Novaci posjetili braću u Karinu

U utorak, 8. siječnja 2013., visovački novaci su, zajedno s meštrom fra Jurom J. Šimunovićem, posjetili braću u samostanu Svete Marije Bezgrešne u Karinu. S Visovca smo krenuli u 8.45 sati, a prvotno odredište bila je crkva sv. Jurja Mučenika u Kruševu, gdje je župnik fra Ivan Nimac.

Nakon posjeta Kruševu nastavili smo put prema Karinu, gdje su nas dočekali gvardijan fra Mladen Kovačević i fra Šime Samac, koji nam je ispričao povijesne zanimljivosti o Karinu i o samostanu Svete Marije Bezgrešne. On je rekao kako riječ Karin dolazi od latinske riječi „corinium“ koji je bio liburnsko-rimski grad poviše izvora rijeke Karišnice čiji su ostatci još uvijek dobro sačuvani. U tom gradu stolovali su mnogi hrvatski plemići. Jedan od njih, Nikola Lapsanović, u 15. stoljeću (1429.), uz rječicu Karišnicu i nadomak Karinskoga mora, sagradio je samostan. U to vrijeme sagrađeno je prizemlje samostana i prvi kat. Plemićeva supruga Elizabeta iz grada Bojnika u Kruševu sagradila je crkvu sv. Vida čiji se temelji nalaze ispod današnje pošte u Karinu Gornjem, a još prije toga u 12. stoljeću u Karinu Donjem sagrađena je crkva sv. Marka. Dolaskom Turaka na ove prostore 1527. samostan je srušen i zapaljen, a fratri i narod su pobjegli. Kad su Turci otišli 1683. fratri su se vratili i polako obnavljali samostan, dogradivši drugi kat. Odmah po dolasku Turaka ovdje su se doselili pravoslavci – Vlasi koji će s vremenom, po čudnoj logici njihove crkve, postati Srbi: jer, tko god je pravoslavac, taj mora biti i Srbin. Kada je pala Mletačka Republika 1797. godine provincijal Sekula iz Lovinca u Lici sazvao je sastanak uprave Provincije u samostanu u Karinu i te iste godine 20. lipnja po fra Andriji Dorotiću poslao zahtjev caru u Beč da se Dalmacija sjedini s Kraljevinom Hrvatskom s kojom je i prije bila kao pridružena strana. Tijekom 18./19. stoljeća u samostanu je bila osnovna škola, filozofija i moralna teologija. U to vrijeme ponekad je u samostanu živjelo i do 18 fratara koji su duhovno skrbili za okolne župe. U ovome ratu, Srbi su 26. kolovoza 1991. istjerali fratre iz ovoga samostana, a samostan i crkvu 13. veljače 1993. do temelja minirali i razorili. Hrvatska je država uz pomoć Provincije Presvetog Otkupitelja obnovila ovaj samostan u vremenskom razdoblju od 1997. do 2006. godine. U vrijeme obnove samostana fratri su privremeno stanovali u maloj kućici upriličenoj za svakodnevno obitavanje u kojoj je nekad bila garaža i prostor za ostavu. Pokraden je cijeli Arhiv i 5 inkunabula, a od bibliotečnog fonda ostao je samo zanemariv broj nevrijednih knjiga, završio je fra Šime.

Nakon molitve Srednjeg časa u 12.00 sati, uslijedio je ručak u 12.30 sati. Poslije ručka, nakon meštrove zahvale domaćinima na gostoprimstvu, uputili smo se natrag na Visovac.

Fra Stipan Vugdelija – tekst

Fra marko Đerek - Fotografije

 

Najave

************

22. svibnja 2020. dva člana Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ sudjeluju online na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata (odgođeno)

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

FRANJEVAČKA POSTULATURA

**********************

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas965
Ovaj mjesecOvaj mjesec51394
UkupnoUkupno7737162

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 57