkom i svećeničkom pozivu.

Posebno i od srca  zahvaljujem i našem crkvenom  zboru pod ravnanjem sestre Jelene i maestra fra Jure Župića koji sva naša liturgijska slavlja veličaju liturgijskom pjesmom. Blago njima jer tko pjeva dvostruko moli.

Zahvaljujem svim dobročiniteljima našeg Svetišta. Svakog petka ujutro u 7 sati na Gospinu oltaru prinosimo Bogu najuzvišeniju molitvu svetu misu zahvalnicu i molimo moćni Gospin zagovor za sve dobročinitelje našeg Svetišta. Od vaših milodara živi naše Svetište već više od tri stotine godina.   

I na koncu sigurno ima još puno dobrih ljudi kojima bi trebala posebna zahvala a nisu ovdje istaknuti molio bih vas za njih najveći pljesak.  

Zahvaljujem svima vama, dragi hodočasnici, štovatelji Čudotvorne Gospe Sinjske. Gospa vas posebno voli i Bogu se za sve nas iz dana u dan moli. Vrata njezina svetišta kroz cijelu godinu svaki dan su vam otvorena. Pred njezinom Čudotvornom Slikom nema dana da se netko ne moli, posebno je lijepa slika za vrijeme školske godine na njezinom oltaru vidjeti našu djecu i mladež kad kleče i mole.  Gajimo i dalje tu pobožnost i molimo njezinu krunicu u svojim obiteljima, jer gdje se njezina krunica moli i njezino ime časti ona će biti najveće bogatstvo svake obitelji. Čuvajmo naše zajedništvo i neka nas sve skupa prati moćni zagovor naše nebeske majke Čudotvorne Gospe Sinjske. Hvala vam!

Preuzvišeni oče nadbiskupe, molim vaš pastirski blagoslov!

Fotografije  

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1636
Ovaj mjesecOvaj mjesec20995
UkupnoUkupno7635873

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 67