Misno slavlje naroda u münchenskoj katedrali

 U sklopu interkulturalne manifestacije posvećene stranim sugrađanima koja se održavala pod motom "Srdačno dobrodošao" , u nedjelju 30. rujna je u münchenskoj katedrali održano misno slavlje naroda. Time je i Katolička crkva na ovom prostoru dala doprinos ovoj manifestaciji koja se preko trideset godina održava u Münchenu. Cilj ove manifestacije je olakšati integraciju velikog broja doseljenika iz različitih država svijeta. Prema podacima nadbiskupije München-Freising, na području ove nadbiskupije živi 160.000 vjernika katolika koji potječu iz 21 države. Najbrojniju skupinu čine hrvatski vjernici sa preko 50.000 vjernika, koji su okupljeni oko HKM München i HKM Freising. Hrvatski vjernici na ovom prostoru su veliko obogaćenje za Katoličku crkvu. U vremenima kada se u Njemačkoj permanentno smanjuje broj katolika i kada su njemačke crkve poluprazne, Hrvati neumorno nasljeđuju vjeru svoga naroda.

Tako je bilo i protekle nedjelje kada su hrvatski vjernici u velikom broju sudjelovali u misnom slavlju vjernika iz 21 države. Misno slavlje je predvodio kardinal nadbiskupije München-Freising, dr. Reinhard Marx uz koncelebraciju velikog broja svećenika. Za glazbeno kreiranje ovogodišnjeg internacionalnog slavlja bile su zadužene Slovačka katolička misija i HKM München sa zborom i orkestrom mladih koji je predvodila sestra Nikolina Bilić. Mladi iz HKM su pjevali na hrvatskom, njemačkom i hebrejskom jezik, dok su crkvom odzvanjali prekrasni zvukovi hrvatskih tamburica. Multinacionalnost i raznolikost ovog prostora je i na ovom misnom slavlju došla do svog izražaja, pjevalo se i slavilo Boga na različitim jezicima, i pokazalo se da u Crkvi nema granica. Vjernici različitih naroda su čitali molitve na svojim jezicima. Multinacionalnost Crkve bila je i tema propovijedi novog münchenskog kardinala Marxa koji je istaknuo da je Katolička crkva obitelj bez granica, obitelj sastavljena iz mnogobrojnih naroda koji su ujedinjeni oko Kristovog stola. Moderna globalizacija se zasniva na bogatsvu i moći, na iskorištavanju slabih i siromašnih. To nije globalizacija kojoj teži Katolička Crkva, mi težimo globalizaciji kojoj su temelji dobrota i milosrđe, težimo globalizaciji u kojoj će svaki čovjek biti jednako vrijedan bez obzira na svoje porijeklo. Za nas kršćane vrijedi da nije bitno čovjekovo porijeklo, nije bitna boja kože, nije bitno materijalno stanje i obrazovanost, svi smo mi slika živoga Boga i to je revolucionarna izjava koju možete pronaći samo kod Isusa Krista - poručio je kardinal Marx. Želimo globalizaciju jedinstva, dobročinstva i milosrđa, i zato treba pokazati ljubav za druge, za one koji su prisiljeni napuštati svoje domove i novu sreću potražiti u našoj sredini, istaknuo je kardinal Marx u svojoj propovijedi. Kardinal Marx se na kraju misnog slavlja posebno zahvalio Hrvatskoj katoličkoj misiji koja je svojim glazbenim nastupom uljepšala ovo misno slavlje.

Tako je uz molitve i pjesme na različitim jezicima i uz zvukove hrvatskih tamburica u ovoj prekrasnoj neogotičkoj crkvi završilo posebno misno slavlje koje je još jednom pokazalo zajedništvo vjernika iz 21 zemlje koji su svoj novi dom pronašli u Bavarskoj.

Fotografije 

Tekst i fotografije: Anđela Drmić

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1920
Ovaj mjesecOvaj mjesec8924
UkupnoUkupno7623802

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 76