Kelkheim: Adventski koncert i susret '50+'

Adventski koncert "Ususret Božiću"

Misijski zbor djece i mladih  hrvatske katoličke župe Main-Taunus/Hochtaunus održao je 16. prosinca, na treću nedjelju došašća u crkvi svetog Dionizija  u Kelkheimu gdje je i najbrojnije hrvatsko vjerničko okupljanje ove župe, svoj adventski koncert pod nazivom "Ususret Božiću". Pod ravnanjem pastoralne suradnice, časne sestre Magdalene Višić zbor je otpjevao 7 pjesama koje su bile pune poruke i pouke i bogatstva koju nosi vrijeme adventa, a u  pripravi  za proslavu najljepšeg i najradosnijeg blagdana Božića, blagdana koji je kao nijedan raspjevao dušu hrvatskog čovjeka.


Voditelj misije fra Marinko čestitao je na kraju misnog slavlja i zboru i voditeljici i  zahvalio  na njihovu trudu ovom prigodom kao i i na njihovim nastupima na brojnim misijskim i misnim slavljima.  Potaknuo je djecu i mlade, nazvavši ih našim slavujima, da i dalje dolaze na pjevanje pogotvo u slijedećoj godini kada će župa sa sjedištem  u Kelkheimu biti domaćin susreta zborova i djece i mladih iz Njemačke.Tom prigodom  zboru djece i mladih uručeni su i prigodni darovi.

Fotografije

 

 

Susret „50+“

Hrvatska katolička misija Main- Taunus/ Hochtaunus sa sjedištem u Kelkheimu organizirala je u nedjelju, 16. prosinca predbožićno okupljanje popularno nazvano „50+“. Susretu je nazočio velik broj župljana starijih od 50 godina, ali i onih mlađih. Svi zajedno smo podijelili radost došašća, radost pjevanja božićnih pjesama, njegovanja starih božićnih običaja, mirisa božićnih kolača… radost bogatstva hrvatske kulturne baštine.


Na početku je sve prisutne pozdravio voditelj misije fra Marinko Vukman. Program se sastojao od dva dijela. U prvom smo imali prilike vidjeti mnogo zanimljivih točaka. U njima  su sudjelovali sami posjetitelji pjevajući zadane božićne pjesme, sudjelujući u adventskom kvizu bračnih parova, pričajući  stare običaje iz svog zavičaja vezane uz Badnjak i Božić. Čuli smo razne običaje iz Slavonije, Dalmacije, Bosne i Hercegovine. Na neke od tih običaja sjećaju nas samo priče naših roditelja, djedova i baka no mnoge od njih i danas njegujemo te tako potvrđujemo da vjera i tradicija u hrvatskom narodu i te kako žive. Slušali smo o misama zornicama, o načinima na koji se nosio Božić u kuću, o kićenju bora, o uštipcima, orehnjačama, medenjacima, salenjacima i fritulama koje su se spremale tih dana u obiteljima… Na kraju prvog dijela čuli smo muški bećarac s božićnim temama. Da se božićni običaji ne čuvaju samo u škrinjama uspomena dokazali su nam i gosti večeri iz Frankfurta. Oni naše običaje čuvaju scenskim izrazom. Prikazali su nam igrokaz  „Badnjak u slavonskoj obitelji“. U idiličnoj atmosferi vidjeli smo kako je izgledalo Badnje veče prije mnogo, mnogo godina u jednoj slavonskoj obitelji. Goste iz Frankfurta za nastup je uvježbala Dražena Brešić.

Kroz program je vodila koordinatorica Hrvatske nastave u Hessenu Smiljana Veselić- Vučina. Poslije programa druženje se nastavilo zu kavu, fritule, medenjake, salenjake….. Nadamo se da je svatko od prisutnih barem djelić ove večeri odnio u svoju obitelj, na svoje Badnje veče.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1092
Ovaj mjesecOvaj mjesec1092
UkupnoUkupno7615970

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 154