Zajedničke pripreme za svečane zavjete franjevačkih bogoslova Hrvatske i BiH

 Ovogodišnji kandidati za polaganje svečanih zavjeta u svim franjevačkim provincijama na području Republika Hrvatske i Bosne i Hercegovine prošli su zajedničke pripreme u trajanju od mjesec dana. Pripreme su održane od 31. srpnja do 25. kolovoza na različitim lokacijama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Praksa održavanja zajedničkih priprema svih kandidata s područja Hrvatske i BiH postoji već duže vremena s tim da se domaćin svake godine mijenja. Ove godine organizator i domaćin priprema bila je Provincija Presvetoga Otkupitelja iz Splita. Ovogodišnje pripreme okupile su sedamnaestoricu mladića koji će ove jeseni položiti svečane zavjete svaki u svojoj Provinciji. Najviše kandidata za svečane zavjete imala je Hercegovačka provincija i to čak petoricu: fra Dario Galić, fra Antonio Šakota, fra Goran Azinović, fra Ivan Marić i fra Hrvoje Miletić, Zagrebačka provincija sv. Ćirila i Metoda imala je četvoricu kandidata: fra Danijel Patafta, fra Zdravko Čukelj, fra Marko Živković i fra Davor Filko, zatim Bosanska provincija s trojicom kandidata: fra Ivan Pilić, fra Davor Petrović i fra Mario Katušić; trećoreci su imali dvojicu kandidata: fra Hrvoje Perković i fra Marin Matančić; splitska, zadarska i Provincija svetoga Jeronima franjevaca konventualaca imale su po jednog kandidata: fra Kristijan Šilić, fra Bojan Rizvan i fra Vladimir Vidović.

Pripreme su bile podijeljene u tri veća tematska ciklusa. Prvi dio priprema kandidati su proveli u Asizu i okolici s ciljem obilaska izvornih franjevačkih mjesta i upoznavanja bogate zajedničke baštine.

Drugi ciklus priprema održan je u Splitu, u samostanu fra Ante Antića u sklopu kojega se nalazi klerikat Provincije Presvetog Otkupitelja. U tome dijelu priprema kandidati su imali dnevno po jedno predavanje različite tematike, s naglaskom na franjevačku karizmu i duhovnost. Posebno su bili obrađivani zavjeti poslušnosti, siromaštva i čistoće. Tijekom boravka u Splitu kandidati su hodočastili na otok Visovac i u Sinj za Veliku Gospu.

Posljednji tjedan priprema, ili treći tematski ciklus, bio je rezerviran za duhovne vježbe koje su se održale u karmelićanskom samostanu sv. Ilije u mjestu Zidine na Buškom jezeru u Bosni i Hercegovini. Voditelj duhovnih vježbi bio je fra Ante Vučković, dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu. (IKA)

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2632
Ovaj mjesecOvaj mjesec21991
UkupnoUkupno7636869

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 96