Makarska: Proslava sv. Franje Asiškoga

 Braća u Makarskoj dostojanstveno su proslavila svetkovinu svoga utemeljitelja. Samoj svetkovini prethodila je trodnevnica sa molitvama svetog oca Franje, svetom misom i propovijedi. Prvog dana je sv. Misu predvodio i prigodnu propovijed održao o.fra Vladimir Tadić a drugog dana fra Filip Milanović-Trapo. Trećeg dana, na uočnicu sv. o. Franje, nakon sv. Mise koju je predvodio samostanski vikar fra Miljenko Odrljin, održan je obred Preminuća, a predvodio ga je gvardijan fra Ante Čovo.

Na samu svetkovinu svečanu svetu misu, uz desetoricu braće, predvodio je o. gvardijan a pjevao je muški zbor našeg samostana. Naglašavajući Franjinu višestruku posebnost, o. gvardijan je istaknuo kako Franjo, nakon temeljitih promjena koje je doživio "u  drugome ne vidi više neprijatelja i protivnika kojega treba pobijediti nego brata kojega treba ljubiti.... U svemu tome on vidi Boga koji ga na to poziva". Zatim je nastavio kako "za Franju Evanđelje nije opasno sjećanje,nego oslobađajuće i spasenjsko, jer Isus razotkriva svaki egoizam i svako neljudsko i nekršćansko ponašanje". Na kraju je smatrao potrebnim naglasiti i to da se "Franjo sviđa i nastavlja ‘biti u modi’ jer su ovo začini njegove ljudskosti i svetosti: DOBROTA, HRABROST, JEDNOSTAVNOST, RADOST, SIROMAŠTVO I MOLITVA". Nama ne preostaje ništa zaključio je o gvardijan nego "po uzoru na velikog sveca i čovjeka, dopustiti drugima i Evanđelju da nas uznemiruju, izazivaju, jer samo na taj način možemo se ostvariti kao ljudi, kršćani i svećenici".

Nakon ovog svečanog misnog slavlja kojem je nazočio, zadivljujuće velik broj vjernika i simpatizera sv. Franje, druženje se nastavilo za bratskim stolom u samostanskoj blagovaonici.

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas895
Ovaj mjesecOvaj mjesec70889
UkupnoUkupno7613390

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 63