Split-Dobri: Održana 9. obiteljska tribina „Prenošenje vjere u obitelji“

 U četvrtak 25. listopada 2012. u Pinakoteci fanjevačkog samostana Gospe od Zdravlja na Dobrome u Splitu održana je 9. obiteljska tribina na temu Prenošenje vjere u obitelji, gost predavač prof. dr. Elza Jurun, redoviti profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, a moderator  Danijela De Micheki Vitturi, dr  med. Spec. Obiteljske medicine. U glazbenom dijelu nastupli su franjevački bogoslovi sa Trstenika iz klerikata fra Ante Antića.

U prvom dijelu gošća je govorila o svom djetinjstvu i odrastanju u neposrednoj blizini Gospe od Zdravlja gdje je od malih nogu redovito dolazila na misu i na pobožnosti. Družila se sa vršnjacima i rado pomagala časnim sestrama. Fratri sa Dobroga su bili pomoć u odrastanju bez oca koji je umro dok je bila mala djevojčica. Svijet koji ju je okruživao u to vrijeme bio je okrenut protiv Crkve, pa je ona već od malih nogu, osjetivši taj bunt, shvatila da je vrijednost vjere izuzetno velika kada nailazi na toliki otpor. Opredjelivši se za Krista život je od rana bio obilježen osobnim i obiteljskim molitvama i aktivnostima u župi. Majka je bila samozatajna i požrtvovna i kao takva pomogla Elzi u odrastanju i ostvarenju životnog poziva.

U drugom dijelu razgovora profesorica je govorila  kako je zajedno sa svojim suprugom odgajala djecu u vjerskom duhu i animirala obiteljske molitve i odlaske na misu i na pjevanje, naime većina obitelji Jurun pjeva u zboru Gospe od Zdravlja mješovitom i zboru mladih. Danas su to momci koji redovito odlaze na nedjeljne mise, pjevaju i sviraju u crkvi. Franjevačkom bogoslovima je poručila da u  svom  studentskom životu prepoznaju prioritete i prvo polože najteže ispite, a u pastoralnom radu prepoznaju one koji ih trebaju i žele njihovo prijateljstvo. Elza je sa suprugom Nikicom aktivna u Hrvatskoj zajednici bračnih susreta. Prioritet tom pastoralnom djelovanju dala je upravo zbog osobnog rasta u vjeri i bračnom zajedništvu i pomaganju drugim parovima sa se  približe Bogu i međusobno.

Osvrnuvši se na druženja, u Obiteljskim susretima u Gospe od Zdravlja i u franjevačkom samostanu u Zaostrogu, istakla je da je vrlo vrijedno za djecu i roditelje družiti se i zajedno moliti. Da bi obitelj rasla u vjeri Elza se pobrinila da u njihovom stanu na vidnom mjestu bude križ, slika Gospe od Zdravlja, sv. Duje zaštitnika grada Splita i sv. Franje jer je članica franjevačkoga svjetovnog reda. Obiteljska molitva  je u njihovom domu neizostavna, a žaljela bi da to nastave njihovi sinovi u svojim budućim obiteljim. Na kraju su bogoslovi otpjevali Ave Maria, a voditeljica je zahvalivši svima najavila slijedeću 10. Obiteljsku tribinu 12.12.2012. po naslovom Molitva za nerođene gost fra Miroslav Bustruc.  (DD)

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1531
Ovaj mjesecOvaj mjesec20890
UkupnoUkupno7635768

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 157