Missa simplex od fra Stipice Grgata - Praizvedba

Danas 7. travnja 2013. na drugu uskrsnu nedjelju koja se zove i Bijela nedjelja i Nedjelja Božanskog milosrđa u Franjevačkoj crkvi Presvetoga Otkupitelja na Trsteniku u Splitu u 9.30 sati izvedena je prvi put (praizvedba) Missa simplex za četveroglasni mješoviti zbor i orgulje, u čast sluge Božjega o. fra Ante Antića od fra Stipice Grgata, profesora na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju i zborovođe u crkvi Gospe od zdravlja u Splitu.


Misa je trebala biti izvedena u istoj crkvi u nedjelju 3. ožujka ove godine u prigodi Antićevih dana i 48. obljetnice preminuća sluge Božjega o. Ante Antića. No, kako su Antićevi dani bili u korizmeno vrijeme kada se u Misi izostavlja glavni glazbeni stavak Slava, praizvedba je odgođena za današnji dan. Prikladno je da se praizvedba fra Stipičine Mise izvela u navedenoj crkvi, jer se crkva nalazi u sklopu samostana koji se službeno zove: Franjevački samostan sluge Božjega fra Ante Antića u Splitu na Trsteniku.

Misu je predvodio gvardijan franjevačkog samostana Gospe od Zdravlja fra Jakov Begonja, a s njim su bili u koncelebraciji fra Jure Brkan, fra Ante Vučković i  fra Ivica Jurić uz poslugu bogoslova i ministranata. Crkva je bila ispunjena vjernicima do posljednjeg mjesta. Gvardijan, fra Petar Milanović Trapo, domaćin samostana fra Ante Antića, na početku misnog slavlja pozdravio je predvoditelja misnog slavlja fra Jakova, skladatelja Mise i voditelja zbora fra Stipicu, orguljašicu s. Zorislavu Radić i mješoviti zbor Gospe od Zdravlja.

Dok su svećenici i poslužnici izlazili iz sakristije prema oltaru zbor je izvodio uskrsni biblijski hrvatski koral (CO, 1701.) Uskrsnu Isus doista, snažno i oduševljeno, što kod sudionika misnog slavlja izaziva ushićenost i vjerničko veselje. To je primjer i uzor liturgijske popijevke, koja svojim skokom s tonike za čistu kvintu i čistu kvartu u slobodnom ritmu stvara snažan navještaj najvažnijeg događaja u povijesti kršćanstva, Kristova uskrsnuća.

Pripjevni psalam, Zahvaljujte Gospodinu, jer je dobar(ps 118), koji je uglazbio fra Stipica za ovu 2. uskrsnu nedjelju izveli su solisti i zbor, koji jasno i veslo izražava ono što psalam govori. Fra Stipičin je i nastavak na uskrsni koralni aleluja sa retkom koji snažno i svečano izražava uskrsno veselje prije navještaja Evanđelja. Zbor je otpjevao i dva stavka iz Handelova oratorija Mesija: Krist uskrsnu i poznati Aleluja, koji se dobro uklapaju u ovo Uskrsno vrijeme. Tu je zbor pokazao snagu, moć i usklađenu ravnotežu u svim dionicama.

Missa simplex od fra Stipice Grgata, koja bi se mogla nazvat i Missa brevis, u najkraće bi se moglo raći da je uspjelo glazbeno djelo, namijenjeno liturgiji, koje ima dušu. Misa je tečna i plemenita glazbenog izričaja te svojim unutarnjim sadržajem stvara blagdansko raspoloženje. Liturgijski tekst  Mise odjeven je u prikladno glazbeno ruho stvara ugodan osjećaj kod najšireg vjerničkog puka. Ova Misa je svakako doprinos liturgijskoj crkvenoj glazbi na hrvatskom jezičnom prostoru. Skladana je u klasičnom stilu. Ne teži za kompliciranim modernim slogom, nego na jednostavan način vodi dionice glasova u skladnu cjelinu. Uglavnom je u homofonom slogu sa isticanjem pojedinih dionica glasova i sa prijelazima u drugi tonalitet razbija monotoniju te stvara ugodnu napetost i snažne završetke glazbenih fraza i cjelina.

Zbor je snažan i siguran pod sigurnim ravnanjem fra Stipice i orguljašice s. Zorislave Radić, tako da je u pojedinim dijelovima briljirao.

Nedostajale su prave klasične orgulje koje bi dale još bolji efekt i puninu.

Sve u svemu danas je u Franjevačkoj crkvi  Presvetoga Otkupitelja na Trsteniku stvoren, bez sumnje, jedan izvanredan liturgijski i glazbeni doživljaj. Vjernici su bili oduševljeni i izlazeći iz crkve izražavali su svoje zadovoljstvo i radost. To sam čuo od vjernika sa visokom glazbenom naobrazbom. (mč)

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas15
Ovaj mjesecOvaj mjesec65223
UkupnoUkupno7607724

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 85