Predstavljanje monografije fra Izaka Špralje

U Pinakoteci franjevačkoga samostana Gospe od Zdravlja u Splitu, u utorak 12. ožujka 2013. u 19.30 sati održano je predstavljanje monografije fra Izaka Špralje pod nazivom “Murtersko glagoljaško pjevanje”.

Monografiju je predstaviio autor uz sudjelovanje crkvenih pučkih pjevača iz Murtera.


Monografija ‘Murtersko glagoljaško pjevanje’ koju je pripremio fra Izak Špralja, u izdanju murterskog ogranka Matice hrvatske i Župe Murter, donosi glagoljašku glazbenu baštinu koju su njihovi pradjedovi prenijeli u 20. stoljeće.

Na više od petsto stranica donosi niz notnih, tekstualnih i zvučnih zapisa glagoljske glazbene baštine, popratnih objašnjenja i priloga. Građa koju su kazivači priopćili, skupili, likovno doradili i napisali u knjizi je, s popratnim glazbenim CD-om, predstavljena u pet dijelova.

Murterski glagoljaški napjevi, sabrani u ovoj knjizi, odnosno zapažanja i poveznice koje murtersko glagoljaško pjevanje povezuju s takvim pjevanjem pokrajine i šire, zasigurno su svojevrstan početak uspješnijih spoznaja i zaključaka o glagoljaškom pjevanju u cjelini. Ova knjiga stoga ne sabire samo rasutu bašćinu, rasvjetljava gotovo zaboravljenu glazbeno-jezičnu tradiciju, već po nebrojeni put potvrđuje višestoljetni kontinuitet i raznolikost bogate hrvatske kulture.

Fotografije


 

Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1583
Ovaj mjesecOvaj mjesec64392
UkupnoUkupno7054123

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 66