Makarska: "Dan mučenika Provincije"

 Poput ostalih zajednica u Provinciji i zajednica u makarskom samostanu proslavila je "Dan mučenika Provincije" i to u ponedjeljak 24. rujna u 18 sati. Euharistijsko slavlje je, uz koncelebraciju osmorice braće svećenika, predvodio gvardijan fra Ante Čovo. Treba naglasiti da se okupio neočekivano lijep broj vjernika, pogotovo kada se zna da je ovo prvo slavljenje ovog vrlo važnog dana u povijesti naše Provincije.

 Nakon što je o.gvardijan na početku naglasio što i zašto mi ovaj dan slavimo, dvojica braće, fra Miljenko Odrljin i fra Filip Milanović-Trapo pročitala su naizmjenice imena naših mučenika. O. gvardijan je također  naglasio da se mi u duhu Isusova predanja i mučeništva sjećamo i mučenika naše Provincije "koji se predali svoje živote u tuđe ruke zbog ideala koji su živjeli".

Na samom početku u homiliji o. gvardijan je istaknuo da je "mučenik svjedok koji potvrđuje svojim životom ono što je vidio i čuo. Naš kršćanski život trebamo shvatiti kao pripravu za mučeništvo..." Nakon što je naglasio da je "Isus pobjednik nad zlom", nastavio je "da mi trebamo shvatiti da je Učiteljev misterij i naš misterij. Mi se, zbog straha od patnje i smrti, zatvaramo u same sebe i branimo se, čineći zlo drugima". "Kada ćemo shvatiti da nije zlo patiti i umrijeti, pa i biti ubijen, nego je zlo činiti da dugi pate i umiru", upitao se o. gvardijan. "Progoni, procesi, kažnjavanja i smrt nisu poraz, nego mučeništvo, svjedočenje Gospodina života. Procesi mučenicima, kao i onaj Isusu, ustvari je proces i sud spasenja za svijet. Tko nosi ljubav, primit će mržnju. Jer u njemu mržnja pronalazi vlastiti kraj. Život je dar. Naš je život spašen ako je darovan" zaključio je o. gvardijan.

 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas644
Ovaj mjesecOvaj mjesec20003
UkupnoUkupno7634881

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 109