Proložac: Proslava Velike Gospe

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije i ove je godine svečano proslavljena na Vrljici u župi Proložac. Vjernici su se za proslavu pripremali trodnevnicom, u kojoj su misna slavlja predvodili i propovijedali fra Denis Šimunović, župnik Vinjana, fra Edvard Sokol, župni vikar Imotskog, i fra Josip Sušić, dušobrižnik u Kölnu.

Na samu svetkovinu, 15. kolovoza, svećenici su bili na raspolaganju za sakrament pomirenja već od 4.00 sata, a prva je sveta misa slavljena u crkvi na Vrljici u 5.00 sati. Zavjetnu misu u 5.30 sati kod stare crkve na Opačcu predvodio je  imotski dekan fra Zoran Kutleša.

Središnje slavlje počelo je u 10.30 sati procesijom, nakon koje je u Zelenoj katedrali slavljena sveta misa, koju je predvodio fra Josip Grbavac, ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije u Sinju s pravom javnosti, uz koncelebraciju imotskog gvardijana i župnika fra Kristiana Stipanovića, mjesnog župnika fra Vinka Gudelja te još četvorice svećenika. Pjevanje na misi animirao je župni zbor iz Prološca pod ravnanjem s. Filipe Smoljo.

 

U propovijedi je fra Josip rekao da narod u Imotskoj krajini od pamtivijeka slavi Veliku Gospu na Vrljici, kamo svake godine Mariji dolaze hodočasnici kao djeca svojoj majci. Citiravši riječi Ante Starčevića o krizi hrvatskog naroda, rekao je kako se one danas, nažalost, do kraja ostvaruju. U krizi nije samo gospodarstvo i ekonomija, nego i vjera, moral, obitelj i nacionalni identitet. Istaknuo je dvije velike opasnosti koje uvode narod i domovinu u još veću krizu: državni čelnici koji se javno hvale svojim bezboštvom i donose nemoralne zakone te psovka, na koju je vjernike posebno upozorio kao na prokletstvo za pojedinca i cijelu zajednicu. Na kraju propovijedi fra Josip je pozvao sve vjernike da se ugledaju u primjer Marije na nebo uznesene i po njezinu zagovoru pođu putem korjenite obnove pojedinca, obitelji i naroda.

U prigodi Velike Gospe izašao je i župni list "Proložac" koji neprekidno izlazi od 1982. godine dva puta godišnje.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1018
Ovaj mjesecOvaj mjesec1018
UkupnoUkupno7615896

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 84