Split: Započela devetnica Gospi od Zdravlja i izvedena kantata „Smrt sv. Franje"

 Prvi dan devetnice, u ponedjeljak, 12. studenoga 2012., nakon krunice i večernje molitve Gospi od Zdravlja, misno slavlje u 19 sati predvodio je i propovijedao župni i samostanski vikar fra Luka Banić. Liturgijsko pjevanje animirali su franjevački bogoslovi s Trstenika.

Nakon toga, u 20 sati, slijedio je kulturni program koji se odvijao u dva dijela. Najprije su s. Zorislava Radić, s. Mirta Škopljanac Mačina i Borna Barišić održali koncert na orguljama S. Zorislava Radić i s. Mirta Škopljanac Mačina izvele su po dvije skladbe A. Klobučara, dok je Borna Barišić izveo patitu za orgulje, kako slijedi:

s. Zorislava Radić, orgulje

     1. A. Klobučar  Sedam minijatura

     2. A. Klobučar  Zdrava, o Maria

s. Mirta Škopljanac Mačina, orgulje

     1. A. Klobučar  Marijo, o nado ljudi

     2. A. Klobučar  Zdravo, Djevo čista

Borna Barišić, orgulje

     Partita za orgulje

     1. Intrada          Ave Hierarchia

     2. Arioso          O Aurora lucidissima

     3. Rondo          Prophetae szu prorokovali

     4. Ostinato       Porodi Deva Szina

     5. Kanon          O Maria, mati Bosia

     6. Toccata        Pohualuimo denesni den

U drugom dijelu kulturnoga programa upriličena je praizvedba i predstavljanje notnoga zapisa kantate Anđelka Klobučara pod nazivom Smrt sv. Franje.

U izvedbi su sudjelovali solisti, dječji zbor i mješoviti zbor mladih Gospe od Zdravlja, uz krasnoslovlje Pere Eranovića, glumca UMAS-a iz Splita i orguljsku pratnju s. Zorislave Radić. Izvedbom je dirigirao fra Stipica Grgat koji je priredio zapis i traskribirao ga u suvremeno notno pismo.

Nakon pozdrava provincijala Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja fra Joška Kodžomana, kantatu je predstavio dekan Umjetničke akademije u Splitu dr. sc. Branko Matulić i profesorica s iste akdemije dr. Mirjana Siriščević.

U glazbenom opusu hrvatskoga skladatelja i orguljaša Anđelka Klobučara (1931.), duhovna i liturgijska glazba, kao što su mise, moteti, pučke popijevke, otpjevni psalmi, poklici prije evanđelju i mnogi drugi glazbeni oblici, kako je naglašeno na predstavljanju, zauzima izrazito mjesto. Tako je u prigodnim proslavama franjevačkoga reda skladao dva djela: kantatu ‘Smrt sv. Franje’ u prigodi 750. obljetnice smrti sv. Franje (1226. – 1976.,), a ‘Pjesmu stvorova’ za orgulje u prigodi 800. obljetnice rođenja sv. Franje (1182. – 1982.). 

Kantata ‘Smrt sv. Franje’ skladana je za soliste, sopran, tenor, bariton, mješoviti zbor, dvoglasni muški zbor, dječji zbor i za recitatora uz pratnju orgulja. Naručitelj je bio prof. fra Josip Ante Soldo, koji je tekstualni predložak sastavio prema franjevačkom Obredu Preminuća sv. Oca Franje.

Iako je manje glazbene forme i ne pripada među zahtjevnija djela njegova opusa, u kantati, uz spoj klasičnoga i modernoga, prevladava Klobučarov lirski osjećaj za sveto i liturgijsko, u kojemu se miješaju jednoglasni gregorijanski koral s višeglasnim, homofono ili polifono, vođenim glasovima, u kojima disonance skladno upadaju u prateći orguljski slog kroz koji se osjeća originalnost skladateljskoga rukopisa i u ovoj partituri.

Kantata ima šest stavaka koji su određeni tekstovnim predloškom; kraćeg je vremenskoga trajanja; svaki stavak, osim VI., počinje i završava kratkim orguljskim uvodom, odnosno završetkom.

Glavni urednik fra Stipica Grgat u zahvalnici je izrazio zadovoljstvo što je kantata ugledala svjetlo dana upravo u prigodi obljetnice franjevačke nazočnosti u hrvatskom narodu.

Kantata je tiskana u prigodi proslave 800. obljetnice dolaska sv. Franje Asiškoga na hrvatsko tlo (1212. – 2012.), u suradnji između Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja, Zbornik Kačić, Nova et vetera, br. 6., i Umjetničke akademije u Splitu, Iz splitske glazbene baštine, br. 2.

Na završetku cjelokupnog programa svim sudionicima zahvalio je fra Jakov Begonja, gvardijan samostana Gospe od Zdravlja.

Fotografije 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2214
Ovaj mjesecOvaj mjesec9218
UkupnoUkupno7624096

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 66