„Most - The Bridge“ glasilo HKM London

 

 Dvobroj revije Hrvatske matice iseljenika „Matica" za kolovoz i rujan (LXII/2012, 8-9, 54-55) predstavlja časopis „Most" (The Bridge), glasilo Hrvatske katoličke misije u Londonu. Ujedno je to prilika upoznati se i s životom katolika uopće u Engleskoj. (Tekst u pdf-formatu)

 

 Most - kako bi nas britanska javnost bolje upoznala

 Hrvatska i engleska kultura susreću se u ovome časopisu u okrilju djelovanja Hrvatske katoličke misije koje prelazi granice crkvenosti i susreću se na području kulture, diplomacije, turističke djelatnosti i različitih kulturno-povijesnih istraživanja

 Broj kolektivnih predrasuda u nas dodatno se umnožio stjecanjem državne samostalnosti. Kao mala zemlja koja je državnu samostalnost izborila u krvavom ratu s puno žrtava i s još nezacijeljenim ranama imamo mnogobrojne probleme s identitetom i međunarodnim ugledom. Čvrsto držimo da su nam neke zemlje u doba rata bile više sklone, a neke manje. Velika Britanija često je bila isticana kao nama nesklona zemlja, dakle sklonija Srbiji. Ovu činjenicu nikada nisam prihvatio u razgovoru s mojim britanskim prijateljima i kolegama. Tada su me često pitali što smo mi Hrvati učinili kako bi nas britanska javnost bolje upoznala, a time nam bila sklonija. Na takva pitanja nisam imao odgovora.

Uz to, kolege iz akademske zajednice po svijetu često su me pitali kako to da među Hrvatima ima toliko obrazovanih, sposobnih i poduzetnih ljudi, a ništa ne čine za međunarodnu promociju svoje zemlje.

 

Pomoć u susretanju

Projekt časopisa „Most - The Bridge“, kao glasilo Hrvatske katoličke misije London, jedan je od odgovora na postavljena pitanja. Hrvatski župnik u Londonu fra Ljubomir Šimunović, OFM, s mnogobrojnim suradnicima, ovim časopisom koji je već izašao u pet brojeva, a prvi je broj izašao 2008. godine, želi dati doprinos i pomoć u susretanju i rastu u zajedništvu kako članova hrvatske katoličke zajednice u Ujedinjenome Kraljevstvu, tako i hrvatske i engleske kulture.  

U ostvarivanju tako zahtjevnog poslanja časopis se bavi različitim temama, od crkvenih, pastoralnih, kulturnih, povijesnih, pa do praćenja suvremenih događaja i života hrvatske zajednice okupljene oko Hrvatske katoličke misije. Među suradnicima časopisa svakako treba izdvojiti Krstu Cviića, Vladimira Pavlinića, Rolanda Jovanovića-Barolda i Branka Franolića.

Tekst Vladimira Pavlinića o Augustinu Kažotiću, prvome hrvatskom blaženiku, redovniku dominikancu, zagrebačkom biskupu i biskupu Lucere svjedočanstvo je ondašnje prisutnosti i uključenosti Hrvata u stvaranje europske povijesti. Razgovor Krste Cviića s mons. Alanom Hopesom, pomoćnim westminsterskim biskupom, kojem je pri tamošnjoj biskupskoj konferenciji povjerena skrb za etničke zajednice, govori o širini engleskih pogleda i pastoralnih izazova. Naime, biskup Hopes je 1994. kao anglikanski svećenik primljen u Katoličku crkvu.

Raniji veleposlanik Joško Paro u razgovoru za „Most“ naglašava da je hrvatska zajednica u Londonu dobro kulturno i profesionalno inkorporirana u britansko društvo. Životni put Krste Cviića, koji je glavninu životnog vijeka proveo u Londonu, iznesen u razgovoru kretao se u rasponu neprijateljskog djelovanja jugoslavenskog veleposlanstva prema Hrvatima-katolicima do povezivanja s neznanim Hrvatima u Britaniji u doba izbijanja Domovinskog rata. O životu mlađih naraštaja okupljenih u Mrežu hrvatskih studenata i mladih profesionalaca piše Marko Krznarić. Ova udruga želi ostvariti platformu za razvoj akademske, društvene i poslovne mreže između Hrvatske i Ujedinjenog Kraljevstva. 

