KNIN - Samostan i župa Sv. Ante Padovanskog

Samostan i crkva sv. Ante Padovanskoga u Kninu

0

0

Franjevački samostan u Kninu spominje se 1469.god. Pripadao je Cetinskoj kustodiji, a 1514. god. Trsatskoj. Kad je Knin pao pod tursku vlast (1522.) samostan je srušen. Nakon oslobođenja Knina (1688.god.) franjevci su osnovali hospicij, koji je 1708.god. proglašen samostanom.

Zgrade samostana su se uređivale i nadograđivale kroz 18.stoljeće. Samostan je iz temelja popravljen i proširen 1876. god. God.1944. zgrade sun dijelom porušene od bombardiranja, a dijelom oštećene. Odmah nakon rata izvršeni su nužni popravci, a temeljitiji 1952. god., osobito 1977.-1979. god. U samostanu je danas kućna kapelica koja služi kao vjeronaučna dvorana.

God. 1705. izgrađena je, na mjestu gdje je vjerojatno bila starohrvatska crkva, nova crkva sv. Ante sa zvonikom. Međutim, ona je bila malena te se 1775.god. počela zidati nova. Ni ona nije bila dugog vijeka jer je 1828.god. bila u takvom stanju da ju je državna vlast zatvorila. God. 1841. izgrađena je nova crkva s pročeljem prema cesti ali je bila tako loša zidana da je već 1842. god. zatvorena. Tek 1860.god. počela se zidati nova u neoromanici s primjesama neogotike. Crkva je završena 1863. god. Uz nju je podignut zvonik s 4 zvona. Kako je teren bio nestabilan, 1911. god. temeljito je popravljena. God. 1944. crkva je bila veoma oštećena od bombardiranja. Prilikom obnove skraćena je na ulazu. Radovi su završeni 1960.god.

Već na početku Domovinskog rata pobunjeni Srbi samostan su oštetili, a crkvu sv.Ante najprije oskvrnuli i opljačkali, a god. 1993. zapalili. Ostali su samo goli zidovi. Uništeno je sve što su fratri stoljećima marljivo skupljali. Odmah nakon oslobođenja Knina, 5.kolovoza 1995., franjevci se vraćaju zajedno sa svojim narodom u Knin i počinju obnavljati samostansku i župnu crkvu sv. Ante, prema nacrtima zagrebačkih arhitekata prof. Nenada Fabijanića i Božidara Uršulića. Crkva je blagoslovljena 6. prosinca 1998. god. i od tada je u funkciji.

Budući da su crkva i samostan počeli tonuti, od 2001. do 2003. god., učvršćivani su temelji crkve sa sjeverne i samostana uz crkvu s istočne strane. Osim dušebrižničkog rada, franjevci su djelovali i na području školstva i kulture. U sklopu samostana bila je samostanska niža škola. God. 1735. određeno je da se u Kninu predaje filozofija. Provincijsko učilište očuvalo se sve do reforme filozofije za austrijske vladavine. Kad se uveo Domaći studij 1838.god., dva viša razreda ili humanitet bio je u Kninu do 1841. god., kad je premješten u Karin. U samostanu je vrijedna knjižnica i arhiv. Kninski samostan poznat je i zbog djelovanja franjevaca u skupljanju starohrvatskih spomenika. U njemu je živio i djelovao otac hrvatske arheologije fra Lujo Marun. God. 1890. u sjevernom dijelu novoga samostana, u prizemlju, bili su smješteni starohrvatski spomenici. Budući da je zgrada bila trošna, srušena je i na istom je mjestu 1893. god. podignuto novo krilo samostana u kojem je, do 1912. god., bio smješten Prvi muzej hrvatskih spomenika.

