Runovići: Predavanje „Prenošenje vjere u obitelji“

 Već drugu godinu za redom dr. Danijela de Miceheli Vitturi u drugoj polovici mjeseca studenoga kao katolička liječnica drži izlaganja roditeljima krizmanika i krizmanicima. Ove je godine to bilo u subotu 17. listopada. U „Domu kulture“  u 17h bilo je izlaganje roditeljima, a u 18h izlaganje krizmanicima (1. i 2. r. S. Š.).   

„Da dođem u Runoviće progovoriti roditeljima krizmanika i krizmanicima iz svog vjerničkog iskustva kao supruga, majka osmero djece, specijalista obiteljske medicine i angažirana vjernica i to upravo na blagdan Sv. Elizabete ugarske, a u tijeku devetnice Gospi od zdravlja, od koje ne mogu uteći, za mene je bio izazov i čast. Kada sam taj dan izostala sa devetnice Gospi od zdravlja u Splitu na Dobrome, u Runovićima sam, na moje veliko iznenađenje, našla kod župne kuće prekrasnu kapelu Gospe od zdravlja gdje sam se pomolila Gospi“, kaže dr. Danijela.

Ove me godine župnik fra Mladen Prolić zamolio da roditeljima krizmanika nešto kažem na temu „Prenošenje vjere u obitelji“. Na početku izlaganja zajedno sam sa svojim suprugom Ivanom pročitala tekst „molitve Očenaša“ koji je duhovito sastavio fra Anđelko Domazet i na taj način potaknula na razmišljanje kakva je osobna i zajednička obiteljska molitva bez koje je nezamisliv vjernički život i što za jednu katoličku vjerničku obitelj znači zajednička obiteljska molitva.

Iznoseći  primjere iz osobnog života, potakla sam župnika fra Mladena i roditelje da progovore kako su njihove obitelji prakticirale zajedničku obiteljsku molitvu. Rijetke su obitelji koje, bez napora i otpora odrasle djece, zajedno mole. Koliko god bilo teško zajedno moliti krunicu u obitelji, pokazalo se da su iz takvih  obitelji stasali uspješni, vrijedni i postojani ljudi, opredijeljeni poput fra Mladena za duhovno zvanje, ili sposobni osnovati vlastitu obitelj. Molitva je pomogla održavanju skladnog obiteljskog zajedništva. 

Dr. Danijela je istaknula kako smo u „Godini vjere“ pozvani podrobnije i dublje spoznati  što nas Crkva uči kroz  „Katekizam Katoličke Crkve“, pa je stoga roditelje uputila da čitaju prikladna izdanja kao što je „Yucat Katekizam“ za mlade, ili da posegnu za naslovom knjige „Vjera u obitelji“.

Pripravnike za sv. krizmu, kojih je bilo 45 nazočnih, dr. Danijela je shodno aktualnoj situaciji, upozorila na zdravstveni odgoj koji ove godine ulazi u škole te je u nekim svojim naputcima suprotan dostojanstvu onih koji su se opredijelili za Krista i Katoličku Crkvu.

„Raduje me što su roditelji živahno raspravljali i mene tako obogatili sa svojim primjerima te što su na mom izlaganju bili nazočni gotovo svi krizmanici. Obitelj koja moli, voli. Vjerovati ne znači samo moliti, nego i svoju vjeru živjeti i na taj je način prenositi drugima.

dr. Danijela de Micheli Vitturi

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1038
Ovaj mjesecOvaj mjesec3383
UkupnoUkupno7618261

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 92