Ispuniti očekivanja učenih radoznalaca

Tekstovi o Ivanu Mažuraniću autora Rolanda Jovanovića-Barolda i Ruđeru Boškoviću autora Branka Franolića dodana su vrijednost „Mostu - The Bridgu“ koji će ispuniti očekivanja i učenih radoznalaca. O tajni grobova hrvatskih pomoraca u Stonehamu i naseljavanju naših pomoraca u davna vremena u ove krajeve, prije svega Dubrovčana, na zanimljiv način piše Željko Toth.

U kontekstu događaja prema onima koji iz Anglikanske crkve žele prijeći ponovno na katoličanstvo piše Krsto Cviić podučavajući čitateljstvo o temi Anglikanske crkve i povijesti katoličanstva u Britaniji.

Opsežan razgovor s Robinom Harrisom, britanskim povjesničarom i političkim analitičarom konzervativne orijentacije, nositeljem hrvatskog odlikovanja Reda Danice hrvatske, autorom knjige „Povijest Dubrovnika“, približava nam temu o spomenutim predrasudama i dvojbama čiju je stranu Britanija podupirala u doba Domovinskog rata.

Patnje hrvatskih prognanika i iseljenika nadahnule su Rolanda Jovanovića-Barolda za istraživanje ovih motiva u opusima hrvatskih pjesnika iz 20. stoljeća. Jasna Paro tekstom o londonskim mostovima pridonijela je čitljivosti i zanimljivosti časopisa. Jadranka Njerš Beresford-Peirse, utemeljiteljica Međunarodnog povjerenstva za hrvatske spomenike, dobila je priliku da u časopisu predstavi svoju knjigu Croatia: Aspects of Art, Architecture and Cultural Heritage.

 

Englezi bliski Hrvatskoj

U časopisu je obilježena i 40. obljetnica djelovanja Hrvatske katoličke misije u Londonu koju su uveličali britanski i hrvatski crkveni velikodostojnici, te je održan prigodan crkveni i kulturni program.

Posjet pape Benedikta XVI. Ujedinjenom Kraljevstvu bio je svjetski i povijesni događaj zabilježen u časopisu. Razgovor s Marcusom Tannerom, autorom knjige Croatia: A Nation Forged in War, daje više informacija za razumijevanje Domovinskog rata iz britanske i međunarodne  perspektive. Smrt trojice odanih i uglednih suradnika Rolanda Jovanovića-Barolda, Krste Cviića i Branka Franolića „Most“ je obilježio na dostojan način.

Prikazani brojevi časopisa govore o njegovoj ukorijenjenosti u hrvatsku zajednicu u kojem primjereno mjesto imaju kako djevojke koje u britanske obitelji dolaze čuvati djecu kako bi naučile jezik, tako i oni koji su poslije završenih fakulteta i doktorata ostali u Londonu. Časopis, koji sada izlazi kao godišnjak, ima snažnu poveznicu s Katoličkom crkvom koja djeluje u Britaniji, kao i s uglednim Englezima koji su bliski Hrvatskoj. Hrvatska i engleska kultura susreću se u ovome časopisu u okrilju djelovanja Hrvatske katoličke misije koje prelazi granice crkvenosti i susreću se na području kulture, diplomacije, turističke djelatnosti i različitih kulturno-povijesnih istraživanja. Tekstovi u časopisu pretežno su objavljeni na hrvatskom i engleskom jeziku što dodatno učvršćuje tamošnju zajednicu.

Fra Ljubo Šimunović, pokretač i glavni urednik časopisa, okupio je, ojačao i učvrstio hrvatsku zajednicu u Londonu koja je dobro integrirana u britansko društvo te predstavlja snažan socijalni kapital za most koji je u gradnji. Uz duhovnu potporu ovaj snalažljivi fratar izgrađuje zajednicu na čvrstim temeljima povjerenja, uzajamnosti i solidarnosti. Razliku uvijek čine ljudi.

Napisao: Gojko Bežovan

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1656
Ovaj mjesecOvaj mjesec21015
UkupnoUkupno7635893

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 58