Split-Dobri: Održan samostanski kapitul

 U srijedu, 12. rujna 2012., održan je samostanski i okružni kapitul u samostanu Gospe od Zdravlja. Kapitul je započeo u 10.00 sati molitvom Srednjeg časa i razmatranjem u kapeli. Molitvu je, u zajedništvu s još 22 fratra, predvodio fra Jakov Begonja, gvardijan, a razmatranje je održao dr. fra Domagoj Runje, profesor i župnik. 

Nakon molitve Srednjeg časa dr. fra Domagoj Runje održao je razmišljanje na temu „Svećenik – vjernik i molitelj“. Fra Domagoj je istakao četiri vrste molitve na temelju svetopisamskih tekstova: Javna i zajednička molitva (Mt 6,7-13), molitva u tjeskobi (Mk 14, 32-42), molitva u osami (Lk) i molitva za zajednicu (Iv 17, 1-26).

Fra Domagoj je u razmišljanju istakao kako se molitva uči i poučava u zajednici. Pojedinac moli za sve i svi mole za pojedinca. Taj pojedinac se može naći u stanju u kojem je bio Isus u Getsemanskom vrtu. To stanje žalosti pojedinac ne bira. U trenutku žalosti se čini da mnogi spavaju poput učenika i kao da je Bog daleko.  Usprkos svemu, Isus i tada Boga naziva svojim Ocem, ne skriva svoje osjećaje, moli i priznaje „ne što ja hoću, nego što hoćeš ti!". Isus molio u osami prije poučavanja, liječenja, djelovanja... Molitva u samoći je čin uspinjanja na goru i ono što pojedinac doživi u toj samoći to provodi u životu. Govoreći o molitvi za zajednicu fra Domagoj je naveo primjer velikosvećeničke molitve koja još nije postigla svoje potpuno ostvarenje, ali takva molitva daje smisao našoj molitvi da, iako nesavršeni i grešni, možemo moliti i težiti k potpunom ostvarenju molitve u životu.

Na početku sjednice samostanskog kapitula o. Gvardijan je zahvalio svim članovima koji su preuzeli druge službe a bili su članovi ovoga samostana, pozdravio i izrazio dobrodošlicu svim novim članovima samostanske obitelji i zahvalio fra Domagoju na održanom razmatranju. Zatim se pristupilo predlaganju za samostanske službe: diskrete, animatore liturgijskog života, ljetipisca, duhovne asistente OFS-a i Frame, dopisnika „Vjesnika Provincije“, knjižničara i arhivara. Samostanski kapitul završio je zajedničkim ručkom.

.

.

 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas613
Ovaj mjesecOvaj mjesec68194
UkupnoUkupno7610695

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 42