Visovac-Drniš: Proslava svetkovine sv. Franje

 Od 25. rujna do 3. listopada, novaci na Visovcu, u prisustvu meštra fra Jure J. Šimunovića i domeštra fra Stojana Damjanovića, molili su krunicu te, u sklopu Večernje molitve, imali kratko razmatranje o Franjinim Opomenama. Nakon devetodnevnog preludija, u Drnišu je proslavljen Obred preminuća, a svetkovina sv. Franje proslavljena je na Visovcu.

Radi što bolje pripreme za svetkovinu sv. Franje, održali smo devetnicu na Visovcu u čast sv. Franji. Svaki dan u 18.00 sati molili smo krunicu, a u sklopu Večernje molitve molile su se litanije sv. Franji, nakon kojih bi jedan novak održao kratko razmatranje na određenu Opomenu.

Slijed devetnice: (razmatranja na Franjine Opomene)

25. rujna – fra Jure J. Šimunović – 23. Opomena O opominjanju

26. rujna – fra Stipan Vugdelija – 1. Opomena O Tijelu Gospodnjem

27. rujna – fra Antonio Tokić – 3. OpomenaO savršenom posluhu

28. rujna – fra Dražan Tadić – 6. OpomenaO nasljedovanju Gospodina

29. rujna – fra Dani Marko Čulo – 14. OpomenaO siromaštvu duhom

30. rujna – fra Željko Štrbac – 15. OpomenaO mirotvorcima

1. listopada – fra Zvonimir Jažo – 16. OpomenaO čistoći srca

2. listopada – fra Darijo Sinković – 22. OpomenaO ispraznu i brbljavu redovniku

Fra Toni Šimunović E., fra Marko Đerek i fra Darijo Stanković održat će razmatranja na svoje Opomene u četvrtak (4. listopada), petak (5. listopada) i subotu (6. listopada) u sklopu Večernje molitve.

Dan prije proslave same svetkovine sv. Franje, točnije 3. listopada, prema riječima visovačkog gvardijana fra Mate Gverića, „proslavljena je smrt našeg svetog oca Franje“. Svetu misu, koja se održala u 19.30 sati u župnoj crkvi Gospe od Ružarija u Drnišu, predvodio je visovački gvardijan fra Mate Gverić uz koncelebraciju osmorice svećenika. Fra Mate se u prigodnoj propovijedi osvrnuo na činjenicu da je prošlo 800 godina od dolaska sv. Franje na našu obalu te se također osvrnuo na neke događaje iz Franjina života kao i na društvo u kojem je živio. Također je istaknuo Franjine vrline kojima je osvajao ljude te činjenicu da je ljubio sve i svakoga, što se najzornije vidi u prizoru u kojem sv. Franjo smrt naziva sestricom. Naglasio je da je sv. Franjo bio velika nada za svijet u kojem je živio, ali i da je velika nada za današnji svijet. Nakon mise uslijedila je molitva 1. Večernje, obred preminuća sv. oca Franje te ljubljenje relikvija. Misno slavlje, večernju i obred uveličali su pjesmom, molitvom i čitanjem novaci s Visovca, Franjevačka mladež iz Drniša te Franjevački svjetovni red. Organizator cjelokupnog programa bio je fra Mario Radman, župni vikar u Drnišu. Po završetku smo se uputili u župnu kuću na objed.

Na svetkovinu sv. Franje, 4. listopada, održano je svečano misno slavlje u 11.00 sati na Visovcu, koje je predvodio gvardijan fra Mate Gverić uz koncelebraciju četrnaestorice svećenika. Za vrijeme propovijedi, gvardijan se osvrnuo na propovijed izrečenu u dan Obreda preminuća te se pozvao na molitvu pape Ivana Pavla II. upućene sv. Franji da nam pomogne „da sva trpljenja umijemo prevesti u jednostavan i plodonosan jezik Evanđelja“ te „da sve rješavamo po evanđeoskom ključu i da Krist za našega suvremenoga čovjeka postane: Put – Istina – Život“. Novaci su čitali misna čitanja i animirali pjevanje. Nakon misnog slavlja, proslava se nastavila za bratskim stolom.

Fotografije 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1050
Ovaj mjesecOvaj mjesec1050
UkupnoUkupno7615928

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 46