Pismo Generalnog vikara Reda Manje braće svoj braći

Draga braćo,

neka mir i radost uskrsloga Gospodina Isusa bude s vama!

Posljednjih tjedana slijedili smo pripovijedanje ukazanjâ Uskrsloga iz Evanđelja po svetom Luki. Jedno od njih pripovijeda o dvojici obeshrabrenih učenika koje je na putu što vodi od Jeruzalema do Emausa sustigao neki neznanac za koga se činilo da ne poznaje događaje koji su se dogodili u Isusovu životu. Kleofa i drugi učenik, pritisnuti malodušnošću, pitaju stranca: “Zar si ti jedini stranac u Jeruzalemu te ne znaš što se u njemu dogodilo ovih dana?” (Lk 24, 18). Sveti Luka naširoko pojašnjava da ta dvojica Isusovih učenika nisu razumjeli duboki smisao Isusova trpljenja i njegove smrti sve dok im Isus nije otvorio oči u dijeljenju Riječi i u lomljenju kruha.

I mi, Manja braća, proživljavali smo nedavne i neočekivane događaje koji mijenjaju tijek života Reda nakon izbora za nadbiskupa našega brata i bivšega generalnoga ministra fra Joséa Rodrígueza Carballa, jer je imenovan tajnikom Kongregacije za posvećeni život i družbe apostolskoga života. Dok smo ožalošćeni zbog gubitka našega dragoga brata Joséa, dragocjenoga dara za naše bratstvo, radujemo se sa sveopćom Crkvom zbog znanja i izvanrednog doprinosa koje će on nastaviti unositi u svoje nove odgovornosti. Dok molimo za njega, molimo također da mognemo pozorno slušati pokret Duha među nama i, kroz uzajamno dijeljenje Riječi i u Euharistiji, otkrivati očima vjere ono što Gospodin od nas traži u ovom osobitom trenutku povijesti.

Mnoga su braća pitala što imenovanje fra Joséa znači za funkcioniranje upravljanja i života Reda. Nalozi i animiranje koje smo započeli za obnovu našega života, kako individualnoga tako i na razini provincija i Reda, ostaju životni kao i do sada. Trebamo se zalagati da ispunimo te naloge svim svojim srcem, svim svojim umom i svom svojom dušom. Istovremeno, naše Generalne konstitucije i Generalni statuti ocrtavaju postupak koji od nas zahtijeva da u molitvi razlučujemo kako bismo stigli do izbora novog generalnoga ministra. U čl. 201 §1 Konstitucija (na latinskom, konačna verzija) čitamo:

Vacante officio Ministri generalis extra Capitulum ante festum Pentecostes anni Capitulo generali praecedentis, electio novi Ministri generalis ad sexennium complendum fit a Praesidibus et Vice Praesidibus Conferentiarum Ministrorum provincialium, una cum Definitorio generali a Vicario generali convocatis, et collegialiter coadunatis, intra duos menses a vacatione computandos.

– Ako se mjesto generalnoga ministra isprazni izvan kapitula prije svetkovine Duhova u godini koja prethodi generalnom kapitulu, izbor novoga generalnoga ministra, da dopuni šest godina, vrše predsjednici i dopredsjednici konferencija provincijalnih ministara zajedno s generalnim definitorijem, a saziva ih generalni vikar, i, kolegijalno okupljeni, izbor trebaju obaviti u roku od dva mjeseca, računajući od časa ispražnjenja.

Sukladno čl. 201 §1 Generalnih konstitucija, Generalni vikar i Generalni definitorij pozvali su predsjednike i dopredsjednike konferencija i Kustoda Svete Zemlje da se sastanu u Generalnoj kuriji, 21. – 22. svibnja 2013., da sudjeluju u postupku razlučivanja učinjenom u molitvi, što će dovesti do izbora našega novoga generalnoga ministra koji će ostati u službi sve do Generalnoga kapitula 2015. godine.

