Trogir: Fra Ante Vučković održao predavanje "Franjevački život na rubu"

Prof. dr. fra Ante Vučković, dekan KBF-a, održao je u utorak, 30. travnja 2013., predavanje „Franjevački život na rubu“ na V. kongresu OFM animatora za PMOS.

 

Sažetak predavanja:

Ante Vučković: Franjevački život na rubu

Franjevaštvo se shvaća kao egzistencija u punini i na rubu. Dok većina ljudi ispunjen život zamišlja u središtu događanja i interesa, franjevaštvo je svjesno organiziranje života na rubu. Rub je ovdje mišljen politički, društveno i religiozno. Otkriće ispunjenog života na rubu društvene egzistencije veže se, naravno, uz Isusov život i primjer i nalazi se u samim korijenima franjevaštva.

Pitanje dinamike ruba i središta nameće se u trenutku kada se događaju političke promjene na granicama (rubovi država) i kada te iste granice znače istovremeno i slobodu i ograničenje kretanja, i veću i manju slobodu susretanja s ljudima na rubu.

Mjerodavnost Isusova života za ovakvu egzistenciju s iskustvom ruba može se opažati u vrlo različitim segmentima njegova života i riječi.

Na primjeru odlomka Ivanova evanđelja (Iv 8, 1 - 11 - tekst o preljubnici) pokušava se ukazati na dinamiku središta i ruba kao i na prednosti i perspektive vezane uz egzistencijalno iskustvo ruba. Tumačenje ovog teksta služi kao podloga za istraživanje modela koji bi mogao biti društveno značajan i teološki opravdan u vremenu otkrića novih rubova i pomicanja poznatih.

Fotografije (1. i 2. dan) - Ljuba Ćurković


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Regionalni sastanci

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas87
Ovaj mjesecOvaj mjesec19586
UkupnoUkupno7311449

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 50