Pismo Generalnoga ministra cijelome Redu manje braće

Predraga braćo, Gospodin vam dao mir!

Kad budete čitali ovo pismo, već će biti objavljeno moje imenovanje, sa strane Njegove Svetosti pape Franje, za tajnika Kongregacije za institute posvećenoga života i družbe apostolskoga života. Želim, stoga, podjeliti s vama neke osjećaje.

Prvi je osjećaj neizmjerne zahvalnosti Ocu milosrđa za dobrotu koju mi je iskazivao kroz sve ove godine. Od majčine utrobe me je odabrao i izabrao. Darovao mi je roditelje, Ángela i Celiju, kojima dugujem ne samo život, nego također odgoj u vjeri. To mi je omogućilo, već od djetinjstva, da se osjetim pozvanim u franjevački i svećenički život, i da s velikom velikodušnošću i zanosom odgovorim tom pozivu. Oni su me, primjerom radnika i svjedočenjem ljubavi prema Gospodinu, uvijek podupirali na tom putu i bili su istinski odgojitelji u nasljedovanju Krista. Njima su se pridružili moja sestra, moj šogor i moji nećaci, kojima puno dugujem u svom ljudskom, franjevačkom i svećeničkom životu. Kasnije, kad sam imao deset i pol godina, Gospodin mi dade franjevačku braću koja su me prihvatila i odgojila, osobito u mojoj Provinciji iz koje potječem, S. Giacomo di Compostela, i onda u Kustodiji Svete Zemlje. Franjevci iz moje Provincije pokazali su mi veliko povjerenje, povjeravajući mi zadatke od velike odgovornosti, osobito na polju formacije i upravljanja. Zatim su mi braća iz Reda učinili isto, izabirući me za generalnog definitora, generalnoga tajnika za formaciju i studije i za generalnoga ministra. Kroz sve to vrijeme uvijek sam osjećao ruku Gospodinovu kako me štiti i povjerenje braće koje nije nikada ponestalo. Nastavit ću, stoga, zahvaljivati Gospodinu za njegovu dobrotu i milosrđe prema meni.

Osobitu zahvalnost želim izraziti braći koja su me odgajala, od kojih su mnogi već u Očevu domu, i onima s kojima sam uzajamno dijelio odgovornost animiranja i upravljanja, prvo u svojoj Provinciji i onda u Redu.

Hvala, dragi brate Giacomo Bini za tvoju blizinu i za tvoje prijateljstvo kroz ove godine. Od tebe sam mnogo naučio! Hvala vama, braćo definitori iz prvoga i drugoga šestogodišta moga služenja kao ministar. S vama mi nije bilo teško surađivati. Uvijek ste imali razumijevanje za moja ograničenja i uvijek ste imali povjerenje u mene. Hvala mojim posebnim tajnicima, napose fra Franciscu Arellanu, vjernom bratu i suradniku, i braći iz Generalne kurije, bez kojih bi bili nezamislivi animiranje i upravljanje sveopćim bratstvom. Hvala vama, braćo iz Reda: s vama sam trpio, s vama se radovao; s vama sam podnosio napore i radosti našega života. Koje olakšanje bijaše za mene znati da me prati gotovo 15.000 braće Reda! Vjerojatno sam puno dao u ovih 10 godina kao Ministar i 6 godina kao definitor i tajnik za formaciju i studije, ali zasigurno puno, veoma mnogo je bilo onoga što sam od vas primio. Neizmjerno hvala! Za mene ste bili veliki dar, veliki poklon! Sad kad se privremeno odvajam od vas, zaklinjem vas, ljubeći vam noge, da nastaviti biti mi potporom i blagoslovom s vašom molitvom i s darom vašega bratstva i prijateljstva.

Uz zahvaljivanje ne mogu ne priznati i svoje ograničenosti. Ako je istina, a jest tako, da će se od onoga kojemu je puno dano puno tražiti, u ovom trenutku osjećam snažnije nego ikada teret svojih slabosti, za koje vas molim oproštenje. Prije svega od Boga koji će mi suditi i koji me poznaje bolje ngo se sam poznajem; zatim od vas, ljubljena moja braćo, kojima sam obećao služiti u skladu s logikom dara bez rezerve. Oprostite mi za sve slučajeve kad sam vas mogao povrijediti. Stavljajući se pred Gospodina, mogu vam jamčiti da vas nikad nisam htio uvrijediti i da nikad nisam htio upasti u slabost prema ljubimcima. Ako je poniznost istinitost, mogu vam jamčiti, s velikom poniznošću, da sam uvijek i u svakom trenutku tražio dobro Reda, ne misleći na sebe niti na ono što bi jedni ili drugi mogli reći. Ispovijedam također da sam i sam uvijek imao nakanu činiti ono što sam od vas tražio da učinite. Ako se to nije dogodilo, povjeravam se Božjem milosrđu i vašem bratskm razumijevanju.

U ovom trenutku osjećam u srcu dvojaki osjećaj: radosti i tuge. Radosti, jer Gospodin nastavlja imati povjerenje u mene i jer mi je Sveti Otac, moj “Gospodin Papa” Franjo, povjerio veliku odgovornost u služenju redovničkoga i posvećenoga života, što je je također znak njegova povjerenja u moju osobu i u Red. Tugu, jer mi nedostajete, draga braćo. Doista, nedostajat će mi vaše društvo u molitvi, u rekreaciji, za vrijeme blagovanja, u svakom trenutku. Nedostajat će mi vaši mudri savjeti i vaša pružena ruka u bilo kojoj potrebi. Da, nedostajat ćete mi… No, tješi me činjenica da ću nastaviti raditi za život koga ljubim, jer je to moj život: za redovnički život i, stoga, također i za franjevački život. Osjećajte me da sam u vašoj službi. Svaki put kad to smatrate prikladnim, ne bojte se uteći meni i, sukladno svojim mogućnostima, uvijek ćete me naći raspoloživim, ako ne za drugo barem za to da s vama koračam.

Moje biskupsko ređenje predviđeno je za 18. svibnja, na Uočnicu Duhova. Bit će u Santiagu de Compostela i zaredit će me Njegova Uzoritost kard. Tarcisio Bertone, državni tajnik Njegove Svetosti. Bilo bi mi drgo imati vas sve i fizički nazočne. Znam da neće biti moguće. Molim vas, stoga, da me se sjetite u Euharistiji i u vašoj molitvi. Potrebno mi je. Molite za mene kao što ja za vas molim.

Ovo je moje posljednje pismo koje potpisujem kao vaš generalni ministar i sluga. S tom sviješću i s dubokim osjećajem vas blagoslivljam u Serafskom Ocu.

FR. JOSÉ RODRÍGUEZ CARBALLO, OFM

Generalni ministar, OFM


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2037
Ovaj mjesecOvaj mjesec72031
UkupnoUkupno7614532

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 68