Postupak izbora novoga generalnoga ministra započet će danom razmišljanja i molitve na dan 21. svibnja. Stručnjak u franjevačkoj duhovnosti pomoći će braći izbornicima da razmišljaju o ulozi generalnoga ministra sukladno franjevačkim izvorima. To razmišljanje bit će popraćeno trenucima molitve i adoracije pred Presvetim Sakramentom. Poslije podne 21. svibnja, braća izbornici imat će vremena da slobodno rasprave o vlastitim očekivanjima s obzirom na novoga Ministra i, napokon, da predlože imena braće za koju drže da su sposobni vršiti tu službu. Ujutro 22. svibnja, braća izbornici sabrat će se u molitvi i pristupiti izboru novoga generalnoga ministra. Sukladno čl. 208 Generalnih konstitucija, u slučaju da generalni vikar bude izabran da služi Redu kao generalni ministar, Generalni definitorij će izabrati novoga generalnoga vikara da bi se dopunilo šestogodište. U slučaju u kojem bi bio izabran neki generalni definitor, Generalni definitorij će izabrati novoga generanoga definitora posavjetovavši se prije toga s provincijalnim ministrima onih konferencija za koje je bio izabran definitor komu je prestala služba (usp. GGKK čl. 210).

Potičemo sve vas, draga braćo, da nastojite vjerno živjeti Evanđelje svaki dan, kročeći zajedno na putu Emausa, prepoznajući u lomljenju Riječi i Kruha života nazočnost uskrsloga Gospodina Isusa. Pozivamo vas da molite molitvu za razlučivanje novoga generalnoga ministra, koju ćete naći u dodatku, i da na dan 22. svibnja slavite zavjetnu svetu misu Duhu Svetomu s tom nakanom.

Duh uskrsloga Gospodina Isusa neka ispuni vaša srca radošću iščekivanja i, po zagovoru Blažene Djevice Marije, neka na vas izlije svoje posebne blagoslove.

U ime Generalnoga definitorija, bratski vaš

Fra Michael A. Perry, OFM

Generalni Vikar

Rim, 17. travnja 2013.

Prot. 103769

Molitva za razlučivanje i izbor novoga generalnoga ministra

21. – 22. svibnja 2013.

Gospodine Isuse Kriste, koji si nas pozvao, kao i svetoga Franju Asiškoga, da živimo Evanđelje u bratstvu, u poslanju i služenju siromašnima i rubnima, u zajedništvu s Crkvom: izaberi brata koji će, nasljedujući tvoj primjer, utrošiti svoj život u vršenju službe generalnoga ministra Reda primjerom i po tvome srcu, kao znak života darovanoga u ljubavi.

Zahvaljujemo ti za našega brata Joséa, bivšeg generalnog ministra, za njegovo vjerno služenje Redu, Crkvi i svijetu. Molimo te da mu udijeliš milost potrebnu da vrši svoju novu apostolsku službu.

Molimo te Gospodine Isuse da, u zajedništvu s Ocem, izliješ Duha Svetoga na Red Manje braće. Osobito u vrijeme izbora novoga generalnoga ministra. Prati svojom božanskom mudrošću i inteligencijom razlučivanje i odlučivanje bratstva.

Presveto Trojstvo, daruj novom generalnom ministru, kojega si ti već odabrao, svetost i snagu da izvrši službu i svoje poslanje. Neka tvoja riječ suvereno vlada u njegovu životu, i neka svojim riječima i djelima mogne usmjeravati Red prema Tebi, koji si Dobro, svako Dobro, najviše Dobro.

Nastavi blagoslivljati i voditi Red Manje braće, da bismo svi mogli izvršiti tvoju svetu i istinitu zapovijed.

Neka nas zagovara Blažena Djevica Marija, Majka Božja.

Sada i u vijeke vjekova. Amen.


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas712
Ovaj mjesecOvaj mjesec9942
UkupnoUkupno7624820

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 44