Kelkheim: Proslavljen blagdan sv. Nikole

Hrvatska katolička župa Main-Taunus/Hochtaunus svečano je proslavila blagdan sv. Nikole, u subotu 8. prosinca, u Gradskoj dvorani u Kelkheimu. Sve je na početku srdačno pozdravio župnik fra Marinko Vukman istaknuvši kako tijekom godine ta župa organizira više slavlja, ali kako je to slavlje posebno, kojemu se posebno raduju djeca. „Tijekom ove večeri stići će nam netko koga ćemo odmah prepoznati: ima težak, ali siguran korak, odjeven je u biskupsko odijelo, na glavi nosi mitru, u ruci ima štap, lice mu je dobroćudno i prekriveno gustom bijelom bradom i djeci dijeli darove. Uistinu, to je naš dragi biskup iz Mira u Liciji. Mnoge je stvari činio i govorio, ali ljudska su srca zapamtila samo veliko dobro koje je želio svima jer mu je Bog darovao dobru dušu koja je znala suosjećati sa siromašnima, malenimma, slabima, potlačenima i onima u opasnosti. Tako su ga muškarci i žene, djeca i odrasli, počeli zazivati u svim životnim prilikama i neprilikama, a on se uvijek rado odazivao. Zazivali su ga kao svoga zaštitnika mornari, putnici u nevoljama, zatvorenici u tamnicama, zlostavljani robovi, potlačeni pod silnicima, bolesnici svih vrsta, a osobito oboljeli od kuge. Poglavito je poznat kao zaštitnik djece. Zbog svega toga su ga kršćani uvijek jako voljeli. Posvetili su mu mnoga mjesta, crkve, samostane i kapele“, kazao je fra Marinko dodavši kako je i to slavlje u znaku pobjede hrvatskih generala i postignute hrvatske slobode. „To će slavlje biti konačno kad nam budu i ostali haaški uznici slobodni. Potičem vas, kao i naši generali, čuvajmo naše zajedništvo, ponašajmo se kulturno i uljudno“, istaknuo je fra Marinko koji je zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji proslave. Pozdravnu riječ uputio je i konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske iz Frankfurta na Majni Damir Sabljak koji je istaknuo kako je sv. Nikola i zaštitnik putnika, a Hrvati su putnički narod te se s pouzdanjem utječu svome zaštitniku sv. Nikoli. Također je istaknuo hrvatsko zajedništvo, na koje je pozvao hrvatski general Ante Gotovina.“

U bogatom programu nastupili su predškolci i djeca 1. i 2. razreda pjesmama i recitacijama i zbor djece i mladih pod vodstvom s. Magdalene Višić. Nastupio je i veliki župni folklor pod vodstvom Renate Dadić. Prigodni božićni tekst pročitala je župljanka Željka Matić. Nastupio je srednji i mali župni folklor pod vodstvom Klare Banovčić. Djeca koja pohađaju Hvatsku nastavu u Hofheim am Taunus i Kelkeheimu izvela su igrokaz „Sveti Nikola u školi“ pod vodstvom koordinatorice Hrvatske nastave u Hessenu Smiljane Veselić-Vučina.

Nakon progodne molitve upućene sv. Nikoli, u dvorani se pojavio sveti Nikola s vrećom punom darova te je na pozornici, nakon što je održao prigodni govor i razgovarao s djecom, djeci podijelio progodne darove.

Urganizirana je i bogata tombola, a prihod od proslave u iznosu od 4000 eura namijenjen je misijama u Africi,  tamo gdje djeluju šolske sestre franjevke Provincije Presvetog Srca Isusova iz Splita. Program je znalački vodila Kristina Kovačević. U zabavnom dijelu nastupili su Slavonski dukati.

Fotografije 

Adolf Polegubić

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas715
Ovaj mjesecOvaj mjesec20074
UkupnoUkupno7634952

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 52