Župa

Župa sv. Ante obuhvaća grad Karin i okolna sela: Kovačić, Biskupija, Orlić, Markovac, Zvjerinac, Uzdolje, Ramljane, Potkonje, Vrbnik, Ljubač i Žagrovič. Budući da se je poslije Drugoga svjetskog rata najvećim dijelom grad proširio na prostor župe Vrpolje, šibenski je biskup Ante Ivas 1. travnja 1997. dio župe Vrpolje pripojio župi sv. Ante u Kninu.

Župne knjige su od god. 1688. bile pohranjene u samostanskom arhivu koji su za vrijeme Domovinskog rata srpski pobunjenici uništili.

Nakon oslobođenja Knina od Turaka 1688.god., šibenski biskup Ivan Dominik Calligari posvetio je džamiju pod Tvrđavom u crkvu sv. Jeronima, koja je služila kao župna crkva. Zbog njezina ruševnog stanja župni su obredi god. 1783. prešli u samostansku crkvu sv. Ante. Međutim, kako je i ta crkva postala ruševna, od 1828. do gradnje nove samostanske i župne crkve god. 1863. obredi su se održavali u crkvi sv. Josipa.

Župna crkva je samostanska crkva sv. Ante Padovanskog.

U vrijeme obnove crkve sv.Ante, koju su pobunjeni Srbi zapalili u Domovinskom ratu, sazrijevala je ideja o gradnji pastoralnog centra za koji je Provincija 2005. god. osigurala teren za gradnju. U tijeku je izradba detaljnog urbanističkog plana za tahj dio grada te izrada projekta za vjerske sadržaje.

Crkva sv.Josipa je građevina s istaknutim zvonikom na pročelju na preslicu s dva mala zvona. Za vrijeme domovinskog rata pobunjeni su Srbi crkvu oskvrnuli i opljačkali. God. 2006., uz pomoć Ministarstva kulture RH, pristupilo se sanaciji jer je crkva spomenik kulture.

Crkva sv.Ane u selu Kosovu izgrađena je 1734. god. Budući da je bila malena, podignuta je god. 1765./66. nova crkva. God. 1933. podignut je novi zvonik, isturen ispred pročelja i počivao je na 2 stupa. U domovinskom ratu, u noći 30. rujna na 1. listopada 1992., pobunjeni Srbi crkvu su do temelja srušili. Podignuta je na istome mjestu nova prema nacrtu ing. Zdravka Živkovića. Blagoslovio ju je na svetkovinu sv. Ane 2000. god. biskup Ivas.

Spomen crkva Naše Gospe u Biskupiji, na Crkvini, podignuta je kao memorijalna crkva 1937./38. god., pre, a projektu Ivana Meštrovića. Pročelje na kojem je lik Krista Pantokratora, završava sa zvonikom s tri luka u širini cijele crkve.

Za vrijeme Domovinskog rata i ta je crkva pretrpjela znatna oštećenja: uništen inventar, oštećene Kljakovićeve freske, razbijena sva tri zavjetna zvona, oštećen pod, napukli zidovi.

Crkva je 1996. god. popravljena toliko da semože slaviti sv. misa. Crkva sv. Barbare je u Kninskoj tvrđavi i njome upravlja gradski muzej. Za vrijeme rata nije bila devastirana, a neposrednjo nakon „Oluje“ u njoj su se počela obavljati vjenčanja.

Caritas župe sv. Ante u Kninu osnovan je 11. listopada 2000. godine. Doseljenom siromašnom puku pomaže hranom, odjećom i smještajem, pomoć je primilo više od 2000 obitelji. Početkom 2001. god. Caritas je otvorio i pučku kuhinju u kojoj se hrane najsiromašnijij stanovnici grada Knina.

Od 2000. god. župa i samostan izdaju glasilo Glasnik sv. Ante dva puta godišnje. Na području župe djeluju dvije osnovne i jedna srednja škola. Patron župe, sv. Ante Padovanski, ujedno je i zaštitnik grada Knina.

 

Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2318
Ovaj mjesecOvaj mjesec67278
UkupnoUkupno7057009

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 91