Pismo Predsjednika VFZ-a o svetkovini sv. Franje

 Draga braćo i sestre!

U prigodi slavlja svetkovine našega sv. oca Franje želim vam mir i dobro od Gospodina. Najbolji način proslave ove svetkovine u našim zajednicama i u našim osobnim životima je vjerno oživljavanje bogate baštine što nam ju je ostavio, a koja se može najjednostavnije izreći: slušati i prihvatiti u nama Isusovo evanđelje živeći ga vjerodostojno.

Franjo Asiški veliki je učitelj naše vjere i naše hvale. Zagledan u Isusa Krista on je susreo lik Boga - Ljubavi, postao njegovim pjevačem, poput istinskog, "Božjeg trubadura". U svjetlu evanđeoskih Blaženstava razumije se krotkost kojom je znao živjeti svoje odnose s drugima, predstavljajući se svima u poniznosti i postajući svjedokom i djelatnikom mira. 

Franjina poruka i danas je aktualna radi snage njegova življenja po evanđelju, njegova odabira siromaštva i traženja Krista u licima siromašnih. Njegova vjernost Kristu objašnjava njegovo življenje. Upravo zbog toga on je i nama tako aktualan, posebice u velikim temama našega vremena, kao što su traženje mira, zaštita okoliša i prihvaćanje dijaloga među svim ljudima. Sveti Franjo nas uči da se vjernost Kristu raspetom i uskrslom ogleda u iskrenom poštivanju i prihvaćanju drugoga u različitosti. Ne može postojati evanđeosko a samim tim ni franjevačko življenje bez mogućnosti prihvaćanja dijaloga te poštivanja dostojanstva svakog čovjeka po primjeru sv. Franje koji je slijedio stope Krista -  naš Put, Istinu i Život.

Franjevačka obitelj obilježava Jubilarnu godinu - 800. obljetnicu dolaska sv. Franje na hrvatsko tlo. Kako nam je već poznato središnje slavlje ove velike obljetnice bit će u subotu, 6. listopada 2012. u Splitu.

S osobitom radošću priopćavam da je također u organizaciji Vijeća franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini iz tiska izišlo kapitalno djelo "Franjevački izvori". Valja reći kako ovo djelo pruža zbiljsku mogućnost cjelovitijeg zahvaćanja u izvorište svega onoga što danas prepoznajemo pod franjevačkom karizmom. Naraštaji franjevaca i franjevki, zajedno s tolikim istraživačima franjevaštva, sanjali su i željeli ovu prvorazrednu publikaciju koja iz prve ruke, na hrvatskom jeziku, donosi osnovne potke, misli, ideale i povijest milosti koja započinje sa sv. Franjom iz Asiza.

Predraga braćo i sestre, radujući se susretu na središnjoj proslavi 800. obljetnice dolaska sv. Franje na hrvatsko tlo upućujem svima vama čestitku o svetkovini našega sv. oca Franje i pozivam da se u molitvama sjetimo jedni drugih.

Gospodin neka vas čuva i blagoslovi. Neka vas licem svojim obasja, milostiv neka vam bude i mir vam podari.

 Fra Ivan Sesar, predsjednik VFZ-a

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1010
Ovaj mjesecOvaj mjesec1010
UkupnoUkupno7615888

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 83